Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.02.2025 17:13

I gdzie ja te nagrody zmieszczę :la: :sm: :lool:
nagrody.jpg
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 26.02.2025 19:01

Baboo. Zmieścisz. Na prawo od misia, masz jeszcze trochę miejsca :)

A tak, w zasadzie, to jury nie przewidziało żadnych pucharów. :(

Ale wszyscy laureaci otrzymują specjalny talon uprawniający do przekroczenia granicy, bez odprawy granicznej, na wjeździe do Chorwacji, od strony Słowenii i Węgier :la: :verryhappy:

P.S. Ładne wnętrze. Wreszcie coś się tu dzieje :spoko: ... Belki zrobione na stare, regały, książki, bibeloty

No i ta bateria nalewek z Chorwacji ;) Sorry puchary :)

.....
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.02.2025 19:46

AdamSz napisał(a):... Belki zrobione na stare (...)
ekhm, ekhm*,
belki wciąż oryginalne, a dom jest z 1859 albo 1860 roku.

* gdzieś kiedyś wyczytałem, że to odgłos chrząkania :lol:
meny
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) meny » 01.04.2025 16:00

Witam

Czy widzieliście może artykuł na stronie morski hr odnośnie nowych przepisów morskich? (niestety nie mogę wklejać bezpośrednich linków do postu) -> Na snazi novi Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe: "Zabranjeno vezivanje za vegetaciju i plovidba 150 i 300 m od kupališta, kapetanija može zabraniti sidrenje!"

Ja dobrze to rozumiem, że nie będzie można kotwiczyć jednostką o długości <15m bliżej niż 50m od brzegu?
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 01.04.2025 19:21

Też tak zrozumiałem ze kotwiczenie ,cumowanie zarejestrowanym pontonem czy łódką o długości <15m wzdłuż linii brzegowej to odległość od np: od nieoznakowanej plaży min.50 metrów. A co z cumowaniem na bojce przy apartamencie ?.
meny
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) meny » 01.04.2025 20:38

Wydaje mi się że cumowanie do bojki to inna sprawa, o ile ta bojka jest "legalna" co też jest średni temat w CRO, bardziej martwi mnie brak ewentualniej możliwości podpływania do zatoczek i tam kotwiczenia plus eksploracji wybrzeża... bo 50m od brzegu to jest trochę.. :)
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 01.04.2025 20:43

O to mnie martwi najbardziej.Ponton z silnikiem kupiłem specjalnie żeby pływać i cumować właśnie w zatoczkach i małych dzikich plażach i wysepkach
meny
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) meny » 01.04.2025 22:43

Znalazłem link do rozporządzenia, translator jakoś inaczej to tłumaczy, więc chyba nie będzie tak źle, i tak:

Wyjątkowo statki i wodnosamoloty, o których mowa w ust. 1 niniejszego artykułu, mogą żeglować na krótszych dystansach od brzegu, w celu wejścia do portu lub wyjścia z niego, zakotwiczenia lub cumowania wzdłuż brzegu albo jeżeli wymaga tego ukształtowanie drogi wodnej, są jednak obowiązane zmniejszyć prędkość w takim stopniu, aby mogły łatwo i szybko wykonywać manewry zwrotu i zatrzymywania

Właściwy urząd kapitanatu portu może zakazać lub ograniczyć kotwiczenie i cumowanie wzdłuż wybrzeża na określonym obszarze dla wszystkich lub poszczególnych statków, zależnie od długości statku i/lub organizacji przestrzenno-czasowej ruchu.

Zabrania się cumowania statków wzdłuż brzegu w taki sposób, aby jakakolwiek ich część lub akcesorium znajdowało się w odległości 50 metrów lub większej od brzegu. -> czyli bliżej mogę
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 01.04.2025 22:48

Ja też to rozporządzenie tłumaczyłem.Chorwacki to dla Google trudna języka więc poczekajmy na interpretacje tych zarządzeń w j.polskim.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.04.2025 06:07

---------------
Art. 45 punkt 6
Jednostka pływająca jest środkiem, urządzeniem lub urządzeniem przeznaczonym do poruszania się po morzu, pod morzem i na morzu, niezależnie od rodzaju napędu, dla którego nie ma obowiązku rejestracji w rejestrze statków

Art. 45 punkt 8
Kąpielisko naturalne to kąpielisko, które zostało zadeklarowane i oznaczone w planie zagospodarowania przestrzennego jednostki samorządu terytorialnego jako naturalna plaża morska.

Art 53. punkt 10
Cumowanie wzdłuż brzegu jest zabronione:
1. w wodach zagospodarowanego i naturalnego kąpieliska
2. W miejscu, w którym podwodny, rurociąg i wylot wchodzą do morza.
---------------

- trzeba zajść do wójta/sołtysa/burmistrza/kapitanatu i zapytać o plan zagospodarowania przestrzennego
- "jednostka pływająca" nie zawsze podlega przepisom dla "statków"

Jeszcze polecam zerknąć na mapę (taki duży pdf), która jest tam zamieszczona.
Są na niej sektory A, B.
Kiedyś te sektory (A, B, C, D) były powiązane z kategoriami łódek (nasze pontony, to "C").
I te łódki typu "C" nie miały nic do szukania w sektorach A i B.
Jeśli ta "dzisiejsza" mapa ma takie samo znaczenie, to uwaga na Istrii, Peljescu, Korculi i Mljecie.

"Wujek dobra rada":
zawsze postrajcie się przerzucać tego typu teksty przez translator na wszystkie języki, jakie w miarę dobrze znacie.
Ja po takich "żonglerkach językowych" mam jakby pełniejszy i bardziej zrozumiały obraz sytuacji.
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 02.04.2025 07:35

meny napisał(a):Witam

Czy widzieliście może artykuł na stronie morski hr odnośnie nowych przepisów morskich? (niestety nie mogę wklejać bezpośrednich linków do postu) -> Na snazi novi Pravilnik o sigurnosti pomorske plovidbe: "Zabranjeno vezivanje za vegetaciju i plovidba 150 i 300 m od kupališta, kapetanija može zabraniti sidrenje!"

Ja dobrze to rozumiem, że nie będzie można kotwiczyć jednostką o długości <15m bliżej niż 50m od brzegu?

Tak dać się wkręcić.
"I za kraj, ako ste se pitali "je li ovo šala?" pogledajte samo na datum objave..."
"I na koniec, jeśli zastanawiasz się „czy to żart?” ...spójrzcie tylko na datę publikacji..."
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 02.04.2025 08:59

:D Taki stary a dałem się wkręcić
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.04.2025 11:54

Szanowni Koledzy Wodniacy

Bez paniki. Brać sprzęt i jechać :spoko: . Szczegóły na miejscu

Można sobie ściągnąć mapę kontroli ruchu 101 VTS

https://www.hhi.hr/en/news/new-regulati ... e-vts-area

.....
Ahoy :spoko:

.....
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 02.04.2025 12:34

:spoko:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 758
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone