Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meny
Plażowicz

Postnapisał(a) meny » 02.04.2025 16:25

clawis napisał(a)::D Taki stary a dałem się wkręcić

Artykuł na stronie jest z 29.03 więc to nie pryma aprilis, tam był inny artykuł który faktycznie zrobili w prima aprilis.
To jest artykuł o którym mówiłem na początku
https://www.morski.hr/na-snazi-novi-pra ... -sidrenje/

A ten jest z 01.04 :)
https://www.morski.hr/nema-ribolova-ni- ... -84fQ0TGLg
karpik_raszyn
Globtroter

Postnapisał(a) karpik_raszyn » 17.04.2025 20:36

Czasami słyszę taki tekst od znajomych: "wy znowu do Chorwacji?!"

Pomyślałem, że aby łatwiej byłoby mi wytłumaczyć dlaczego tak jest pozbieram ujęcia z drona i zmntuję w jedno. Dodam trochę tekstu, aby zaznaczyć, że ponton to podstawa dobrego wypoczynki i...

i powstało coś takiego:

Mam nadzieję, że tutaj znajdę zrozumienie ;)
clawis
Croentuzjasta

Postnapisał(a) clawis » 17.04.2025 21:20

:spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 18.04.2025 04:49

karpik_raszyn napisał(a):(...) i powstało coś takiego:
filmik
(...)

Jako komentarz przeniosę nieco mówionego "na papier":
cytaty z filmiku Karpika napisał(a):z dala od tłumu,
ukryte plaże,
nie ma nikogo,
pełną wolność,
beztroska, spokój,
czas zwalnia,
cisza,
piękno i bliskość natury
Własnych słów nie dodam, wszystko zostało powiedziane ;) :hut:
Timi
Podróżnik

Postnapisał(a) Timi » 23.06.2025 19:06

Witam Panowie
Mam do Was takie pytanko. Jestem aktualnie na Pagu, oczywiście z moim pływadłem. Dzisiaj rano byłem wykupić winietę w Novalji. Pani w kapitancie przyczepiła się do dowodu rejestracyjnego pontonu, gdyż nie było wpisane rodzaju silnika. Stało się tak gdyż po kupnie pontonu w momencie rejestracji ponton nie miał silnika. Później był to mały silnik elektryczny a dopiero później dokupiłem 20 konnego potwora :mg: . Szczerze może to i mój błąd że nie wymieniłem dowodu po zakupie silnika ale myślałem że to rzecz "mocno" wymienna i na dobrą sprawę rano mogę pływać z elektrykiem a na wieczór montować większą spalinówkę i co mam mieć kilka dowodów rejestracyjnych? Oczywiście to tylko teoria ale ciekaw jestem jak u Was to wygląda i jakie macie na ten temat zdanie. Winietę wykupiłem ale Pani ostrzegła przed kontrolą na wodzie że będzie za to mandat... :?
clawis
Croentuzjasta

Postnapisał(a) clawis » 23.06.2025 20:49

W tamtym roku byłem na Pagu w Vidalici 2 tygodnie .Paski zalew opływany bez kontroli.Po powrocie zmieniłem silnik na większy z 5km na 9,9 /20 km.Zmianę zgłosiłem na Reja 24 i dostałem nowy dowód .Oczywiście z nowa opłatą.Myślę że jeśli na burtach jest nr.rejestracyjny to nikt się nie będzie sprawdzał mocy silnika.Policja wodna jeśli nie przekroczysz przepisów o dopuszczalnej prędkości na wodzie to nie będzie się czepiać.Na Korczuli również w ub.roku winietkę Policja sprawdzała kilka razy przez lornetkę nawet nie podpłynęli.
Ciekawi mnie ile razy kol. boboo zliczył kontrolę chorwackiej Policji na wodzie.
Timi
Podróżnik

Postnapisał(a) Timi » 23.06.2025 21:01

A widzisz, czyli trzeba zmienić dowód... 8) No nic naprawie błąd po powrocie. No i troszkę mnie uspokoiłeś z Policją. Nie miałem w planach wygłupów, więc myślę że nikt nie będzie się czepiał. Ale oczywiście jak się czepi dam znać :mg: Dzięki
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 24.06.2025 04:14

Kontrolę miałem tylko jedną. 10 lat temu na kanale Velebickim.
Ale policję wodną widywałem nierzadko.
Lecz brałbym pod uwagę tegoroczną zmianę przepisów - a co za tym idzie, duże prawdopodobieństwo wzmożonych kontroli.
Timi
Podróżnik

Postnapisał(a) Timi » 24.06.2025 06:17

Dziękuję, bardzo chętnie im pomacham ale na bliższe znajomości nie mogą liczyć :faja:
zip20
Odkrywca

Postnapisał(a) zip20 » 25.06.2025 20:49

W tym roku trochę za późno się za wszystko zabrałem i padło na Orebić, gdzie mogę zostawić ponton na noc po za portem w Orebić. Myślałem gdzieś w jakiejś mniejszej mieścinie i dojeżdżać samochodem. Wolałbym wyciągać na brzeg i przywiązać niż zostawiać na wodzie, nie ogarniam tego na czym to polega :)
Timi
Podróżnik

Postnapisał(a) Timi » 25.06.2025 20:59

Tez miałem takie rosterki, ale jednak zostawiam przy bojce jakieś 15 metrow od brzegu. Zabieram tylko zrywke i linie paliwową, choć liczę się z tym że jak ktoś po niego przyjdzie to będzie miał to wszystko ze sobą :mg: resztę gratów plażowych i paliwo zostawiam. A na dodatek mój ponton jest chyba najładniejszy i największy z cumujacych w pobliżu :chytry: więc dodatkowo się stresuje. Tyle że kupiłem ubezpieczenie, więc czuje się troszkę spokojniejszy. Zostawiaj śmiało na wodzie 8)
clawis
Croentuzjasta

Postnapisał(a) clawis » 25.06.2025 21:16

:D Bogdan a Ty kiedy z Olgą na swój Zaglav się wybierasz.Czerwiec się kończy.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 26.06.2025 04:48

@clawis,
normalnie o tej porze (ostatni czwartek czerwca, raniutko) dojeżdżam do stacji benzynowej przed granicą z Austrią i... zaczynam myśleć o śniadanku w Tauern Alm 8)
Niestety, tym razem pani Ortopeda pokrzyżowała nam plany.
Po usłyszeniu wyjaśnień na temat sposobu spędzania przez nas urlopu, nałożyła szlaban na tego typu zabawy do listopada.
Żadnego - jak to określiła - "stop&go" sportu. Do tego należy jogging, wyskakiwanie z łódki na chybotliwe kamienie, wskakiwanie do łódki, wspinanie się na łódkę po drabince, montaż/demontaż silnika... itp. :smutny:
Zostały spacery i rower.
A to, to niestety nie nasza formuła urlopowa.
Ale coś za coś. W zamian dostaliśmy... czereśnie.
Do tej pory, gdy wyjeżdżaliśmy, były jeszcze niedojrzałe.
Gdy wracaliśmy, już ich nie było (ptaki zeżarły).
A teraz? Już szykuję wiaderka ;)

Z tego wszystkiego najbardziej mi brakuje (będzie brakowało) punktualnych cykad do kawy o 5:00 rano na balkonie/tarasie,
wiatru na łysinie po podkręceniu rumpla i
zmieniających się pejzaży, podczas gdy leżę bykiem i łódka sobie pyrka przed siebie :hut: :sm:
Zamiast jutrzejszego powitalnego brancina u Bernarda,
no coż, będzie sandacz i ziemniaczki z mangoldem (swoim).
Namiastka... :|
Nie będzie w tym roku fish carpaccio z oliven-pesto w MOMI przy latarni w ramach południowej przekąski,
ani smakołyczków na desce w Žmara czy też u Vedrana w Dellicji,
nie będzie urodzinowego śniadanka w Biogradzie... :smutny:

Ryzykować nie będziemy, kolanko trzeba zarehabilitować do końa.
Timi
Podróżnik

Postnapisał(a) Timi » 26.06.2025 06:06

Pytanko do bywalców Pagu, czy orientujecie się gdzie znajdę jakiś sensowny slip z możliwością pozostawienie w pobliżu auta z przyczepą na cały dzień w okolicach Novalji?? Chciałbym opynać sobie te okolice Pagu z wycieczką na Rab.
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 26.06.2025 06:31

boboo napisał(a):….
Ryzykować nie będziemy, kolanko trzeba zarehabilitować do końa.

Zdrowie najważniejsze, życzymy Oldze
szybkiego powrotu do zdrowia, a za rok podwójnej dawki Long Island :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 759
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone