Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.05.2014 22:56

meeg napisał(a):...
Upadki - no cóż - gdy się poczułam zbyt pewnie to odkryłam, że jeszcze nie mam wyrobionego odruchu bezwarunkowego :lool: I tak już ponad miesiąc wchłania mi się jeden gigantyczny krwiak na łydce. Ale co tam :mrgreen:

Chciałbym łydkę :wink: Miałem łydki awarię. Już zapomniałem.
Kolano to dopiero upierdliwy staw. Wywrócisz się nań i przypomina o tym przy byle okazji.
Ale masz rację - co tam :mrgreen:
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 17.05.2014 08:36

Tu taka sweet focia zrobiona przez kumpla podczas dokładnie drugiego "przyglebienia", gdy sierota zapomniałam, że jak się człowiek nagle zatrzyma to wypadałoby wypiąć pedały :wink: i poleciałam jak długa na bok. Na szczęście w liściach było bardzo miękkie lądowanie :lool: .
Załączniki:
zdjęcie2.jpg
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 17.05.2014 16:38

meeg napisał(a):Tu taka sweet focia zrobiona przez kumpla podczas dokładnie drugiego "przyglebienia", gdy sierota zapomniałam, że jak się człowiek nagle zatrzyma to wypadałoby wypiąć pedały :wink: i poleciałam jak długa na bok. Na szczęście w liściach było bardzo miękkie lądowanie :lool: .

I tak masz szczęście miętko było :) kiedyś wymyśliłem sobie by kupić pedały tzw ubijaki czyli Crank Brothers Egg Beater
post-37855-1381152784,7776.jpg

pierwszy test odbył się po mieście niestety zapomniałem o jednej rzeczy ...... dojechałem do skrzyżowania po lewej stronie mając pięknego mercedesa po prawej asfalt nagle poczułem, że nie mogę się wypiąć, a światło było czerwone............ krótka decyzje lecę na mercedesa (za daleko miałem by się oprzeć) kosztowne czy na asfalt wybrałem asfalt oj bolało. Zabawnie musiałem wyglądać w oczach stojących przed przejściem ludzi. Pedały sprzedałem mówiąc sobie nigdy więcej później dowiedziałem się, ze wyszła wadliwa seria coś nie tak było z blokiem.

Wypadków miałem więcej kiedyś nie dokręciłem w butach spd bloku i nie mogłem się wypiąć bo blok się obracał wówczas podjechałem do jakieś płotu i musiałem ściągnąć buta. Teraz już pamiętam o rzetelnym przykręcaniu.
Nie wierzę też gościom ze sklepu. Sprzedano mi pedały z nieodpowiednimi blokami gość twierdził, ze wszystko jest ok. Sytuacja j/w też dojeżdżałem do jakiegoś skrzyżowanie, a nie sprawdziłem czy jestem w stanie się wypiąć wpadłem w taka panikę że ciągnąc do góry złamałem buta Shimano dobrze, że jakiś podstawowy turystyk teraz mam karbonowe podeszwy i już bym nie złamał :).
Nie kombinuję już z innymi systemami bo Shimano ma ratunkową możliwość wypięcia szarpiąc do góry warunek sprężyna w pedałach nie może być bardzo mocno napięta. Ty na początku też powinnaś mieć delikatnie napiętą sprężynę.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.05.2014 11:33

Też myślałam o wpinanych butach, ale po moim ostatnim zdarzeniu na szynach kolejowych mi przeszło ;)
Z trudem wyszłam z tego bez szwanku, gdybym miała jeszcze myśleć o wypięciu butów, to jak nic... walnęłabym konkretnie :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.05.2014 15:53

Roxi napisał(a):Też myślałam o wpinanych butach, ale po moim ostatnim zdarzeniu na szynach kolejowych mi przeszło ;)
Z trudem wyszłam z tego bez szwanku, gdybym miała jeszcze myśleć o wypięciu butów, to jak nic... walnęłabym konkretnie :)

Współczuję ale to wszystko kwestia wprawy o tym się nie myśli to się po prostu robi to tylko kwestia wyjeżdżenia i powtórzeń :) żona miała parę awaryjnych sytuacji ale odruch to odruch i byłem z niej dumny, że dała radę:)
Może coś bliżej o zdarzeniu ?

Wczoraj ściągnąłem z fulla małżonki około pół kg. Sposób prosty lżejsze opony (stare mimo, że zużyte dalej ważyły sporo) tzw zwijane Maxxis Ignitor 2.1 do przodu więc 180 g na każdej, lżejsze dętki ca 40 g na każdej też maxxisa niby nic ale ....., wymieniłem też tarcze hamulcowe na Alligator aeris. Jako, że ubyło sporo masy rotacyjnej jazda będzie lżejsza :)

Dzisiaj tylko 60 km po asfalcie w obce kraje niby nic ale w jedną stronę wiatr dawał strasznie :) opony 1' dobite na maksa więc lżej :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.05.2014 20:31

Wy tu pitu-mitu o jakiś aligatorach czy ignitorach :wink: .
A w innym wątku Pirat takie rowery widział :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.05.2014 10:30

No cóż jego problem :) do downhillu to się one nie nadają :mrgreen:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.05.2014 17:37

bluesman napisał(a):No cóż jego problem :) do downhillu to się one nie nadają :mrgreen:

Nadają, nadają... :wink:
Wsiadasz, rozpędzasz się i potem to jakoś wszystko leci... :wink: :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.05.2014 17:45

Dzisiaj z kolegą 60 km po szosie na góralach ze slickami ale po solidnych górkach i pech :( liznął moje tylne koło .........
Efekt stłuczona ręka i złamany karbonowy pręt siodełka ......... aha nie mój tylko kolegi :)
oddałem tymczasowo zanim kupi nowe slr-a ca 135 g.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 20.05.2014 08:58

No to nie fajnie. Współczuję i bólu i straty siodełka przez kolegę. Ja podobną sytuację miałam jesienią. Tylko na szczęście w momencie styku rowerów jechalismy lajtowo z małą prędkością i gapiliśmy się jak zbierają marchewkę z pola - no i tak się w tę marchewkę zapatrzyliśmy, że wjechaliśmy bokami w siebie i wylądowałam na poboczu. Tak sobie wtedy stłukłam goleń, że zrobiło mi się coś w rodzaju takiej bolącej guli na kości. W rowerze obyło się bez strat :wink: Tylko wtedy nie jechałam w spd i pedał rąbnął mnie w kość - o dziwo może w blokach obyłoby się bez takiego urazu.

No cóż upadki czy kolizje zdarzają się wszystkim, ale taka już jest uroda tego sportu :wink: Mój kolega po upadku przy dość dużej prędkości ma nawet teraz stracha podczas jazdy - ale czas goi rany a nałóg rowerowy tak wciąga, że o złych rzeczach się nie myśli.

bluesman napisał(a):Wczoraj ściągnąłem z fulla małżonki około pół kg. Sposób prosty lżejsze opony (stare mimo, że zużyte dalej ważyły sporo) tzw zwijane Maxxis Ignitor 2.1 do przodu więc 180 g na każdej, lżejsze dętki ca 40 g na każdej też maxxisa niby nic ale ....., wymieniłem też tarcze hamulcowe na Alligator aeris. Jako, że ubyło sporo masy rotacyjnej jazda będzie lżejsza :)

Ja też muszę jeszcze koła zamienić w rowerze na lekkie, ale na razie czekam do jesieni bo teraz nie chcę kasy wydawać, a nowe leciutkie kółka to niestety spory wydatek. Hamulce też mam niestety ciężkie. Myślę, że jak wymienię koła, hamulce i dwie rurki :x to uda się zejść poniżej 10kg.
Ale odchudzanie to bardzo kosztowna zabawa więc muszę poczekać do jesieni i zimy :roll:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.05.2014 19:36

Coś niecoś wiem na temat lajtowania i przez dłuższy czas się w to bawiłem :) jak chcesz sobie poczytać to polecam forum maniaków odchudzania rowerów light-bike.com

Zainteresowało mnie takie siodełko;
selle-italia-siodlo-slr_2539.jpg

Cena jest mniej interesująca :(
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.05.2014 07:32

bluesman napisał(a):Zainteresowało mnie takie siodełko;
selle-italia-siodlo-slr_2539.jpg

Cena jest mniej interesująca :(

Może i drogo, ale można się wysikać nie przerywając jazdy :mrgreen:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.05.2014 08:12

kaszubskiexpress napisał(a):Może i drogo, ale można się wysikać nie przerywając jazdy :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.05.2014 11:57

o tym nie pomyślałem :)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 25.05.2014 21:19

Ciekawe jak się jeździ na takim siodełku. Nigdy nie miałem okazji aby jeździć na "desce", z chęcią bym spróbował. Selle Italia się ceni, nie ma co :)
Ostatnimi czasy nie mam czasu na dalsze wyjazdy, wczoraj wyskoczyłem zobaczyć sobie Lednicki Park Krajobrazowy. Warto się wybrać, nasz kraj tu powstawał :) http://rmk.bikestats.pl/1150815,Lednick ... dalej.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone