.png)
.png)
gusia-s napisał(a):Raczej nikt z nas nie odpowieMusisz z nią dobrze zagadać, ładnie poprosić aby grzeczna była.
Nasza Bunia zawsze dostaje pochwałę po powrocie, jest wygłaskana i dostaje całusa![]()
Poza tym dbamy o jej zdrowie jak o swoje
.png)
maka napisał(a):Tak sobie czytam i czytam ten wątek i trochę mnie uspokoiło,że nie wszyscy jeżdżą do Chorwacji super nowymi autami.Mam wątpliwości co do mojej corolli verso,stuka jej 12 lat,przebieg powyżej 200tys,przy czym auto jest u nas od 10 lat i nigdy nic się nie działo. Była w Chorwacji 6 razy,może i 7 da radę?
.png)
Też słyszałam o awariach alternatora.Czy można to jakoś sprawdzić,są jakieś objawy,czy po prostu nagle pada?max21 napisał(a):Nie chcę zachwalać ale Toyota słynie z mniejszej awaryjności niż pozostałe marki.
Nie mniej jednak wiadomo ,że jak dbasz tak masz i każde autko jest obarczone tym że może ulec awarii
Ja w tym roku przed wyjazdem oprócz podstawowych spraw związanych z przeglądem mojej Toyoty muszę sprawdzić alternator , bo nieraz tak się zdarza że szczotki się wycierają.
.png)
.png)
maka napisał(a):Też słyszałam o awariach alternatora.Czy można to jakoś sprawdzić,są jakieś objawy,czy po prostu nagle pada?max21 napisał(a):Nie chcę zachwalać ale Toyota słynie z mniejszej awaryjności niż pozostałe marki.
Nie mniej jednak wiadomo ,że jak dbasz tak masz i każde autko jest obarczone tym że może ulec awarii
Ja w tym roku przed wyjazdem oprócz podstawowych spraw związanych z przeglądem mojej Toyoty muszę sprawdzić alternator , bo nieraz tak się zdarza że szczotki się wycierają.
.png)
.png)
AdamKce napisał(a):A ja myśle czy dojade THALIA z 2006r 1.2 16V 75KM w LPG od nowości w 4 os + BAGAŻMam wyposażenie z Climatroniciem itd, wiec kompresor z klimy też troche potrzebuje mocy bo na 1 pasku z wpomaganiem i alternatorem
Fakt zrobilem już tym autem 50tyś w ciągu 2 lat i nie narzekałem jedynie mocy brakuje trochę.
Ostatnio za poszukiwaniem z dnia na dzien wybrałem sie nad morze na 1 dzień wróciłem i bez problemowo 1500KM pokonało.
Co myślicie?? Nowe auta salonowe też się psują i to nagle.
.png)
.png)
dj-napster napisał(a):alternator to zgroza, jeśli ma swój wiek i przebieg to istnieje ryzyko
- zużycie szczotek
- zużycie pierścienia o który trą szczotki
- zużycie łożysk
- uszkodzenie układu ładowania, coś jak z cewką zapłonową - nigdy nie wiadomo kiedy padnie
Sprawdzanie czy poprawnie ładuje nic nie da, trzeba rozebrać i sprawdzić stan.
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi