Chorwacja online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Wyjazd z własną łódką, pontonem... (przeniesione z FAQ).

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 23.08.2022 08:43

chruper napisał(a):Witam. Wybieram się do Rab z łodzią. Mam pytanko. Czy w Rab wykupie winietę i ubezpieczenie w kapitanacie lub porcie, czy jestem skazany na zakup w większej miejscowości na lądzie?

Masz adres i nazwę aplikacji, która jest naprawdę przydatna - są w niej także informacje o kapitanatach.
Jeśli jest kapitanat, to na 99,99 jest też jakaś agencja ubezpieczeniowa ( często zdarza się w tym samym miejscu), także spokojnie jedź na Rab.
W weekendy mogą być ograniczone godziny otwarcia.
Załączniki:
Screenshot_2022-08-23-09-33-10-75_b5a5c5cb02ca09c784c5d88160e2ec24.jpg
Screenshot_2022-08-23-09-38-12-52_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
chruper
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chruper » 23.08.2022 09:21

Już czytałem na temat tej apki , ale mam problem z dokończeniem rejestracji. Po podaniu nr tel. powinien przyjść kod SMS do weryfikacji. Próbowałem już parę razy i żaden SMS nie dotarł. Stąd moje pytanie na tym forum
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 23.08.2022 09:46

Łucka ispostava rab
https://mmpi.gov.hr/more-86/lucke-kapet ... /rab/13950

Aplikację instalowałem ileś tam lat temu i nie pamiętam, czy miałem tego typu problem, ale spróbuj zarejestrować na terenie Cro z włączonym gps

Edit Lučka a nie Łucka - słownik w telefonie "robi swoje " :)
Ostatnio edytowano 23.08.2022 10:57 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 23.08.2022 10:33

chruper napisał(a):Już czytałem na temat tej apki , ale mam problem z dokończeniem rejestracji. Po podaniu nr tel. powinien przyjść kod SMS do weryfikacji. Próbowałem już parę razy i żaden SMS nie dotarł. Stąd moje pytanie na tym forum

Miałem dokładnie ten sam problem, do mnie też żaden SMS nie dotarł.
kinodebongo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kinodebongo » 05.09.2022 20:08

Witam wszystkich,
wybieramy się niedługo na Korculę i zastanawiamy się mocno nad zabraniem swojej łódki. Łódź jest zarejestrowana w Starostwie na Amatorski połów ryb, mąż oczywiście ma patent sternika motorowodnego. Jak to w końcu jest z tymi łódkami na amatorski połów ryb - można czy nie można? Nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej informacji, a nie chce żeby po przejechaniu ponad 1300 kilometrów się okazało, że nie możemy zrzucić łódki :) Jeśli przy okazji ktoś ma info odnośnie kapitanatu na Korculi to z góry dziękuję. Pozdrawiam :wink:
CZYSZKOWEK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CZYSZKOWEK » 05.10.2022 11:33

kinodebongo napisał(a):Witam wszystkich,
wybieramy się niedługo na Korculę i zastanawiamy się mocno nad zabraniem swojej łódki. Łódź jest zarejestrowana w Starostwie na Amatorski połów ryb, mąż oczywiście ma patent sternika motorowodnego. Jak to w końcu jest z tymi łódkami na amatorski połów ryb - można czy nie można? Nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej informacji, a nie chce żeby po przejechaniu ponad 1300 kilometrów się okazało, że nie możemy zrzucić łódki :) Jeśli przy okazji ktoś ma info odnośnie kapitanatu na Korculi to z góry dziękuję. Pozdrawiam :wink:

Pewnie już wróciliście .... Mam nadzieję, że mieliście super udany wyjazd. Kiedyś rejestracja ze starostwa nie uprawniała w Chorwacji do pływania po Jadranie. Teraz się zmieniło i można o ile wiem na 98%.
A tak na marginesie następnym razem szukajcie odpowiedzi: http://forum-motorowodne.pl/chorwacja . Będzie szybciej. :smo:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Na F.M. jest bardzo przydatna mapa wód do używania i edytowania przez wszystkich używających "pływadeł". Ludzie zaznaczają na niej przystanie wodne, slipy, stacje benzynowe, śluzy, jazy........ Zapraszam do używania i edytowania. Edytowanie jest bardzo proste. Wpisujcie wygodne slipy, przystanie ...... w Chorwacji, wstawiajcie własne filmiki z w/w na YT, opisujcie. Prosta instrukcja w temacie.

http://forum-motorowodne.pl/locja-srodl ... o#comments

Pozdrawiam.
kinodebongo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kinodebongo » 27.10.2022 17:36

Dziękuję, tak, już wróciliśmy. Zostawię krótkie info dla przyszłych szukających :)
Nie było problemu z wykupieniem pozwolenia w kapitanacie w Korculi na dowód ze starostwa. W dowodzie mieliśmy wpisaną moc silnika w kM oraz długość łódki. Dowód zalaminowany. Pan przy wypełnianiu formularza poprosił o przeliczenie kM na kW, więc lepiej od razu mieć wpisane w kW. Nie jestem w stanie powiedzieć czy bez tych informacji oraz zalaminowania dowodu zakup pozwolenia byłby możliwy - u nas zadziałała taka opcja. Pan w kapitanacie był mało wymagający i w ogóle za dużo nie mówił. Płatność najlepiej w kunach gotówką lub odliczonym na równo euro, kartą nie można. Jeśli bierzecie swoją łódkę to warto wcześniej ustalić gdzie będziecie ją wodować i czy jej "parkowanie" będzie możliwe. My już byliśmy trochę po sezonie więc nie było żadnego problemu - łódkę trzymaliśmy przy pomoście na plaży w Żrnowskiej Banji za darmo, bo mieliśmy nocleg w apartamencie który wynajmowaliśmy od właścicieli całego terenu - apartamentów, plaży, pomostu itd. Jeśli chodzi o same przeżycia z łódką - byłoby świetnie, gdyby nie pogoda, która była wbrew wcześniejszym prognozom była kapryśna i wiało jak cholera przez cały czas. Udało się nam jednak dopłynąć do Veli Luki i z powrotem, no i opłynąć wszystkie wysepki wokół Korculi i spędzić kilka dni na fajnym nurkowaniu. Mimo wszystko wyprawa z łodzią dość męcząca, raczej nie będziemy powtarzać :)
Poprzednia strona

Powrót do Plaże i Adriatyk. Żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie ...

Wyjazd z własną łódką, pontonem... (przeniesione z FAQ). - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

© Copyright: cro.pl 1999-2023 Wszystkie prawa zastrzeżone.