napisał(a) PAP » 12.01.2026 18:04
te kiero napisał(a):Jestem już na bieżącym odcinku z Constantine...
Okolica wąwozu i spacer zaprezentowany faktycznie super.
Gdyby Algieria była tak otwarta na europejską turystykę jak Maroko czy Egipt, to byłaby często odwiedzana perełka.
I myślę, że sporo by się poprawiło w zakresie wyglądu miasta i warunków życia mieszkańców.
Witaj

...
Widzę choć Ty wkręciłeś się w temat tej wyprawy w takim mało turystycznym kierunku

...
Tak, pełna zgoda, Algieria ma bardzo wiele do zaoferowania w kwestiach turystycznych, ale podejście do tego tematu historycznie było tam mocno zachowawcze, żeby nazwać to delikatnie

... można odnieść wrażenie, że to się powoli zmienia, acz z naciskiem na powoli

...
Tak czy siak, troszku przypomina mi to Albanię tak z 2007 roku, kiedy to pierwszy raz się tam wybraliśmy ... wszystko było takie naturalne, spontaniczne, i pozbawione komercji, którą masowa turystyka wzmaga i nakręca ... inne skojarzenie to lata 80te w PRL, kiedy każdy zachodni turysta budził zainteresowanie i podziw, że się do naszego pięknego 'dzikiego' kraju odważył samodzielnie zapuścić

... taka jest dziś trochę ta Algiera, co jeszcze będzie widać w kolejnych odcinkach ... zatem jak ktoś chce ją zobaczyć taką 'dziką', to trza jechać teraz, nim się skomercjalizuje jak Bałkany czy wspomniana Albania właśnie

...
Pozdrawiam,
PAP