Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 17.10.2025 22:32

:) :jupi: Będę w tym samym apartamencie i pontonem na bojce w sierpniu przyszłego roku.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 18.10.2025 04:08

karpik_raszyn napisał(a):Pewnie pierwszy i ostatni raz udało nam się być jednego lata dwa razy w Chorwacji... Już na zewnątrz coraz zimniej więc liczę, że komuś się zrobi cieplej patrząc na te wody, które tak lubimy.(...)

fajny filmik i ponton, który chyba po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca? Masz zdjęcie jak to wyglądało w bagażniku?
karpik_raszyn
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karpik_raszyn » 19.10.2025 15:46

Nie mam takiego zdjęcia. Wiem, że zajmuje w bagażniku więcej miejsca niż poprzedni Honwave T40. Też mam wrażenie, że trudniej się go składa, aby zajmował mniej miesca - jest trochę z innego materiału. Jest różnica też w pływaniu... tym jakby troche mniej pewnie płynie się podczas fal... ma się poczucie czasami, jakby podłoga mogła się złamać. Nie wiem, czy to związane z tym, że nie za dużo powietrza tam wpompowuję po ostatnich doświadczeniach z pęknięcia pontonu, cy po prostu taki jest...
daamianr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) daamianr » 19.03.2026 19:15

Kupilem Ponton GLADIATOR ACTIVE C370AL. On jest duzo wiekszy i ciezszy od katamarana Maweric 370 (74kg vs 42kg). Ledwo daje sie zapakowac do Mazdy 6 kombi.
Czy wysokosc pawezy w Gladiator jest dobra dla silnika z krotka stopa? W Maweric musialem podnoscic pawez o 2 cm.
Jakie plany w tym roku na Chorwacje?
karpik_raszyn
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karpik_raszyn » 19.03.2026 20:07

Ja swojego GLADIATORA w porównaniu do Hondy też zauważyłem, że zajmuje jakby więcej miejsca w bagażniku, jakby trudniej go spakować ale wcześniej miałem 4 metry, a teraz 4,20 więc może to naturalne.

Wysokość pawęży... to raczej będzie pasowała do silnika z krótką stopą. Jedyne co musiałem zmienić w porównaniu do pontonu Hondy to ustawienie trymu silnika na takie, gdzie stopa silnika jest jakby bliżej pawęży. Wtedy zaczął płynąć ponton normalnie, wcześniej jakby silnik "łykał powietrze" nie wiem jak to nazwać, ale słychać było, że coś jest nie tak.

W tym roku mam nadzieję, że też się uda nim popływać. Mam jednak pewną obawę, gdyż będziemy w okolicach Puli i przeczytaliśmy w 888, że w tej okolicy, w zatoczkach występują kradzieże w nocy... Wcześniej zostawiałem wszystko na pontonie: paliwo i kamizelki i nic nigdy nie zginęło... Ciężko tak wszystko nosić jak się ma lokum kilkaset metrów od zatoki... no ale zobaczymy. Chyba, że ktoś z Was był ostatnio w okolicach i może napisać, czy czasy kradzieży minęły, czy wręcz przeciwnie...
daamianr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) daamianr » 20.03.2026 09:51

Dziekuje za odpowiedz. Jak tylko sezon sie zacznie przetestuje ustawienia trymu.
W Mawericku tez mialem podobny efekt lapania powietrza ale dodanie adaptera na pawez 2cm wyzej rozwiazalo problem, ale katamaram zachowuje sie troche inaczej niz ponton.
My w tym roku wybieramy sie ponownie w okolice Orebica. Ja zabieralem paliwo, torby, kapoki ale bardziej z powodu zeby niebyly mokre od fali i slone. Na poludniu Dalmacji jest duzo spokojniej i mniej ludzi i zlodzieji. Nasz domek jest nad samym morzem wiec zabranie kilku wiecej rzeczy niestanowi problemu.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 20.03.2026 14:11

Krzysiek proponuje Paśman mam tam dobra miejscówke z prywatna mariną i slipem,10 metrów od morza .Z Rabu jadę właśnie na Paśman .
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 21.03.2026 08:12

Moje pontony stoją około 6 miesięcy w roku na wodzie.Przez kilkanaście lat nic mi nie zginęło,5 lat temu,ktoś ukradł bak z paliwem i kotwicę,od tamtej pory wszystko zabieram do domu, także nie wiem czy ostatnio kradną,niektórzy sąsiedzi zabierają codziennie małe silniki,więc coś może być na rzeczy.U mnie kradzież miała miejsce zimą.
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 763
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone