empire13 napisał(a):Info dla nielubiących zamków - to nie ostatni zamek na tym tripie.
Ja lubię, ale dla mnie widok na zamek i widok z zamku na otoczenie jest fajny. W środku to są one "takie same"
Ale widoki na zamki na skale, zawsze są fajne

.png)
piekara114 napisał(a):Jaki malutki ten dziedziniec.
Przypomina mi dziedziniec cypryjskiego Monastyru - Klasztoru Kykkos: wąski, długi, z arkadami i ze studnią
majkik75 napisał(a):empire13 napisał(a):Info dla nielubiących zamków - to nie ostatni zamek na tym tripie.
Ja lubię, ale dla mnie widok na zamek i widok z zamku na otoczenie jest fajny. W środku to są one "takie same"![]()
Ale widoki na zamki na skale, zawsze są fajne
piotrf napisał(a):Spóźniony melduję się w Twojej relacji ,
to co do tej pory w niej zobaczyłem to miód na moje oczy![]()
![]()
.png)
Dla mnie ciekawy, ale wiadomo, każdy lubi co innego.... Możesz w mojej relacji zajrzeć do środka: w-pogoni-za-flamingami-t51788-315.html#p1841128empire13 napisał(a):piekara114 napisał(a):Jaki malutki ten dziedziniec.
Przypomina mi dziedziniec cypryjskiego Monastyru - Klasztoru Kykkos: wąski, długi, z arkadami i ze studnią
Ano malutki. Przestrzeń była mocno ograniczona, bo mury wzniesiono tuż nad urwiskami. Na szczęście, gdy akurat nikt nie oblegał twierdzy, niżej znajdowało się sporo dodatkowego miejsca.
A ten klasztor ciekawy?
.png)
piekara114 napisał(a):Dla mnie ciekawy, ale wiadomo, każdy lubi co innego.... Możesz w mojej relacji zajrzeć do środka: w-pogoni-za-flamingami-t51788-315.html#p1841128empire13 napisał(a):piekara114 napisał(a):Jaki malutki ten dziedziniec.
Ano malutki. Przestrzeń była mocno ograniczona, bo mury wzniesiono tuż nad urwiskami. Na szczęście, gdy akurat nikt nie oblegał twierdzy, niżej znajdowało się sporo dodatkowego miejsca.
A ten klasztor ciekawy?
.png)
.png)
.png)
empire13 napisał(a):(...) ja wybieram drogę z charakterem przez starą przełęcz Wurzenpass. Silnik bierze na klatę trudy jazdy serpentynami pod strome wzniesienia (nachylenie 18%), a zakręty robią się coraz ciaśniejsze. Jazda wymagająca sporej uwagi, ale dająca sporo frajdy.
Przed 17:30 parkujemy blisko polecanego tutaj m.in. przez Maslinkę i te kiero wodospadu Peričnik.
Droga super
Widzę znajome kadry .png)
.png)
marekkowalak napisał(a):Miałem kiedyś w planach zamek Hochosterwitz i Hohenwerfen (koło Bischofshofen, podobny i też z kolejką), ale zabrakło czasu i na jeden, i na drugi. Z tego, co widzę, trochę szkoda i trzeba będzie któryś z nich odwiedzić.
Chyba największe wrażenie robią z dołu.
A Wurzenpass rzeczywiście potrafi dać w kość! Pojechałem tamtędy raz - lata temu, tylko w odwrotną stronę - z Planicy do domu. O mało nie spaliłem hamulców na tym 18% zjeździe! Od tamtej pory wolę objeżdżać przez Tarvisio
Powrót do Nasze relacje z podróży