Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
remikrmk
Croentuzjasta
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Postnapisał(a) remikrmk » 18.06.2014 18:17

Gdzie udać się do CRO aby najlepiej wykorzystać rower? Szosa i ubite szutry to coś co mnie interesuje najbardziej. Najchętniej udałbym się gdzieś do Dalmacji aby wjechać na Sv Jure ale cenowo tam najdrożej :| Już mnie łeb boli od kombinowania gdzie jechać na te 15 dni. Poradźcie, doradźcie :) Peljesac i wybrzeże od Primosten do Splitu odpada, tam już byłem :)
Temat gorący więc czekam na jakieś porady :)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 18.06.2014 18:29

Bol i okolice.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.06.2014 20:00

Nie sądzę, by ktoś był w stanie Ci tu pomóc na Twoim poziomie :) 15 dni pobytu to dużo w jednym miejscu. Robiąc dłuższe trasy szybko wszystko zjeździsz dookoła :) Chyba, że będziesz się przemieszczał autem.
Licz się z bardzo wysokimi temperaturami więc będąc w odludnych i górzystych miejscach warto mieć własną wodę i izotoniki. Nawet 2 l to zdecydowanie za mało, a strumieni tam nie ma. Trzeba też startować bardzo wcześnie rano i wrócić przed południem :)

Hvar zdecydowanie polecam :) Jest się gdzie zmęczyć i co zobaczyć, będziesz miał trochę męczących podjazdów zarówno na asfalcie jak i w terenie. Te drugie będzie Ci trudno na trekkingu pokonać o ile nie będzie to miejscami niemożliwe (zawsze można kawałek przejść na butach). Terenowe zjazdy też. Mam tu na myśli zbyt wąskie i ze zbyt delikatnym bieżnikiem opony, które w sypkim głębszym szutrze i na skałach nie dadzą sobie rady. Trekkingowe przełożenia przy podjazdach w terenie mogą nie wystarczyć jak również wysoka pozycję na rowerze :)
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 18.06.2014 20:13

Przemieszczanie się autem nie stanowi problemu. Te 15 dni chcę przeznaczyć na 2 miejsca do stacjonowania. Hvar + Brać podoba mi się taki plan, na Sv.Jure mógłbym w jakiś dzień się wybrać co by się skatować nieco :D , muszę tylko mocno to przekalkulować finansowo bo wiem, że na wyspach drogo jak cholera :| Jadę od 28.06 do 14.07.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 18.06.2014 20:16

Co znaczy drogo?
Knajpy, sklepy ceny zbliżone.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.06.2014 20:18

Nie ma co demonizować cen na wyspach :)
Fajnie masz już niedługo pojedziesz :) mnie ta góra też swędzi, podjazd rzetelny ale tu największym problemem może być temperatura :)
No inaczej jeździ się po płaskim, inaczej pod górę :)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 18.06.2014 20:22

Kiedyś z Drage z górki zjeżdżaliśmy. Jak licznik pokazał + 60, to z lekka się
zdziwiłem.
Bardziej, niż 80 na nartach na niby „płaskim" zjeździe.
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 18.06.2014 20:24

Co to znaczy drogo. Jadę z Żonką, kwatera dla 2-ójki to koszt rzędu 35-40 euro. Na razie najwięcej płacilismy w Trpanj, lipcu 25euro :) A zresztą, na wyspach nie bywałem tylko słyszałem od paru osób. Znając życie drożej wyjdzie koszt promu, w sklepach nieco drożej. Muszę zgłębić temat :)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.06.2014 20:25

Mnie ew. interesuje na Istrii Parenzana trasa starej kolejki
http://croatia.hr/pl-PL/Rekreacja-i-atr ... ZcNixwXDMz

wrzuć nazwę w Youtube są filmiki :)

Jeżeli małżonka ma z Tobą jeździć to musi być dobrze przygotowana :)
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 18.06.2014 20:41

Żonka będzie dzielnie towarzyszyć, ale głównie na jazdach od plaży do plaży :) Choć jutro jedziemy razem w trasę, ma zamiar przejechać pierwszą setkę w życiu :)

Wiem, że na Istrii jest sporo tras rowerowych, ale jako miejsce do plażowania, patrząc pod kątem mej piękniejszej połówki to ten skrawek Cro nam nie pasuje zbytnio.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.06.2014 20:51

Życie zaczyna się po ... setce :mrgreen:

Mnie niestety rozłożyła choroba po ostatnim wyjeździe w burzową pogodę w góry :(

ale Wam fajnie :)
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 18.06.2014 21:13

Ja od zeszłego poniedziałku nie jeździłem, gardło wysiadło w ostatnie upały.
Jakie miejsce jako baza wypadowa będzie najlepsze na Hvarze jak i na Bracu?
Wiem, że pisałeś Bluesman o Pagu wcześniej, dobrze wygląda choć bardzo jałowo, jeszcze Cres i Mali Losinj wygląda całkiem dobrze. I gdzie tu jechać? :roll:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.06.2014 21:20

Na Hvarze byłem we Vrbosce ale to ze względu na kemping N innych miejsc nie szukałem. Drugiej wyspy nie znam.
Cres jest ok ale tam najwięcej jest jazdy po asfalcie :) Veli i Mali Losinj będąc na miejscu to ew. krótkie bardzo wycieczki po ścieżkach przy morzu. Ja dojechałem tam, aż z kempu Baldarin niedaleko Punta Kriża czyli cała wycieczka to ok. 90 km
remikrmk
Croentuzjasta

Postnapisał(a) remikrmk » 20.06.2014 20:00

A Pag, jak tam z rowerowaniem? Wygląda mocno jałowo, na plażowanie musielibyśmy parasol mieć ze sobą chyba :)
Fux możesz napisać więcej gdzie jeździłeś? Każda podpowiedź cenna! :)

Wczoraj Żonka pobiła swój rekord - 127km! :))) Jestem dumny :) Przejechaliśmy Piastowski Trakt Rowerowy, ciekawa trasa i przyjemna wycieczka :)
http://rmk.bikestats.pl/1168513,Piastow ... erowy.html
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 21.06.2014 07:43

remikrmk napisał(a):A Pag, jak tam z rowerowaniem? Wygląda mocno jałowo, na plażowanie musielibyśmy parasol mieć ze sobą chyba :)

Jest ok. jest gdzie jeździć i co zobaczyć ale jazda jak na patelni :) Rowerowo powyżej tygodnia nie ma chyba co siedzieć :) My startowaliśmy z kempingu Strasko w Novaliji. Jeżeli odbijałbyś na nie daj Boże boczne drogi pomiędzy murkami to potrzebny spory zapas dętek i łatek płożące się jeżyny:) Rekord kapci w ciągu 1 dnia to 5 :)
Jeszcze jedno byliśmy w sierpniu więc mnóstwo owoców zbieranych bezpośrednio przy drodze figi, winogrona.
Załączniki:
IMG_0382.JPG
IMG_0384.JPG
IMG_0409.JPG
IMG_0442.JPG
IMG_0443.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone