Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maka » 17.04.2015 07:09

Tak sobie czytam i czytam ten wątek i trochę mnie uspokoiło,że nie wszyscy jeżdżą do Chorwacji super nowymi autami.Mam wątpliwości co do mojej corolli verso,stuka jej 12 lat,przebieg powyżej 200tys,przy czym auto jest u nas od 10 lat i nigdy nic się nie działo. Była w Chorwacji 6 razy,może i 7 da radę?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.04.2015 09:42

Raczej nikt z nas nie odpowie :D Musisz z nią dobrze zagadać, ładnie poprosić aby grzeczna była.
Nasza Bunia zawsze dostaje pochwałę po powrocie, jest wygłaskana i dostaje całusa :mrgreen:
Poza tym dbamy o jej zdrowie jak o swoje :)
maka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maka » 17.04.2015 10:19

Grzecznie poproszę,a jak się nie spisze,to zabiję :D
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 17.04.2015 11:09

gusia-s napisał(a):Raczej nikt z nas nie odpowie :D Musisz z nią dobrze zagadać, ładnie poprosić aby grzeczna była.
Nasza Bunia zawsze dostaje pochwałę po powrocie, jest wygłaskana i dostaje całusa :mrgreen:
Poza tym dbamy o jej zdrowie jak o swoje :)

Nasz bolid dzielnie się spisuje, w zeszłym roku zapewne się ucieszył jak na Pagu nieco się ubłocił :)
Chociaż właśnie uświadomiłem sobie, że mogło mu się to nie spodobać (za mało błota?), bo wieczorem, w zasadzie w nocy po powrocie z Pagu moja szyba nie chciała się podnieść.
To był piątek a w poniedziałek powrót do Polski.
Później (w Polsce) okazało się, że szczotka się zawiesiła w silniku.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 17.04.2015 11:46

maka napisał(a):Tak sobie czytam i czytam ten wątek i trochę mnie uspokoiło,że nie wszyscy jeżdżą do Chorwacji super nowymi autami.Mam wątpliwości co do mojej corolli verso,stuka jej 12 lat,przebieg powyżej 200tys,przy czym auto jest u nas od 10 lat i nigdy nic się nie działo. Była w Chorwacji 6 razy,może i 7 da radę?

Nie chcę zachwalać ale Toyota słynie z mniejszej awaryjności niż pozostałe marki.
Nie mniej jednak wiadomo ,że jak dbasz tak masz i każde autko jest obarczone tym że może ulec awarii :)
Ja w tym roku przed wyjazdem oprócz podstawowych spraw związanych z przeglądem mojej Toyoty muszę sprawdzić alternator , bo nieraz tak się zdarza że szczotki się wycierają.
maka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maka » 17.04.2015 20:04

max21 napisał(a):Nie chcę zachwalać ale Toyota słynie z mniejszej awaryjności niż pozostałe marki.
Nie mniej jednak wiadomo ,że jak dbasz tak masz i każde autko jest obarczone tym że może ulec awarii :)
Ja w tym roku przed wyjazdem oprócz podstawowych spraw związanych z przeglądem mojej Toyoty muszę sprawdzić alternator , bo nieraz tak się zdarza że szczotki się wycierają.
Też słyszałam o awariach alternatora.Czy można to jakoś sprawdzić,są jakieś objawy,czy po prostu nagle pada?
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 17.04.2015 20:13

Audi a4 b5 1.9tdi 97rok :-D
W 2013 na Krete i z powrotem, jakos dala rade :-D
W tym roku tez to samo auto. A co do alternatora, mowia zeby lepiej tam nje zagladac skoro dziala i nic mu sie nie dzieje. Ale tak sobie mysle ze chociaz szczotki kupie w razie "W" jak by cos sie dzialo.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.04.2015 23:04

maka napisał(a):
max21 napisał(a):Nie chcę zachwalać ale Toyota słynie z mniejszej awaryjności niż pozostałe marki.
Też słyszałam o awariach alternatora.Czy można to jakoś sprawdzić,są jakieś objawy,czy po prostu nagle pada?

Oczywiście. Sprawdzić u elektryka ładowanie akumulatora. Jeśli woltomierz pokazuje wartość ok. 14 V to jest ok. Jeśli znacznie odbiega od tej wartości to sygnał, że alternator może być coś nie teges :wink:
Nagłe awarie oczywiście też się zdarzają ale na to nie masz żadnego wpływu. I nie ma tu znaczenia czy auto ma 2 tygodnie czy 20 lat. Zdarzają się też nagłe pęknięcia obudowy alternatora - szczególnie w samochodach gdzie jest on zamontowany w miejscu narażonym na działanie wody.
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 18.04.2015 08:02

Nie musi być 5 Generacja gazu by auto było mocniejsze na LPG. Wystarczy dobry sterownik + reduktor z zapasem ok 100KM by nie gubił ciśnienia przy pedale w podłodze.. Przykład: Megane IIph1 2.0 136KM na benzynie gaz zalozony se sterownikiem STAG 4+ który pozwala na podniesienie osiągów poprzez strojenie AFR uzyskana moc 152KM a spalanie około 11L/100. Co do 5 Generacji - moze są lepsze, ale zawsze będzie zużycie benzyny niestety bezpośredni wtrysk PB w nowych autach robi swoje.
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 09.05.2015 08:08

AdamKce napisał(a):A ja myśle czy dojade THALIA z 2006r 1.2 16V 75KM w LPG od nowości w 4 os + BAGAŻ :D Mam wyposażenie z Climatroniciem itd, wiec kompresor z klimy też troche potrzebuje mocy bo na 1 pasku z wpomaganiem i alternatorem
Fakt zrobilem już tym autem 50tyś w ciągu 2 lat i nie narzekałem jedynie mocy brakuje trochę.
Ostatnio za poszukiwaniem z dnia na dzien wybrałem sie nad morze na 1 dzień wróciłem i bez problemowo 1500KM pokonało.

Co myślicie?? Nowe auta salonowe też się psują i to nagle.

Ja wybieram się na początku sierpnia w cztery osoby fiatem albea 1.2 , 80KM, klima. Osiełek ma przejechane 64 tysie od XII 2004. W tym roku zrobiony kompletny przegląd, wymieniony rozrząd, wszystkie paski, pompa wody, termostat. Przed wyjazdem chcę jeszcze wymienić opony na nowe, odgrzybić klimę(klima sprawna), zakupić cztery owiewki i w drogę. W zeszłym roku srawdziłem go na Mazurach i na pełnym obciążeniu z klimą, 140km/h na trasie średnie spalanie 6,5 litra na sto.
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 09.05.2015 16:57

alternator to zgroza, jeśli ma swój wiek i przebieg to istnieje ryzyko

- zużycie szczotek
- zużycie pierścienia o który trą szczotki
- zużycie łożysk
- uszkodzenie układu ładowania, coś jak z cewką zapłonową - nigdy nie wiadomo kiedy padnie ;)

Sprawdzanie czy poprawnie ładuje nic nie da, trzeba rozebrać i sprawdzić stan. Niestety nastały takie czasy że strach oddawać do regeneracji bo przejrzą, pomalują i niczego nie wymienią a pieniądze wezmą :)
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 09.05.2015 17:38

dj-napster napisał(a):alternator to zgroza, jeśli ma swój wiek i przebieg to istnieje ryzyko

- zużycie szczotek
- zużycie pierścienia o który trą szczotki
- zużycie łożysk
- uszkodzenie układu ładowania, coś jak z cewką zapłonową - nigdy nie wiadomo kiedy padnie ;)

Sprawdzanie czy poprawnie ładuje nic nie da, trzeba rozebrać i sprawdzić stan.

Zgadzam się w zupełności.Parę razy wracałem samochodem służbowym w którym padł alternator:)
Jechałem dopóki akumulator nie wyładował się całkowicie i nieraz się udało tak 90 km przejechać :)
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 09.05.2015 18:33

W samochodzie tak naprawdę to wszystko może paść w podróży. Alternatory najczęściej padają od wody, soli, brudu i mrozu. Po prostu te czynniki uszkadzają je mechanicznie np pęka obudowa- przechodziłem już to.
Czynniki o których mówi dj-napster wynikają z wyeksploatowania pojazdu (kilometry).
Pięć lat temu zrobiłem we Francji 5i pół tysi km. oktawką w dizlu. Szwagier mechanik ją sprawdził a i tak padła pompka sterowania łopatkami turbiny, i samochód zamiast 110 to miał 58 koni. Mordęga przy wyprzedzaniu i w górach. Ale mimo to samochodzik pojechał i wrócił z 4 osobami i ekwipunkiem, i odwdzięczył się bardzo niskim spalaniem. Koszt paliwa na dystansie 5, 5 tyś km wyniósł 350 ojro.
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 09.05.2015 18:46

Dlatego nie ma się co na zapas przejmować awarimi. Bo i tak nie mamy na to wpływu, nowy samochód moźe stanąć na trasie. Podstawa to dobry przegląd aby zminimalizować ewentualne awarie i pozytywne myślenie to podstawa.
fredrik1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fredrik1 » 09.05.2015 20:19

nieznasz dnia ani godziny zawsze coś może ulec awarii :( ale jak się mówi jak dbasz tak masz :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone