Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zakątki Riwiery Makarskiej - gdzie w tym roku?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.06.2006 19:40

No to może ja założę temat jak nowicjusz :D

W sobotę trzeci raz ruszam do Cro. Pierwszy raz byłem w Medenie obok Trogiru, drugi raz w Igrane, trzeci raz znowu do Igrane. Uważam, że Riviera Makarska, Hvar i Dubrovnik to przepiękne miejsca - i w tym roku znowu je odwiedzam.

Czy starzy wyjadacze mają jakieś propozycje co do ewentualnych atrakcji? Split, Trogir, Dubrovnik, Hvar to wszystko widziałem i pewnie znowu zobaczę. Na Sv Jure wjechałem, zwiedziłem prawie wszystkie miasteczka Riviery.

W tym roku szukam urokliwej przyrody, pięknych zakątków, które warto zobaczyć. Podzielcie się tym, co znaleźliście. Niekoniecznie te turystyczne "hity". Zastanawiam się czy zrobic sobie jednodniową wycieczkę na Pelješac, jeśli tak, to gdzie warto zatrzymać się na parę godzin, jakaś plaża? Ponadto zamierzam dokładnie zbadać wszystkie dzikie plaże w okolicach Živogošče, rok temu szczególnie urzekła mnie plaża Velika Duba. Jestem raczej plażowiczem, niż eksploratorem zabytków ;-)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 07.06.2006 19:56

Krzychu...znawco Riwiery....i najprzystojniejszy cromaniaku- :wink: przyłączam się pod twój wątek z pytankiem czy byłeś w Makarskiej w muzeum muszli morskich?ja też nie jestem zwolennikiem zwiedzania historycznych monumentów wolę leniuchować na fajnych plażach...ale te muszelki to z miłą chęcią bym obejrzała-to ponoć jedno z największych na świecie kolekcji...czy warto sie tam wybrać?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.06.2006 20:46

Muzeum Muszli jest w Makarskiej -wstęp 10 kun.Tylko chyba jest otwarte tylko do południa.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 07.06.2006 20:51

byłeś Andrzeju...warto tam wejść twoim zdaniem?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.06.2006 21:05

madzia1981 napisał(a):byłeś Andrzeju...warto tam wejść twoim zdaniem?

warto ,choć w moim mieście jest miłośnik muszel co chyba ma więcej tych pięknych muszel ,ostatnio miał wystawę w domu kultury i było tego ho hoo
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.06.2006 21:37

Madzia bez komplimentów bo się spłonię :oops: :lol:
Muszelki czemu nie, ale swego czasu tatko naprzywoził mi tyle muszelek, że nawet lampy się z nich robiło 8O
W Cro bardziej podoba mi się to, co można zobaczyć na "żywca" na plażach. Np. kraby czy krewetki upolowane obiektywem he he. Tu jest taki fajny Predator.
Bardzo miło wspominam też dziką plażę na Hvarze, zatoka Grebišče alko okolice - piaszczyste dno i jak zanurkowałem to jak w Gdzie jest Nemo hahaha normalnie ławice popylały.
Właśnie takich miejsc szukam :-)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 07.06.2006 23:09

krzychu_72 napisał(a):W tym roku szukam urokliwej przyrody, pięknych zakątków, które warto zobaczyć. Podzielcie się tym, co znaleźliście. Niekoniecznie te turystyczne "hity". Zastanawiam się czy zrobic sobie jednodniową wycieczkę na Pelješac, jeśli tak, to gdzie warto zatrzymać się na parę godzin, jakaś plaża? Ponadto zamierzam dokładnie zbadać wszystkie dzikie plaże w okolicach Živogošče, rok temu szczególnie urzekła mnie plaża Velika Duba. Jestem raczej plażowiczem, niż eksploratorem zabytków ;-)

Może wobec tego zaatakuj Mostar i wodospady Kravica, a także Imotski, Bačinska Jezera oraz Etno Selo Kokorići - jest tam kopalnia asfaltu i największe winnice Dalmacji ;) A w ogóle, to najpierw wpadnij na kawę ;P Jest nas tu mała grupka Cromaniaków - jak się okazało "w praniu" ;)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 08.06.2006 06:15

Plumek napisał(a):Może wobec tego zaatakuj Mostar i wodospady Kravica, a także Imotski, Bačinska Jezera oraz Etno Selo Kokorići - jest tam kopalnia asfaltu i największe winnice Dalmacji ;) A w ogóle, to najpierw wpadnij na kawę ;P Jest nas tu mała grupka Cromaniaków - jak się okazało "w praniu" ;)

Bardzo chętnie! :-)
O Mostarze myślę, jeszcze wczoraj na zachętę poleciał program na Planete o rekonstrukcji mostu. Resztę namiarów zaraz zbadam.

Do zobaczenia wkrótce :D
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 11.06.2006 07:41

Widzę znawców makarskiej, wybieram sie tam w sierpniu - po raz pierwszy, szukam miejsca, może Baska, moze Brela lub Podgora. Raczej wole miejsce spokojne. W internecie dość fajne miejsce - apart 2 osob w Breli za 40E /dzień. Podobny w Basce czy to dobra cena, a jakią miejscowość , o znawcy tematu, wy byście polecili?????????
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 11.06.2006 09:42

Wszystkie te miejsca godne polecenia a szczególnie Baska Voda.Co do ceny to 40 euro to dużo, jedż w sierpniu w ciemno a za 30 spokojnie znajdziesz, ja w zeszłym roku znalazłem za 25.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone