Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne ceny paliwa

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 12.04.2026 16:26

empire13 napisał(a):
romuald22 napisał(a):Ja nigdy nie miałem diesla i nie zamierzam.

Martini2000 napisał(a):a na szczęśćie nigdy nie miałem LPG i nie zamierzam :lezekwicze:

Te deklaracje wynikają z jakiejś ideologii czy złych doświadczeń?
Miałem kilka aut na LPG i na samą PB. Teraz mam diesla. I nie wiem na co będzie kolejne auto. :faja:
Wszystko ma swoje plusy i minusy. :jezykukos:

Nie po prostu nie pomyślałem żeby gaz tankować do auta ;) ,
gaz to można w grillu używać (smaczniej niż na węglu) , w kuchni itp.
osobiście wyciąłem nawet gaz w domu, mam pompę i odłączyłem licznik gazu całkowicie , i jestem :verryhappy:

a tak na poważnie: Nie jeździłem gazem (preferuje duże auta TourneoCustom, Multivan T7 obecnie ) ale takie auta w gazie nie robią :rotfl: , jeździłem PB (obecnie mam też Quaskaja w PB) i ON wyłącznie, ale nawet nigdy mi nie przeszło przez głowę auto na gaz , tak samo jak typowy elektryk (póki co) , może kiedyś hybryda plug-in
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.04.2026 17:03

Martini2000 napisał(a):
empire13 napisał(a):

Martini2000 napisał(a):a na szczęśćie nigdy nie miałem LPG i nie zamierzam :lezekwicze:

Miałem kilka aut na LPG i na samą PB. Teraz mam diesla. I nie wiem na co będzie kolejne auto. :faja:

osobiście wyciąłem nawet gaz w domu, mam pompę i odłączyłem licznik gazu całkowicie , i jestem :verryhappy:

a tak na poważnie: Nie jeździłem gazem (preferuje duże auta TourneoCustom, Multivan T7 obecnie ) ale takie auta w gazie nie robią :rotfl: , jeździłem PB (obecnie mam też Quaskaja w PB) i ON wyłącznie, ale nawet nigdy mi nie przeszło przez głowę auto na gaz , tak samo jak typowy elektryk (póki co) , może kiedyś hybryda plug-in

Też wywaliłem w mieszkaniu aktualnym i poprzednim gaz. Prąd wystarcza.
Auta na gaz miałem 3 i największy plus to niskie koszty spalania. Teraz mam ON i koszty podobne ale mniej problemów.
Hybryda może kiedyś. Eletryk - gdy stanieją i zwiększą zasięg.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 12.04.2026 17:13

empire13 napisał(a):
Martini2000 napisał(a):
empire13 napisał(a):

Auta na gaz miałem 3 i największy plus to niskie koszty spalania. Teraz mam ON i koszty podobne ale mniej problemów.

czyli myślimy podobnie :plusone:
Czekam aż elektryki będą miały przede wszystkim , fajną infrastrukturę = dużo i szybkich ładowarek itp . - póki co elektryk wokól komina -a jak ja robię 25-40tys km rocznie to elektryk mi śmierdzi
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.04.2026 17:56

Martini2000 napisał(a):
empire13 napisał(a):
Martini2000 napisał(a):
empire13 napisał(a):

czyli myślimy podobnie :plusone:
Czekam aż elektryki będą miały przede wszystkim , fajną infrastrukturę = dużo i szybkich ładowarek itp . - póki co elektryk wokól komina -a jak ja robię 25-40tys km rocznie to elektryk mi śmierdzi
:piwo:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.04.2026 10:29

empire13 napisał(a):

To nie ideologia. Po prostu w życiu zaoszczędziłem na paliwie przez lata jakieś 100 tysięcy. Nie liczyłem tego oczywiście dokładnie. Pół domu by można było wybudować. I wspomnę dla ekologów, że dla środowiska "wyziewy" z rury wydechowej z LPG w porównaniu z np. z dieslem są nieco mniej szkodliwe.
Co do aut elektrycznych. Czy są najbardziej ekologiczne? Przecież żeby je naładować potrzebny jest prąd. A prąd się bierze z lasu? Ktoś go produkuje i za jaką cenę? No chyba że piorun i zgarną do wielkiego kondensatora.
Mój kumpel kupił sobie taką maszynę. Chciał przejechać 600 km i co dwie godziny musiał się zatrzymać by naładować. Jeszcze wolnych gniazdek nie było. Musiał czekać. Czas przejazdu w porównaniu z normalnym silnikiem wzrósł o kilka godzin. Dziękuję za taką zabawę.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 13.04.2026 13:01

romuald22 napisał(a):
empire13 napisał(a):

To nie ideologia. Po prostu w życiu zaoszczędziłem na paliwie przez lata jakieś 100 tysięcy. Nie liczyłem tego oczywiście dokładnie. Pół domu by można było wybudować. I wspomnę dla ekologów, że dla środowiska "wyziewy" z rury wydechowej z LPG w porównaniu z np. z dieslem są nieco mniej szkodliwe.
Co do aut elektrycznych. Czy są najbardziej ekologiczne? Przecież żeby je naładować potrzebny jest prąd. A prąd się bierze z lasu? Ktoś go produkuje i za jaką cenę? No chyba że piorun i zgarną do wielkiego kondensatora.
Mój kumpel kupił sobie taką maszynę. Chciał przejechać 600 km i co dwie godziny musiał się zatrzymać by naładować. Jeszcze wolnych gniazdek nie było. Musiał czekać. Czas przejazdu w porównaniu z normalnym silnikiem wzrósł o kilka godzin. Dziękuję za taką zabawę.

Częściowo masz rację. LPG jest bardziej eko, nawet przy najbardziej eko dieslach.
Ale w kosztach spalania różnice są niewielkie.
A co do prądu. Z definicji nie jest zielony. Ale nawet polski prąd (jeden z brudniejszych w EU) ma niższy całkowity ślad węglowy niż LPG.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 13.04.2026 13:51

romuald22 napisał(a):
empire13 napisał(a):

A ja zacząłem taką zabawę i jestem zachwycony. Od 4 miesięcy używam i myślę że to działa jak ze skrzyniami manualna -automatyczna. Jak raz zaczniesz używać to już przy kolejnym samochodzie nie wrócisz do starego rozwiązania. Zupełnie inny komfort jazdy. W maju jadę nad Bałtyk, a w październiku planuję Cro.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 13.04.2026 16:39

romuald22 napisał(a):
empire13 napisał(a):

To nie ideologia. Po prostu w życiu zaoszczędziłem na paliwie przez lata jakieś 100 tysięcy. Nie liczyłem tego oczywiście dokładnie. Pół domu by można było wybudować. I wspomnę dla ekologów, że dla środowiska "wyziewy" z rury wydechowej z LPG w porównaniu z np. z dieslem są nieco mniej szkodliwe......

Tu akurat się z Panem Romualdem nie zgodzę , bo nie mam pojęcia jak można porównać LPG do współczesnych ON i się cieszyć że się zaoszczędziło 100 tys - w jaki sposób ? - nie wierzę :lezekwicze:

Mój T7 2 tony masy pali średnio 6,5 (na trasie nawet udało mi się zejść poniżej 6 l. ON , proszę mi powiedzieć ile Pan spala LPG na 100 , bo jeśli 9,5 /100 to szczerze wychodzi cenowo praktycznie to samo 1 zł /100 km różnicy - musiałby Pan zrobić 10 mln km żeby te 100 tys zaoszczędzić !!! - oczywiście jak Pan porównuje spalanie starych ropniaków czy innych rupci to ok , ale teraz auta robią trochę bardziej ekonomiczne i przy moim aucie 2 tony , przy spalaniu 6 l./100 ON nie jest Pan w stanie zrobić WOW. - pomijam fakt że w takich autach nawet nikt nie pomyślał żeby LPG wstawić :lol:

PB quaskaj też jak się człowiek postara to zejdzie do 6,5 /100 a PB tańsza -więc bez sensu , nie widzę tutaj racji w żadnym wymiarze .

Pozdrawiam wszystkich zagazowanych
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.04.2026 12:04

Martini2000 napisał(a):...
Mój T7 2 tony masy pali średnio 6,5 (na trasie nawet udało mi się zejść poniżej 6 l. ON , proszę mi powiedzieć ile Pan spala LPG na 100 , bo jeśli 9,5 /100 to szczerze wychodzi cenowo praktycznie to samo 1 zł /100 km różnicy - musiałby Pan zrobić 10 mln km żeby te 100 tys zaoszczędzić !!! - oczywiście jak Pan porównuje spalanie starych ropniaków czy innych rupci to ok , ale teraz auta robią trochę bardziej ekonomiczne i przy moim aucie 2 tony , przy spalaniu 6 l./100 ON nie jest Pan w stanie zrobić WOW. - pomijam fakt że w takich autach nawet nikt nie pomyślał żeby LPG wstawić :lol:

Ojoj ,a mój ma 1,8 tony. No to przegrałem.
Panie Martini. Widzę że nie posiada Pan wiedzy, że nawet auto diesla można zagazować. I teraz dalej. Aktualnie - bo wiadomo, że w historii ceny paliw się zmieniały. Jak ktoś ma supernowczesną brykę która pali powiedzmy 6 litrów ON to aktualnie za 100 km płaci ok.48 PLN w Polsce.
Ktoś kto ma LPG płaci za 100 km przy spalaniu ok.9 litrów LPG ok.35 PLN. A wiadomo ,że w historii przebitki pomiędzy paliwami
tych cen były znacznie większe. Czyli już mamy 13 PLN na zwykłych 100 km. Pomnóżmy 20 lat razy miesiące. W każdym miesiącu przejechane minimum 1000 km. No i kilka aut. Niestety zaszalałem z tym 100 tysięcy oszczędności na paliwie bo wyszło mi o wiele więcej. Matematyka jak to mówią "królową nauk".

Jakieś wesołe emotki. Pozwolę sobie się pośmiać.

Pozdrawiam dieslowców i życzę im dużo pieniędzy.
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 14.04.2026 12:14

Widzę że dość ciekawa dyskusja.
Napiszę więc tylko tyle, że moim Peugeotem 308 kombi, z silnikiem 1,6 HDi wczoraj zrobiłem 1000km na trasie z Częstochowy, przez Koper do Poreč i spalanie według komputera wyszło 4,5 l/100km. Prędkości autostradowe, zgodnie z przepisami.
Auto z 2009/10 roku, z przebiegiem około 275tys km. Potężny silnik 90KM. :faja:
Na razie nie zamierzam ale już teraz wiem że będzie mi bardzo smutno się z nim rozstać.
Pzdr.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 14.04.2026 12:50

romuald22 napisał(a):
Martini2000 napisał(a):...

Ojoj ,a mój ma 1,8 tony. No to przegrałem.
Panie Martini. Widzę że nie posiada Pan wiedzy, że nawet auto diesla można zagazować. I teraz dalej. Aktualnie - bo wiadomo, że w historii ceny paliw się zmieniały. Jak ktoś ma supernowczesną brykę która pali powiedzmy 6 litrów ON to aktualnie za 100 km płaci ok.48 PLN w Polsce.
Ktoś kto ma LPG płaci za 100 km przy spalaniu ok.9 litrów LPG ok.35 PLN. A wiadomo ,że w historii przebitki pomiędzy paliwami
tych cen były znacznie większe. Czyli już mamy 13 PLN na zwykłych 100 km. Pomnóżmy 20 lat razy miesiące. W każdym miesiącu przejechane minimum 1000 km. No i kilka aut. Niestety zaszalałem z tym 100 tysięcy oszczędności na paliwie bo wyszło mi o wiele więcej. Matematyka jak to mówią "królową nauk".

Jakieś wesołe emotki. Pozwolę sobie się pośmiać.

Pozdrawiam dieslowców i życzę im dużo pieniędzy.

Nie chcę się spierać bo też mam umysł ścisły a matematyka to moje drugie imię :) , jednakże nie uwierzę w te 100 tys. oszczędności i że przez 20 lat jeździ Pan minimum 3 autami na LPG tylko i wyłącznie , nie zużywa Pan benzyny/ropy absolutnie (nawet w autach na LPG) , oczywiście muszę Panu uwierzyć na słowo :bojesie: - ale i tak nie zagazuje sobie nigdy auta

p.s. inna sprawa że instalacja LPG też kosztuje , tez musiał Pan wydawać pieniądze inne niż silniki spalinowe itd.

Pozdrawiam cieplutko
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 14.04.2026 12:52

Tofik_83 napisał(a):Widzę że dość ciekawa dyskusja.
Napiszę więc tylko tyle, że moim Peugeotem 308 kombi, z silnikiem 1,6 HDi wczoraj zrobiłem 1000km na trasie z Częstochowy, przez Koper do Poreč i spalanie według komputera wyszło 4,5 l/100km. Prędkości autostradowe, zgodnie z przepisami.
Na razie nie zamierzam ale już teraz wiem że będzie mi bardzo smutno się z nim rozstać.
Pzdr.

ładny wynik , też kiedyś w drodze do CRO Focusem 1,6 PB zszedłem do 4,6 , ale jechałem max 110-120 bo za wcześnie wyjechaliśmy i na miejscu bylibyśmy jak jeszcze wszyscy śpią , więc jechałem lajtowo .
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 14.04.2026 15:56

Aktualizacja cen paliw w CRO

PB standard : 1,66 Euro
ON standard: 1,85 Euro
LPG : 1,11 Euro

Pozdrav
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.04.2026 18:02

Martini2000 napisał(a):Nie chcę się spierać bo też mam umysł ścisły a matematyka to moje drugie imię :) , jednakże nie uwierzę w te 100 tys. oszczędności i że przez 20 lat jeździ Pan minimum 3 autami na LPG tylko i wyłącznie , nie zużywa Pan benzyny/ropy absolutnie (nawet w autach na LPG) , oczywiście muszę Panu uwierzyć na słowo :bojesie: - ale i tak nie zagazuje sobie nigdy auta

p.s. inna sprawa że instalacja LPG też kosztuje , tez musiał Pan wydawać pieniądze inne niż silniki spalinowe itd.

Oczywiście, że zainstalowanie LPG w profesjonalnej firmie kosztuje lecz przy dłuższych przebiegach koszty zwracają się szybko. No chyba, że jest zainstalowana fabrycznie w aucie. Przeglądy techniczne wiadomo droższe. Wiadomo też ,że auto na LPG zużywa trochę benzyny zanim się przełączy. Nie ja jeżdżę
trzema autami na raz bo musiałbym mieć sześć rąk i nóg i się podzielić. Jeżdżą moi bliscy. I wszyscy dają po ok. 1000 km. miesięcznie przez dziesiątki lat. Trochę się uzbiera. Natomiast mam wieloletnie doświadczenie w tej materii. Trochę się pomyliłem pisząc że 20 lat. Raczej 30. Wiara to pojęcie religijne lub filozoficzne. Co Pan zrobi lub nie zrobi ze swoim autem to Pana sprawa.
Życzę zasobności portfela.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.04.2026 18:29

Tofik_83 napisał(a):Napiszę więc tylko tyle, że moim Peugeotem 308 kombi, z silnikiem 1,6 HDi wczoraj zrobiłem 1000km na trasie z Częstochowy, przez Koper do Poreč i spalanie według komputera wyszło 4,5 l/100km. Prędkości autostradowe, zgodnie z przepisami.
Też takie autko mieliśmy :hearts: trochę młodsze, bo z 2015 r. czy 2014 i z większym silnikiem. Spalanie w trasie do Grecji (czyli non stop klima) i jazda z prędkością autostradową - 4,9 l. Strasznie było mi żal go sprzedawać, bo wygodnie się nim podróżowało i spało w nim w trasie :placze: Wymiana na nową Cupre w benzynie i spalanie o dziwo na trasie ok. 6 i to w zimie na trasie 1200 km. Za 8 tygodni zobaczymy jak sprawdzi się w trasie na południu, bo już wiemy, że śpi się w nim komfortowo :D

Niech każdy jeździ czym woli, busami, sportowymi, kombi, ropniakami, benzyniakami czy gazowozem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2026

Aktualne ceny paliwa - strona 195
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone