Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W 4 osoby - samochodem ciężarowym (na 2 osoby) bez kratki?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
redick
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) redick » 09.05.2008 23:00

Samochód wizualnie niczym się nie rózni od osobowego (brak kratki, 5 miejsc siedzących) jednak w dowodzie jest liczba miejsc = 2. Czy ktokolwiek za granicą przyczepi się do tego? (Dodam, że w Polsce nie ma z tym problemu, Policja patrzy głównie na datę przeglądu i OC).
A co z przejściem granicznym, dla osobowych czy cięźżarowych???

Czy warto ryzykować? Jakie mogą mnie spotkać konsekwencje? Mandat czy zatrzymanie dowodu?

Proszę o podpowiedź jeśli ktoś zetknął się z takim przypadkiem.

pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.05.2008 05:49

Znam taki przypadek. Właściciel miał juz serdecznie dość tej sytuacji, udał się do rzeczoznawcy. Rzeczoznawca wydał stosowne zaświadczenie ( koszt coś około 100 zł) i samochód jest juz .... osobowym z 5 miejscami. Należy chyba wymienic dowód rejestracyjny- trzeba zapłacić za wymianę. Vat-u (od paliwa) już od niego się nie odlicza więc po co nadal trzymać taką hybrydę. Tylko kłopot. Kilka dni i masz problem z głowy.
Odpowiadając konkretnie na pytanie - jeździł za granicę ale czy miał jakieś z tym problemy - chyba nie. Nic nie mówił.
aegiss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegiss » 10.05.2008 07:05

Uzyskanie swiadectwa homologacji z ciezarowego na osobowy 150 zeta(przy spełnieniu wszystkich wymogów)- tracisz kratke i mozliwosc wrzucania paliwa w koszty (miałem focusa kombi-5 miejsc+kratka - kratke zostawiłem natomiast płyta dolna wycieta w celu przewozenia dłuzszych rzeczy-nie miałem z tym problemu na przegladach nawet).Hmm co do tych 2 miejsc to przypuszczam ze na 100 gliniarzy zaden nie zwroci na to uwagi, ale znajdzie sie 1 upierdliwy i kapa ,dowod zabrany,auto odcholowane + mandat. Oczywiscie wymiana dowodu rejstr. na nowy dodatkowe koszty.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.05.2008 07:29

aegiss napisał(a): tracisz kratke i mozliwosc wrzucania paliwa w koszty.

Bzdura!
Paliwo wrzucasz w koszty brutto.

Od 2003 lub 2004 brak mozliwości odliczania/zwrotu VAT-u z paliwa. :roll: 8)
jdubowski
Cromaniak
Re: W 4 osoby - samochodem ciężarowym (na 2 osoby) bez kratk

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 10.05.2008 08:29

redick napisał(a):Samochód wizualnie niczym się nie rózni od osobowego (brak kratki, 5 miejsc siedzących) jednak w dowodzie jest liczba miejsc = 2. Czy ktokolwiek za granicą przyczepi się do tego?

Zmieścisz się w 250 zł z kosztami przerejestrowania na osobowy, trzeba zrobić rozserzony przegląd rejestracyjny i z papierem z przeglądu atakujesz wydział komunikacji. Gdzieniegdzie wymagają f-ry na demontaż kratki, w takim wypadku wirtualny demontaż wykonają ci w każdym warsztacie za góra 20 zł.

redick napisał(a): Czy ktokolwiek za granicą przyczepi się do tego?

A warto ryzykować kilkaset EUR mandatu jak się jakiś austriacki policjant służbista trafi?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.05.2008 08:59

FUX napisał(a):
aegiss napisał(a): tracisz kratke i mozliwosc wrzucania paliwa w koszty.

Bzdura!
Paliwo wrzucasz w koszty brutto.

Od 2003 lub 2004 brak mozliwości odliczania/zwrotu VAT-u z paliwa. :roll: 8)

Nie do końca tak jest . Od samochodów 2 osobowych odlicza sie Vat z paliwa , jeżeli na stacji diadnostycznej otrzymamy takie zaświadczenie . Warunkiem jest posiadanie w aucie przestrzeni bagażowej wiekszej od przestrzeni osobowej . A wrzucenie kosztu paliwa w koszty na chwilę obecną nie zależy od posiadania kratki , warunkiem jest rejestracja samochodu na firmę
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.05.2008 09:07

A przepis z 2004 roku pozbawia mozliwości odpisu vatu z paliwa w autach 4-5osobowych ale z zainstalowaną kratką .
Warunkiem odpisu paliwa z aut 2 os. na dzień dzisiejszy jest trwałe przegrodzenie przestrzeni osobowej od ciężarowej ale jest to konieczne w momencie badania w stacji kontroli pojazdu w celu uzyskania odp. zaświadczenie.
redick
Plażowicz
.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) redick » 10.05.2008 11:08

Posiadam zaświadczenie ze stacji diagnostycznej o spełnieniu wszystkich warunków auta osobowego - wstawiona kanapa tylna, zdjęta kratka itd.(tak na wszelki wypadek dla polskich policjantów), ale przerejestrować go jeszcze nie można (odzysak Vat-u). Pytanie, czy zdarzyło się komuś, aby za granicą policja sprawdzała ilość miejhsc w dowodzie z ilośćią osób w samochodzie (w nowym dowodzie jest to dość nieczytelne nawet dla polskich misiów).

Jeśli tak, to czy kończy się to mandatem czy też zatrzymaniem dowodu rej.?

pzdr
McGregot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McGregot » 11.05.2008 20:51

Problem noże być przy przejeździe przez Czwchy Mi sprawdzali dowód rejestracyjny na granicy bo nie wierzyli, że peugeot 307 SW jest 7 osobowy. Mieszkam blisko granicy i często jestem w Czechach tamtejsza policja w razie kontroli bardzo skrupulatnie sprawdza polskie samochody, trzeba jednak pamiętać, że bez powodu nie zatrzymują a na kontrolę trzeba sobie "zasłużyć" (np brakiem winiety - patrzą przez lornetki!). Jdyna granica to z CRO ale Chorwaci na pewno nie będą sprawdzać żadnych dowodow rejestracyjnych! W Austrii na autostradzie policja nie zatrzymuje samochodów są tam tylko fotoradary. Ja bym jechał ale zalecam jazdę zgodną z przepisami.
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 12.05.2008 06:31

Austria na okres Mistrzostw Europy zawiesza "strefe shengen" i będą normalne kontrole na granicy - znaczy bedą trzepać wszystko żeby wyłapać chuliganów a wiadomo że polscy kibice do nich sie tez zaliczają ( oczywiście w ogromnej mniejszośći ale jednak ) Weź to pod uwage
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 14.05.2008 09:55

mitam napisał(a):Austria na okres Mistrzostw Europy zawiesza "strefe shengen" i będą normalne kontrole na granicy

Normalna kontrola na granicy austriackiej raczej nie zajmowała się nigdy badaniem papierów samochodu (w ogromnej większości przypadków, być może gdybyś wleżdżał na ukraińskich tablicach z polskim paszportem to szukaliby ukraińca w bagażniku...).
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 14.05.2008 10:13

witam.
Ja miałem taką przygodę. Jechałem z Chorwacji lawetą z moim samochodem rozbitym na pokładzie. Ciężarówka była zarejestrowana na 3 osoby tj kierowca i 2 pasażerów. My jechaliśmy w 4 (kierowca, moja żona dziecko i ja). Sprawa wyglądała następująco (nie było jeszcze schengen bo to 2007 r) jakieś 500 metrów przed granicą wysiadałem z samochodu i dawałem piechotą przez przejście. Sprawa szła gładko i na granicy austriacko-czeskiej nie wysiadłem. Oczywiście kto się przyczepił- Czesi. Wyzywa taka kobieta na kierowcę czy on jest z czerwonego krzyża? Straszyła mandatem, że jedna osoba na pociąg itp. Sprawa się zakończyła, że dostała 20 euro i straciła wzrok. Potem w Kudowie znowu wylazłem z samochodu, nie było żadnych podejrzeń bo to ruchliwe przejście dla pieszych. Jak widac moja sprawa była inna bo pdróżowaliśmy samochodem typowo ciężarowym.
Według mnie w osobowym "z wyglądu" nikt nie będzie na to zwracał uwagi ale jeżeli jesteście bojący to można zastosować mój patent (chyba że będą podróżować rodzice z dwójka małych dzieci to wtedy spacery odpadają).
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 14.05.2008 22:20

W trakcie zeszłorocznego powrotu trzepali gościa który w piątkę był zapakowany do autka czteroosobowego(są takie wynalazki :wink: )trzepali go czesi.Jak zakończył podróż to nie mam pojęcia?Zastanawiam się po co ludzie utrudniają sobie życie i kombinują jak przysłowiowe konie pod górę 8O .Czasem to mi brak słów.Załatwienie sprawy przez rzeczoznawcę to pryszcz ale nasi muszą kombinować :wink: :lol: :lol:Pozdrawiam i życzę udanych wakacjibez zbędnych...... ........ :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone