Miałem napisać o tym na koniec, po opisie Sakkary i Memphis, ale skoro padło pytanie, to odpowiem teraz.
Dahszur, Memphis (dawna stolica Egiptu) i Sakkara (gdzie jest najwięcej do zwiedzania) znajdują się w bliskiej odległości od siebie, ale jakieś 30 km od Kairu (20 km od Gizy) - zatem najlepiej zwiedzić wszystkie 3 miejsca na raz. Nie jeździ tam żadna komunikacja, a Uber pojedzie z Kairu, ale potem trudno tam coś złapać, więc w internecie odradzali Uber.
Opcje są 2: albo wykupić wycieczkę z hotelu czy z biura podróży, albo samodzielnie.
Przejrzałem w necie oferty miejscowych biur, wysłałem też zapytanie do mojego hotelu. W biurach krzyknęli mi od 75 do 100 dolarów, a mój hotel - 90 dolarów. Uznałem, że to drogo i postanowiłem sam ogarnąć taksówkę na miejscu.
Pytałem kilku taksówkarzy na parkingu przed Sfinksem - wszyscy chcieli 30-35 dolarów za cały wyjazd. Zamówiłem więc jednego z nich - i trafiłem w dychę!! Facet o imieniu Ibrahim zorganizował nam wszystko: czekał na parkingu o umówionej porze, zapytał, co chcemy zobaczyć, omówił z nami plan wycieczki, trochę sam zaproponował - ale nie narzucał swojego zdania (wyjątkowe w Egipcie!). Przewiózł nas do wszystkich miejsc, które chcieliśmy, po drodze sporo opowiadając. Praktycznie ze wszystkimi ochroniarzami i policjantami w odwiedzanych miejscach był na TY. W każdym miejscu dawał nam tyle czasu, ile chcieliśmy i cały czas pytał, czy jeszcze czegoś nam nie trzeba.
W rezultacie zwiedziliśmy wszystko, co zaplanowaliśmy. Cały wyjazd trwał od 9 do 16.30. - i za to chciał umówione 30 dolarów!!! Uznałem, że za taką obsługę to śmieszna cena - dałem mu $50, to mnie mało po rękach nie całował. Fantastyczny gość!
Tak więc szczerze polecam taką formę zwiedzania i polecam Ibrahima. Mam jego kontakt na WhatsApp gdyby ktoś chciał.
Nie wiem, jak u innych kierowców z tą serdecznością i obsługą, ale 30-35 dolarów za taki wyjazd z Gizy to standard.
P.S. Ja też wolę czytać relacje innych w całości albo dużymi fragmentami niż po odcinkach.