Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

3 kwadranse nad chorwackim Jadranem: 16-dniowy road trip

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 16.09.2026 23:30

piekara114 napisał(a):Mam takie wrażenie z wizyt w jaskiniach, że zwykle te największe komory są najmniej efektowne pod kątem "kamiennych zdobień", ściany, sufit są puste, a wrażenie robi wyłącznie efekt wielkości.

Też to zauważyłem. W Hali Martela najbardziej robi wrażenie właśnie ogrom przestrzeni, ale pod względem nacieków czy ciekawych form skalnych zdecydowanie ciekawsze były wcześniejsze fragmenty. Zresztą na zdjęciach Hala Martela też wypada słabo, bo trudno uchwycić jej skalę w takich warunkach.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 16.09.2026 23:43

te kiero napisał(a):Widzę, że się zmieniło i można robić zdjęcia w Skocjanskiej 8O

A to jest ciekawy temat.
Oficjalnie jest zakaz. Przy wejściu jest piktogram z przekreślonym aparatem. Przewodniczka (która poszła z drugą grupą) przed wejściem mówiła, że pokaże, gdzie można robić zdjęcia.
Przewodnicy nie zwracali nikomu uwagi, gdy ktoś robił zdjęcie. Na początku tylko kilka osób fotografowało, później pewnie większość. Nikt nie używał flesza.
Myślałem, że dla kilku fotek będę musiał się czaić i robić fotki na wykroku, niczym Lewy podczas karnego. Całkiem nieźle opanowałem tę sztukę.
Niedawno czytałem na ten temat. Wprowadzono zakaz, bo "Robienie zdjęć może spowodować, że zwiedzający zostaną w tyle, a grupa się rozproszy, co zmniejsza bezpieczeństwo i utrudnia podążanie za grupą. Jednocześnie poszukiwanie najlepszego motywu może odwieść zwiedzających od wyznaczonej trasy i zagrozić wrażliwemu środowisku jaskini."
empire13
Cromaniak
3 kwadranse nad chorwackim Jadranem: 16-dniowy road trip

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.09.2026 01:11

Do kolejnego celu naszej wycieczki mamy około 40 minut. Żona nie wie, gdzie zamierzam ją wywieźć. Zasypia w Słowenii, a po przebudzeniu ze zdziwieniem odkrywa, że jesteśmy we Włoszech, a nie w Chorwacji.
Planując ten trip, zerknąłem na mapy, czy w Trieście znajdzie się coś ciekawego. No i znalazło się, więc jedziemy.
Zaczynamy od Zamku Miramare (Castello di Miramare), który znajduje się na obrzeżach Triestu (około 7–8 km na północny zachód od ścisłego centrum), na skalistym cyplu praktycznie nad samą Zatoką Triesteńską.
Powstał w latach 1856–1860 dla arcyksięcia Ferdynanda Maksymiliana Habsburga, młodszego brata cesarza Franciszka Józefa I, oraz jego żony Charlotty Belgijskiej. Maksymilian był dowódcą austriackiej marynarki wojennej, więc nadmorska lokalizacja nie była przypadkowa. Sam zamek zbudowano w stylu eklektycznym, łączącym elementy gotyku, średniowiecznych zamków i renesansu.
Historia jego mieszkańców jest jednak znacznie mniej bajkowa. W 1864 roku Maksymilian przyjął koronę cesarza Meksyku. Razem z Charlottą opuścili Miramare, a meksykańska przygoda zakończyła się tragicznie – w 1867 roku Maksymilian został rozstrzelany w Querétaro.
W zamku zachowały się oryginalne wnętrza związane z Maksymilianem i Charlottą. Jest m.in. biblioteka, apartamenty prywatne, sale reprezentacyjne i sala tronowa.
Zamek otacza ogromny, około 22-hektarowy park. Co ciekawe, powstał praktycznie od zera na skalistym i niemal pozbawionym roślinności cyplu. Sprowadzano tutaj ziemię oraz rośliny z różnych części Europy, a Maksymilian interesował się botaniką i nawet z Meksyku wysyłał do Miramare nowe okazy.

Auto zostawiamy na bezpłatnym parkingu i idziemy w stronę zamku. Po drodze podziwiamy wspaniałe ogrody.
ogrody 01.jpg
ogrody 02.jpg
ogrody 03.jpg
ogrody 04.jpg
ogrody 05.jpg
ogrody 06.jpg
ogrody 07.jpg

Zamek z każdej strony prezentuje się świetnie.
zamek 01.jpg
zamek 02.jpg
zamek 03.jpg
zamek 04.jpg
zamek 05.jpg
zamek 06.jpg
zamek 07.jpg
zamek 08.jpg
zamek 09.jpg
zamek 10.jpg
zamek 11.jpg
zamek 12.jpg
zamek 13.jpg
zamek 14.jpg
zamek 15.jpg
zamek 16.jpg
zamek 17.jpg
zamek 19.jpg

Udajemy się do kasy. Bilet normalny kosztuje 17 euro.
Lubimy Wiedeń i habsburskie pałace, a Schönbrunn robi na nas ogromne wrażenie. Tutaj więc nie mogło być inaczej. Miramare jest oczywiście dużo mniejsze, ale wnętrza od razu przypominają, że mamy do czynienia z tą samą cesarską rodziną. Tylko widok z okna trochę inny – zamiast Wiednia mamy Adriatyk. :faja:
w środku 01.jpg
w środku 02.jpg
w środku 03.jpg
w środku 04.jpg
w środku 05.jpg
w środku 06.jpg
w środku 07.jpg
w środku 08.jpg
w środku 09.jpg
w środku 10.jpg
w środku 11.jpg
w środku 12.jpg
w środku 13.jpg
w środku 14.jpg
w środku 15.jpg
w środku 16.jpg
w środku 17.jpg

Po wyjściu jeszcze krążymy wokół zamku i mijamy gościa, który patrząc na moją koszulkę, robi gest „devil horns” (mano cornuta).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.09.2026 06:40

Jak na Włochy przystało, widzę, ze warto zajrzeć do środka. Dzięki.
Będziemy prawdopodobnie przejeżdżać niebawem obok, ale znów będzie wybór; w dwóch miejscach nie da się być na raz.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 17.09.2026 08:26

empire13 napisał(a):Lubimy Wiedeń i habsburskie pałace, a Schönbrunn robi na nas ogromne wrażenie.

Mam tak samo :verryhappy:
Pałacyk faktycznie fajny :proszedzieki: W Trieście nie byliśmy, choć jadąc kiedyś z Istrii do Toskanii przejeżdżaliśmy obok.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.09.2026 08:30

Zamek z zewnątrz przypomina mi ten z Sirmione nad Lago di Garda (tak mi się skojarzyło).

:papa:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.09.2026 20:26

te kiero napisał(a):Jak na Włochy przystało, widzę, ze warto zajrzeć do środka. Dzięki.
Będziemy prawdopodobnie przejeżdżać niebawem obok, ale znów będzie wybór; w dwóch miejscach nie da się być na raz.

A nad czym się jeszcze zastanawiasz?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.09.2026 20:28

majkik75 napisał(a):Mam tak samo :verryhappy:

Ciekawe, czy jest tutaj jakaś relacja z Wiednia ;)

Pałacyk faktycznie fajny :proszedzieki: W Trieście nie byliśmy, choć jadąc kiedyś z Istrii do Toskanii przejeżdżaliśmy obok.

Może kiedyś się wam uda.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 17.09.2026 20:29

piekara114 napisał(a):Zamek z zewnątrz przypomina mi ten z Sirmione nad Lago di Garda (tak mi się skojarzyło).

Jeszcze tam nie byłem ale mam na liście :faja:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 18.09.2026 08:45

empire13 napisał(a):Ciekawe, czy jest tutaj jakaś relacja z Wiednia ;)

Ło, stara już ... ;)
wieden-czerwiec-2017-michal-t53343.html
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.09.2026 16:19

majkik75 napisał(a):

Ło, stara już ... ;)

Jedyna?
Tak czy siak poczytam. Pewnie znajdę coś ciekawego na kolejny wypad :verryhappy:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.09.2026 09:46

majkik75 napisał(a):

Ło, stara już ... ;)

Jednak ją czytałem. W sumie to mało tam widzieliście. No ale żeby solidnie liznąć Wiedeń to trzeba tam spędzić ponad tydzień ;)
Jak w końcu zrobię porządek ze zdjęciami z 2 wypadów do Wiednia to może podzielę się nimi na forum :)
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

3 kwadranse nad chorwackim Jadranem: 16-dniowy road trip - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone