Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.06.2014 20:39

Jeszcze jedno pytanie z działu tych technicznych ;)

Coś mi w rowerku od pewnego czasu skrzypi. Na dłuższą metę doprowadza mnie to do szału.
Nie wiedziałam co i gdzie i dziś kumpel (który się niby zna :) ) pooglądał i stwierdził, że mam luzy w widelcu. Rower oczywiście na gwarancji, więc jak coś to go oddam do serwisu, tylko nie chce z siebie głupola zrobić jak o luzach w widelcu będę mówiła :)
Jest coś takiego? :)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 11.06.2014 20:43

Mars, snickers i inne pierdoły jem wtedy gdy chce mi się słodkiego na trasie, szybko słodko i przyjemnie. Nie traktuje tego jako posiłek, który ma mnie doprowadzić do domu ;) Znam dość dobrze swój organizm, o odżywianiu wiem tyle i wiedzieć powienienem i na razie mi to wystarcza aby było dobrze. Zobaczę co będzie się działo na dystansach powyżej 250km :)
Jak śmigałeś asfaltem na mtb z oponami górskimi to ten czas jest więcej niż dobry. Zresztą pewnie sporo górek po drodze było więc średnia jest bardzo dobra. Tak trzymać :) I jeździć :)
Ja od dwóch dni przyjmuje końskie dawki leków. Niedzielne kilka godzin w słońcu dowaliło po 24h, gardło wysiadło :| Dobra lekcja na przyszłość :)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 11.06.2014 20:45

Roxi, może to miejsce w którym kierownica "łączy" się z mostkiem? Ja tak miałem :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.06.2014 21:30

Roxi napisał(a):Jeszcze jedno pytanie z działu tych technicznych ;)

Coś mi w rowerku od pewnego czasu skrzypi. Na dłuższą metę doprowadza mnie to do szału.
Nie wiedziałam co i gdzie i dziś kumpel (który się niby zna :) ) pooglądał i stwierdził, że mam luzy w widelcu. Rower oczywiście na gwarancji, więc jak coś to go oddam do serwisu, tylko nie chce z siebie głupola zrobić jak o luzach w widelcu będę mówiła :)
Jest coś takiego? :)

Hm tu z kolega będę polemizował :) z kolegą R. również :) luz na widelcu jest wówczas gdy blokując przedni hamulec ruszamy rowerem do przodu i do tyłu wówczas można wyczuć ew. luz. Nie zdarzyło mi się by coś przy luzie widelca trzeszczało :) kasuje się to prosto ;) popuszcza się dwie śruby w mostku te najbliżej rowerzysty ułożone pionowo w osi rury sterowej (stery to łożyska kierownicy) i dokręca kapsel na pionowej rurze sterowej tej od widelca nad mostkiem. Dokręca się tylko dotąd by skasować luz, po jego skasowaniu z powrotem dokręca się te 2 śruby. Zbyt mocne dokręcenie spowoduje, że ciężko będzie skręcać kierownicą. Dłuższa jazda z luzem spowoduje wgnioty w bieżni łożyska i charakterystyczne ruchy kontrujące kierownicy co można zauważyć podnosząc przednie koło i lekko uderzając w kierownicę z boku , kierownica wówczas się nie skręci całkiem tylko będzie się przesuwać po kolejnych wgniotach, tam się tworzą jak gdyby zapadki :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.06.2014 21:38

remikrmk napisał(a):Jak śmigałeś asfaltem na mtb z oponami górskimi to ten czas jest więcej niż dobry. Zresztą pewnie sporo górek po drodze było więc średnia jest bardzo dobra. Tak trzymać :) I jeździć :)

Wiem jaki jest ten czas bo mam porównanie :) n-razy już pokonywałem tą trasę :)
Co do "tak trzymać i jeździć "...... no cóż wychodzi mi to jeżdżenie trochę, że tak powiem bokiem :lol: , ta rada akurat jest nie teges :mrgreen: :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2014 06:26

Myślę, że tutaj leży przyczyna.

rower-kondycje-buduje-i-paliwa-nie-potrzebuje-t31189-1215.html#p1405444

Dwie śruby z lewej luzujesz, górna delikatnie dokręcasz; pewnie pójdzie lekko do delikatnego oporu, dokręcasz te dwie po lewej.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.06.2014 07:31

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

bluesman napisał(a):kasuje się to prosto ;) popuszcza się dwie śruby w mostku te najbliżej rowerzysty ułożone pionowo w osi rury sterowej (stery to łożyska kierownicy) i dokręca kapsel na pionowej rurze sterowej tej od widelca nad mostkiem.

Hmmmm jak tak czytam, to tym sposobem skasują się luzy przy kierownicy, a ja mam niby "zdiagnozowane" luzy w amorku, widelcu... nie wiem jak to nazwać. W tym elemencie co cię rusza na wertepach ;)

bluesman napisał(a):Hm tu z kolega będę polemizował :) z kolegą R. również :) luz na widelcu jest wówczas gdy blokując przedni hamulec ruszamy rowerem do przodu i do tyłu wówczas można wyczuć ew. luz. Nie zdarzyło mi się by coś przy luzie widelca trzeszczało :)

Tak właśnie było to sprawdzane. Zablokował przednie koło i poruszał rowerem w przód i tył. Wtedy było słychać wyraźne trzeszczenie. Mówił, że widać jak to się rusza... ja tam nic nie widziałam, ale wyglądało, że się zna ;)

FUX napisał(a):Myślę, że tutaj leży przyczyna.
Dwie śruby z lewej luzujesz, górna delikatnie dokręcasz; pewnie pójdzie lekko do delikatnego oporu, dokręcasz te dwie po lewej.

Czyli dokładnie tak jak psiał bluesman...
Dzięki. Dziś przeprowadzę taką operację.

Jak nie pomoże to pewnie serwis :roll: I co? Wymiana amorków? Widelca?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 12.06.2014 09:38

W tak nowym rowerze jak Twój nie miał prawa wyrobić się amor/widelec :) by nastąpiły luzy w zwłaszcza stalowych goleniach trzeba się postarać :) Zaocznie trudno to stwierdzić czasem trzeszczą np. pedały :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 12.06.2014 09:41

Masz tam amor czy sztywny wideł ? gdzieś chyba dawałaś zdjęcie ale nie chce mi się szukać :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 12.06.2014 09:47

Może wada fabryczna? :roll:

WP_20140531_001_2.jpg
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 12.06.2014 11:39

trzeszczenie niekoniecznie może być wadą :) może to być immanentna cecha tego amora :) może piasek się dostał pod uszczelki ? Ciężko coś doradzić ... może to szprycha koła się poluzowała, naprawdę możliwości jest mnóstwo :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 12.06.2014 15:54

Koło udało się naprawić i nawet bezpłatnie. Kilka minut roboty :) po prostu nakrętka kontrująca się poluzowała i bębenek się wysunął. Zwracam honor kołu aczkolwiek nie powinno się coś takiego zdarzyć :)
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 12.06.2014 20:02

Bluesman tak z ciekawości spytam, drogie te koło było? To lekko dziwne łamane na niepoważne, że taka awaria się zdarzyła w nowym prawie (?) kole :|
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.06.2014 09:09

ponad 500 zł ...... Boplight disc xc 430
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.06.2014 13:13

Dzisiaj przyszedł do mnie nowy damper, którym zamierzam zastąpić obecny posiadany przez żonę. Posiada 3 tryby pracy i może ją wreszcie zadowoli :) Cenowo (regularna cena) jest kilka razy droższy, a jakościowo ma bić na głowę poprzedni :). Kupiłem nowy za pół ceny z gwarancją na 24 miesiące, trochę dziwne co ? Jest też dużo lżejszy prawie 90 g mniej. Cenię sobie f-mę DT Swiss i jej tłumik model HVR 200 mam już w jednym z rowerów. Co do jego pracy nie mam zastrzeżeń nowy to model X313. Niestety problemem będzie jego zamontowanie bo muszę mieć specjalne tuleje montażowe, a takich nie ma w komplecie.
52035_00_d.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone