Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meeg
Cromaniak
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 02.06.2014 09:21

Fakt - nie ma to jak się trochę podciągnąć na kole :wink: szczególnie gdy się jedzie centralnie pod wiatr.

U nas od wtorku ma się pogoda zacząć poprawiać, tylko znowu prognozują burze... Oby choć w weekend było słonecznie.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.06.2014 09:34

meeg napisał(a):Fakt - nie ma to jak się trochę podciągnąć na kole :wink: szczególnie gdy się jedzie centralnie pod wiatr.

U nas od wtorku ma się pogoda zacząć poprawiać, tylko znowu prognozują burze... Oby choć w weekend było słonecznie.

Jeden minus takiej jazdy to :mrgreen: Oparty na faktach dowcip. Pytanie dziennikarza po jednym z etapów Wyścigu Pokoju skierowane do któregoś z ważniejszych kolarzy. Co najbardziej utkwiło Panu w pamięci z całego etapu ................. ?
Odpowiedź brzmiała: tylne koło kolegi .............. :mrgreen:
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 02.06.2014 09:48

:mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.06.2014 18:28

A co mi tam, pochwalę się :)

Lepsi niż Rzym 8)
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 03.06.2014 10:18

Gratulacje:)))
Franciszek49
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franciszek49 » 03.06.2014 14:45

Cześć! Przypadkiem tu wszedłem. Mieszkam w Raciborzu, mamy ścieżkę kilunastokm wokół kanału i właściwej Odry, zwaną trasą emeryta, ale ma się wydłużyć po wybudowaniu zbiornika Racibórz Dolny /obrys jest już na maps google/ w 2016r. Racibórz ma też połączenie z licznymi trasami rowerowymi w Czechach. W nawiązaniu to wcześniejszejszej korespondencji o okolicach Sośnicowic i Rud /Wielkich/ z Raciborza jest trasa powiązana R-rz-Zawada Ks.-Siedliska-Kuźnia Rac./obok boiska/-las, asfaltowe drogi p/pożarowe-Ruda Koz.-Rudy,park cysterski-dukt leśny "Szlak Husarii Polskiej" przez Jankowice, Łęszczok/rezerwat przyrody/ do Raciborza. 25 czerwca jadę do Banjole k. Puli i pierwszy raz do Cro zabieram rowery! Pozdro! :papa:
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 04.06.2014 21:30

Stuknęło mi właśnie 4.000 km w tym roku. Bardzo mnie cieszy to, że jak na razie omijają mnie problemy zdrowotne których w ostatnich latach miałem aż nadto. Tego i Wam życzę, zdrowia i radości z jazdy :) Pozdrower :)
Franciszek49
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franciszek49 » 05.06.2014 08:19

W tym roku licząc od stycznia aura była łaskawa. 4.000 km tj. 800/mc to trzeba dużo jeździć. Ja z żoną /osobistą/ jeździmy od lat 10 tylko rekreacyjnie. W maju byliśmy w Hevizie niedaleko Balatonu, trochę niewielkich górek, ale piękne trasy rowerowe połączone z rejsami po Balatonie. Jako, że jestem już trochę starszawy to rowerkiem latem buduję kondycję na narty. Teraz, jak już wspominałem bierzemy rowerki do Cro. Po powrocie wrzucę tu może trochę nowych wrażeń. Pozdrower :hut:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.06.2014 10:11

Pytanie laika...
Chcę sobie dokręcić śruby przy kierownicy. Wypisane są tam wartości w Nm, czyli teoretycznie potrzeba klucza dynamometrycznego... a jak jest w praktyce? Tak żeby dokręcić, ale nie przekręcić ;)

WP_20140609_001.jpg
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.06.2014 10:18

Najwyżej urwiesz śrubę. :wink:
Trudno wirtualnie to wyjaśnić.
Musisz pokonać opór do pewnego momentu.
Może podpowiedzią być lekkie skrzypienie, przeskakiwanie przy dokręcaniu.
Myślę, że wyznacznikiem będzie sytuacja, iż kierownica będzie stabilnie zamocowana; nie będzie się przekręcać/opadać.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.06.2014 11:20

Oczyść powierzchnię styku benzyną ekstrakcyjną, następnie weź odpowiedni rozmiarowo klucz imbusowy ważne by nie był zbyt długi i trzeba dokręcić by stawiał dość wyraźny opór.
Fux nie ma racji nie urwiesz stalowej śruby tylko zerwiesz aluminiowy gwint co spowoduje konieczność kupienia nowego mostka.
Jak chcesz mieć pewność, że będzie dobrze podjedź do jakiegokolwiek serwisu ( samochodowego też ) gdzie maja klucz dynamometryczny.
Hm Tylko nie pokazujesz na zdjęciu śrub przy kierownicy tylko przy mostku, a tam nakrętka z drugiej strony też jest stalowa i to bodajże m-8 więc Ty jej nie urwiesz :) :)
Ostatnio edytowano 09.06.2014 12:11 przez bluesman, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.06.2014 11:21

Ja miałem kiedyś podobną rzecz z nakrętką schowaną w obudowie.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.06.2014 13:34

Dzięki.
Udało mi się nawet niczego nie urwać ;)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 09.06.2014 20:27

Nie mam klucza dynamometrycznego, zawsze dokręcam na wyczucie, jeszcze nigdy gwintu nie zerwałem i nic mi się nie odkręciło. Z wyczuciem i dość mocno. Tak liczę niutonometry :mrgreen:
Wczoraj zaliczyłem świetną trasę, sto stopni odczuwalne na rowerze, prawie 200km asfaltów. Chciałem zobaczyć jak się jeździ w saunie :mrgreen:
http://rmk.bikestats.pl/1161264,Duety-do-mety.html
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.06.2014 19:13

Miałem wziąć z Ciebie przykład wczoraj rano i przejechać się gdzieś dalej ale dostałem polecenie od małżonki, że mam być zwarty i gotowy na popołudnie.Mieliśmy się udać w lekki teren ca 60 km chociaż trochę ciemnych chmur zaczęło się pojawiać na niebie. Po wyjeździe, po około 4 km usłyszałem, że u towarzyszki łańcuch wraz z pedałami się obraca na luzie do przodu i rower nie chce jechać ! Okazało się, że bez specjalnego obciążenia padły tzw pieski/zapadki w bębenku tylnej piasty ! Hm ... nie polecam zatem kół Boplighta skoro koło miało niecały rok i jeździła na nim wątła kobieta, a potrafiło się zepsuć.
Powrót polegał na tym, że musiałem pchać małżonkę do domu :mrgreen: .
W domu mniej przyjemnie bo nie znalazłem paragonu więc zobaczymy co dalej z gwarancją. Na razie koło rozebrałem z opony, dętki, tarczy i kasety, a jutro wybieram się do sklepu.
Pozytyw z tej sytuacji ? od powrotu do domu minęło 10 min i rozpętała się potworna burza :)

W związku z powyższym zostałem zmuszony do roszady kół :) na czym najlepiej wyszła oczywiście małżonka dostając w w 2 rowerach lżejsze koła. Natomiast ja w swoim najlżejszym fullu straciłem koło mam nadzieję czasowo :)

Dzisiaj setka na szosie cały czas w słońcu :) Czytając wcześniej co pisałeś o odżywianiu się chciałem przetestować organizm :) Rano śniadanie duża bułka z mielonką i kawa. Przed wyjazdem zjadłem baton Marsa i wypiłem pół litra mineralnej. Do koszyka 0,7 czerwonego Oshee i kolejny baton Marsa do kieszonki. Dobrze, że po drodze było źródełko z mineralną bo inaczej musiałbym zaliczyć sklep :) Na 15 km przed domem musiałem zjeść drugiego Marsa :mrgreen: Już noga tak nie podawała i za chwilę bym padł :) Marsy czy inne Snickersy nigdy więcej :)
Czas przejazdu 3 g. 40 min bez rewelacji może też przez to, że prawie 40 km było pod wiatr. No i braki w treningu. Wracam do jednak sprawdzonych kolarskich sposobów odżywiania :)
Aha i jeszcze jedno, wydawało mi się, że jestem solidnie opalony ale słońce było innego zdania. Jadąc w bezrękawniku trochę spiekłem sobie ramiona, a posmarowałem ino twarz :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone