Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy wyjazd, pierwsze pytania... :)

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Artur_lodz
Podróżnik

Postnapisał(a) Artur_lodz » 19.07.2009 10:18

Łudzę się że na początku września, w środku tygodnia będzie trochę luźniej na trasie :P

Dlatego napisałem ze osobny budżet jest na paliwo, a osobny na pobyt.. Jak mniej spali, to super, jak więcej to trudno... dlatego średnie spalanie przyjąłem na poziomie ok 11 litrów LPG. Choć wiem ze w PL w drodze na południe mogę zejść do 9l.
U mnie na taką trasę (ok 3tys km) to trzeba doliczyć jeszcze z 2-3 litry oleju, który będzie trzeba dolać po drodze :)
Wiadomo że po drodze tez jakieś jedzonko dojdzie itp :)

Póki co to trzeba jeszcze parę zakupów porobić, i naprawić wydech w asterixie :)
F-uncia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) F-uncia » 19.07.2009 16:52

Masz rację co do tego, żeby np jechać 120 a nie 150 - my w sumie też tak jeździmy, ale też dlatego, że nasz samochodzik 150 nie za bardzo tak non stop ;)

Z doświadczeń zeszłorocznych odnośnie LPG powiem tak: w drodze do Cro nieczynny był dystrybutor paliwa w Austrii na słynnym 105 km autostrady Wiedeń - Graz. Ale akurat w Austrii paliwo było wtedy tańsze niż u nas. Jechaliśmy potem przez Słowenię przez Lenart/ Ptuj. Tam nie było LPG. Jest jakaś w Mariborze, ale ze względu na te cyrki z winietami - rondami itp, lepiej tam nie kombinować. LPG było jakoś tuż za granicą słoweńsko - chorwacką. W drodze powrotnej w Austrii nie było problemu, za to problemy były w Słowacji. Jechaliśmy nocą i dużo stacji było zamkniętych, w wielu nie było gazu, mimo że powinni mieć, a w jeszcze innych nie przyjmowali karty płatniczej.
Generalnie lepiej nie przekombinować, zawsze licz się z tym, że coś może być nie tak.

TO wy przez Węgry chcecie jechać?
Na waszym miejscu wybrałabym najszybszą trasę, bo chyba jedziecie na tydzień tak? Szkoda czasu na jazdę ;)

Czajnik wykorzystujemy do gotowania wody na kluski :P
Artur_lodz
Podróżnik

Postnapisał(a) Artur_lodz » 19.07.2009 23:03

Tzn u nas jest planowany pobyt na 7 dni... a sam urlop może potrwać ok 9-10 nawet... ja mam urlopu ok 14 dni a może i więcej :) to zależy jak sie grafik w pracy ułoży :)
Wiec te parę godzin niby nie robiło by różnicy, a jeszcze także pojawia sie opcja aby zachaczyc o Budapeszt...

Licze sie z tym ze z LPG może nie być różowo...ale tak jak mowie, w PL dam rade i zatankować przed granica..a potem po prostu jak za 150-200km będzie stacja to znowu pod korek gazu itd... jak bym sie uparł i grzecznie jechał to bym na 4 zbiornikach dal rade... wiec jak zatankuje z 6 razy tez powinno być dobrze...a zawsze warto połączyć tankowanie z rozprostowaniem kości, co tez jest ważne przy takiej podroży :)

No ja na upartego mógłbym jechać non stop 150, ale komfort jest wtedy żaden... a wole jechać wolniej ale wygodnie zamiast nie słyszeć nic oprócz silnika i wiatru w uszczelkach :) Tak do 140 jest znośnie i to będzie nasze V-max jakiekolwiek :)

A jeszcze nawiąże do wody na kluski, dobry patent :) no coz, słyszałem rożne opinie o prądach na Kampach i boje sie ze jak podłącze taki czajnik 2000wat to po prostu strzeli jakiś bezpiecznik czy cos takiego...szczególnie na tych tańszych kempingach a takich szukamy właśnie ..
Będzie nam musiała wystarczyć butla..

W Polsce bym sie nawet nie zastanawiał, biorąc pod uwagę naszą pogodę itp to prad by musiał być..żeby laptopa albo tv odpalić jak trzeci dzień z rzędu pada..ale tam to ani nic nie skumam z tv, ani internet nie będzie mega sprawny...

Najpierw skierujemy sie na ten kemping Puntica, w Funtanie... jeśli nam sie spodoba to ok, a jak nie to pojedziemy dalej szukać czegoś podobnego cenowo :)
F-uncia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) F-uncia » 20.07.2009 08:45

A, czyli w sumie aż tak się wam nie spieszy.. no tak faktycznie możecie pojechać trasą "krajobrazową ;)
Z tym, że na chorwackich autostradach i tak i tak się zapłaci co trzeba. Jeszcze gdzieś widziałam na forum jak ktoś pokazywał trasę przez Słowenię jakimiś drogami "bocznymi", bez winiet... wyjeżdza się właśnie na Istrię od razu... Winieta austriacka z tego co pamiętam nie jest jakaś droga strasznie... Tyle, że z tym gazem w Słowenii nie wiem jak poza autostradą... Ale to na google map albo earth mozna poszukać... ludzie zaznaczają.

Tzn generalnie przez te Węgry wydaje mi się na Istrię trochę długa droga, ale może sie mylę...

Z prądem faktycznie może być różnie na małych kempingach. My nie mieliśmy problemów z czajnikiem do tej pory. Zawsze na miejscu można to rozważyć.

A my chyba się zdecydujemy na San Polo/ Colone koło Rovinj, Bale... Ale my juz 17 sierpnia wyjeżdżamy.
Artur_lodz
Podróżnik

Postnapisał(a) Artur_lodz » 20.07.2009 10:27

F-uncia, dzięki za kolejna odpowiedz :)

Tez analizowałem czy trasa przez Węgry jest sporo dłuższa.. i wyszło ze nie.. a jest na pewno tańsza.. Place tylko za winietę na Słowacji oraz autostradę w Cro.. fakt jadąc przez Austrię i Słowenię omijam te Autostrady w Chorwacji.. ale to chyba i tak jest droższa opcja...szczególnie ze caly czas jest opcja zahaczenia o Budapeszt...

Nie wykluczam ze jednak kabel i czajnik wrzucimy do bagażnika (miejsce się znajdzie, kombi a 2 osoby jadą :) )

Hm.. wy jedziecie za niecały miesiąc... a ja za ponad półtora... ja juz sie nie mogę doczekać, choć wiem ze jeszcze jestem na ten wyjazd zupełnie nieprzygotowany organizacyjnie :P
Artur_lodz
Podróżnik

Postnapisał(a) Artur_lodz » 21.07.2009 23:36

To znowu ja... wiem wiem że namieszam teraz strasznie.. ale po obejrzeniu z małżonką paru relacji zakochaliśmy się w ... górach nad morzem... są to po prostu fantastyczne widoki... i w związku z tym pytanie
Czy np. w okolicy wyspy Pag jest szansa na podobne okazy górskie co w Tucepi? bo tam jednak jest trochę za daleko... a Pag jest w naszym zasięgu..

Moze ktoś ma namiar na jakiś tani kemping w okolicy? taki sprawdzony ofkors :)

Juz myślałem ze na 100% Istria..a tu znowu mam mętlik, im więcej czytam forum tym gorzej ze mną :P
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 22.07.2009 00:08

Ziom, odezwij się na lzkamil (małe L na początku) na skrzynkę tlenową, polecę sprawdzony tani malutki kamp na stałym lądzie naprzeciwko Pagu, zaprzyjaźnieni gospodarze, jak chcecie połazić po górach to pół godziny samochodem do Starigradu Paklenicy. Na samym kampie jak wypłynąć w morze to leżąc na plecach na wodzie też się podziwia góry.
Artur_lodz
Podróżnik

Postnapisał(a) Artur_lodz » 22.07.2009 06:24

Zawodowiec, poszedł mejl do ciebie :)
No właśnie takiej alternatywy szukam dla Istri...
F-uncia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) F-uncia » 22.07.2009 08:00

A może Cres? Też są góry ;) A trochę bliżej, chociaż pojęcie względne, bo jak się i na Losinj pojedzie to już prawie jak Pag.

tak na chybił trafił fotki z flickr:
http://www.flickr.com/photos/gcvayra/3329554987/

http://www.flickr.com/photos/20664980@N03/3428973962/

http://www.flickr.com/photos/focus_on_boris/2131885839/

http://www.flickr.com/photos/harleyxxl/627649601/

Tani kamp to na pewno Brajdi w Beli
http://www.flickr.com/photos/andreaprave/3258973796/

oraz Zdovice w Valun tylko że tam nie można wjeżdzać samochodami z tego co wiem. Jest jakiś specjalny parking czy jak, nie wiem, bo tam nie byłam, tylko z tego co wyczytałam wiem.
http://www.panoramio.com/photo/9787305

Nie wiem jak cenowo kampingi na Losinj.
Artur_lodz
Podróżnik

Postnapisał(a) Artur_lodz » 22.07.2009 11:28

F-uncia jest gienialna :)Zawsze można na ciebie liczyć

No nic mam kolejny temat do rozmyśleń i analiz :)
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 22.07.2009 12:05

Artur, wysłałem mailem namiary. Trochę wspomnień z tego kampu kiedyś napisałem tu.
Artur_lodz
Podróżnik

Postnapisał(a) Artur_lodz » 22.07.2009 23:42

Dzieki piękne za mejla
Kolejna lokalizacja do sprawdzenia :)
Nadal nie wiadomo gdzie pojedziemy, ale to chyba najmniejszy problem... gdzie nam sie spodoba tam zostaniemy..

Ale jak sobie pomyśle ze jeszcze tyle rzeczy do załatwienia.. najgorsze ze jest parę spraw które mogą nam opóźnić ewentualny wyjazd.. ech, no ale nic trzeba byc optymistą :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.07.2009 06:19

Nam wyszły koszty (3000km - dojazd i wycieczki) 800zł. Auto spalało ok 9,5-10,5l gazu/100km, klima na full. W obliczeniach przed wyjazdowych liczyłam 11l/100km.
JEchalismy wieczorem i nocą z soboty/niedzielę, wiec odpadały korki.
Autko które srednio na gazie wg własciciela zrobi 300-350km na gazie zatankowanym w Bratysławie zrobiło 425km. Tylko 20 km zabrakło nam do pierwszej czynnej stacji w Chorwacji (jakies 40km od granicy)- nie tankowalismy w Austrii - aby dojechac na gazie (dojechlismy na benzynie zatankowanej w PL). Na paliwie w Chorwacji zatankowanym na Tiffenie wiecej przejechało niz na gazie zatankowanym na INIE.

Acha gaz na Słowacji duzo tańszy niż w Czechach(w czercu to było jakies 60 groszy na litrze) dlatego wybralismy trase przez Słowację. Przez Bratysławą dobrze oznaczona stacja w Zlatych Pieskach z gazem.
Artur_lodz
Podróżnik

Postnapisał(a) Artur_lodz » 23.07.2009 09:29

Dzieki, super informacje z tym gazem :)
A mogę zapytać jakie autko z jakim silnikiem to bylo ?

Ja tak dla bezpieczeństwa zakładam te 11l. Choć jadąc w 4 osoby z Łodzi do Gdańska + powrót na A1 z klima 130-140 wyszło spalanie na poziomie 10-10,5l
Tak wiec w 2 osoby jest szansa na niższe spalanie, choć wiem ze np. w Słowacji moze troszkę wiecej spalić na odcinkach bardziej krętych itp.
No i ja śmigam przez Węgry razcej..wiec jak zatankuje w Słowacji to powinno starczyć do Cro, Szczególnie ze przez Węgry będę akurat w nocy jechał...

A ktos sie orientuje jaka obecnie cena gazu w Cro? tzn chodzi mi czy jest duza roznica miedzy stacjami roznych sieci?
Raczej nie ma co sie nastawiac na tanszy gaz.. ja do obliczen przyjmuje ze bedzie to gdzies 2,20 zł średnio.
malagosa
Odkrywca

Postnapisał(a) malagosa » 08.08.2009 01:44

Takich gór jak w okolicach Makarskiej nie ma na północy. W Makarskiej te sciany są wysokie, pionowe i białe. A na połnocy Chorwacji już są zwykłe wielkie góry.

Co prawda na wyspie Pag miałam brzytką pogode i nie moge za dużo dobrego powiedzieć, ale wyspa jest ciekawa - są tam miejsca księżycowe pokryte białymi kaminiami, w zatoce uzyskuje się sól z morza i są białe pola solanek, są ładne ciche zatoczki. Można przeprawić sie promem, można wjechać za darmo mostem na wyspe.
Blisko jest starożytne miasto Zadar.
Dobre miejsce na wypoczynek. Oby tylko pogoda jeszcze była we wrześniu.

Prom na wyspe PAG z webcamerami po obu stronach przeprawy.
http://www.novalja.com/component/option ... Itemid,32/

http://kociakii.webpark.pl/pag22.jpg
http://kociakii.webpark.pl/pag11.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Pierwszy wyjazd, pierwsze pytania... :) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone