P.S. W Mostarze parkowałem przy apartamencie, a w Blagaj wzięli 1 EUR za parking
.png)
.png)
Maciej87 napisał(a): Ja niestety po chorwacku nie mówię.
Maciej87 napisał(a):Po włożeniu papierka do maszyny wszystko zaczęło pikać na czerwono i wyskoczył komunikat: "heroin detected". W pierwszej chwili się wystraszyłem, gdyż Chorwat stwierdził, że przewozimy narkotyki.
.png)
Lednice napisał(a):Maciej87 napisał(a):Po włożeniu papierka do maszyny wszystko zaczęło pikać na czerwono i wyskoczył komunikat: "heroin detected". W pierwszej chwili się wystraszyłem, gdyż Chorwat stwierdził, że przewozimy narkotyki.
Myślę, że Chorwaci po Tobie płakać nie będą i takich turystów jak Ty nie chcą
.png)
.png)
Maciej87 napisał(a):No to wróciliśmy. Uczucia dość mieszane, ale może po kolei.
Maciej87 napisał(a):Podsumowując wyjazd całkiem udany, ale do perfekcji wiele brakowało. Chorwacja może się szczycić pięknymi krajobrazami, cudowną przyrodą, jak i ciekawymi miasteczkami. Należy jednak pamiętać, iż kraj to nie tylko przyroda i krajobrazy, ale przede wszystkim mentalność i zachowanie ludzi. Chorwaci niestety nie zrobili na mnie dobrego wrażenia. Chamstwo, bezczelność, wyniosłość i obojętność było nieodłączną wizytówką wielu miejsc, które zobaczyliśmy. Byłem już w naprawdę wielu krajach, ale pierwszy raz właśnie tutaj zdarzyło się, że zostałem naciągany i oszukiwany. Może gdy ludzie przestaną tam jeździć Chorwaci się zmienią i zrozumieją na czym polega robienie biznesu. Odnośnie Bośni wrażenia zgoła odmienne, ludzie przemili i uczynni mimo tak krótkiego pobytu, ale należy zwrócić uwagę, iż to zupełnie inna kultura. Mnie się bardzo podobało, ale reszcie ekipy już nie. Miałem wrażenie, że przeżyli delikatny szok kulturowy - modlitwy z meczetów, bieda, ślady wojny, niezbyt duża czystość (zdarzało się, że np. szklanka od napoju była brudna), dlatego jeśli ktoś oczekuje błogiego lenistwa powinien raczej unikać tego kraju, a jeśli ktoś tak jak ja pragnie poznać nową kulturę, to Bośnia powinna być dla niego obowiązkowym przystankiem. Jeśli ktoś mnie zapyta czy polecam Chorwację bez wahania powiem nie. Jedźcie lepiej do hiszpańskiej Andaluzji, gdyż przy niej i przy tamtejszych mieszkańcach cały blask Chorwacji niestety blednie.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne