Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy na pierwszy raz

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.08.2025 07:03

Ciekawy, zaskakujący ten fresk. Dobrze, że przez tyle lat był schowany, bo może i zostałby wygumkowany jak nie jeden obraz Matki Boskiej karmiącej.

To teraz Słowenia i subiektywne podsumowania włoskich wakacji.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 13.08.2025 18:09

piekara114 napisał(a):Ciekawy, zaskakujący ten fresk. Dobrze, że przez tyle lat był schowany, bo może i zostałby wygumkowany jak nie jeden obraz Matki Boskiej karmiącej

To prawda, zaskakujący :D Zaobserwowaliśmy, że większość osób, które fotografowały się na tle "Drzewa płodności" to były kobiety :) Jakoś panowie mniej chętnie.
BraveSirRobin
Cromaniak
Włochy na pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 13.08.2025 18:17

Co do Słowenii to dużo nie napiszę. Nocleg mieliśmy w okolicy Postojnej, jednak dotarliśmy dość późno. Postanowiliśmy przede wszystkim coś zjeść, a później wybraliśmy się zobaczyć zamek Predjama...ale tylko z zewnątrz :) Była już godzina 20, więc parking był już pusty i bezpłatny. Ale i tak było warto, bo robi duże wrażenie...choć myślałem, że jest większy (ale to nie zarzut :)).

IMG_20250714_195328190.jpg

IMG_20250714_195633350.jpg

IMG_20250714_195751844.jpg

IMG_20250714_195820383.jpg
BraveSirRobin
Cromaniak
Włochy na pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 13.08.2025 21:07

Jeśli chodzi o podsumowanie włoskich wakacji...były bardzo udane :D
Zacznę może od tego, co wiedziałem ...Włochy to nie Chorwacja. Pod wieloma względami.
Po pierwsze plaże. Po kilkunastu wyjazdach do Chorwacji ciężko było mi zaakceptować brak kamienistych, małych, kameralnych plaż. Tam plaże są dłuuugie, przeważnie płatne i zagospodarowane (mówię o rejonie w którym byliśmy). Jest ciemny, gorący piach, który strasznie klei się do ciała. Ponadto zabudowa jest bardziej współczesna, sporo kempingów i hoteli.
Podczas wycieczki do Orbetello jechaliśmy dwupasmówką wzdłuż wybrzeża. Był taki fragment, że między drogą a widoczną za drzewami plażą była szerokość może 200-300 metrów. Przez wiele kilometrów ciągnęły się kempingi, domki, kampery i nic więcej, a tuż obok hałas setek samochodów. Ja bym tak nie mógł spędzać urlopu.
Ale miałem tego świadomość, dlatego zdecydowaliśmy się na apartament z basenem. Syn za bardzo nawet nie nalegał na wyjazdy nad otwarte morze.
Bo Włochy to przede wszystkim interior. Toskańskie klimaty to kręte drogi, góry, pola, lasy. To liczne miasta, miasteczka i osady na wzgórzach o średniowiecznej zabudowie, to zabytki, place, katedry. To cyprysowe drogi, uprawy winogron i oliwek, złote pola zbóż. To weseli, otwarci i gadatliwi ludzie. To podśpiewujący ekspedient w sklepie, sprzedawcy pamiątek, którzy wylewnie opowiadają o czymś po włosku, mając świadomość, że ja nie wiele rozumiem. To pyszne jedzenie, świetne restauracje, smaczne lody i mocna kawa.
Wakacje we Włoszech mnie nie zawiodły.

Jeśli chodzi o ceny. Zakwaterowanie jest droższe niż w Chorwacji. Ale jeśli chodzi o ceny w sklepach to jestem pozytywnie zaskoczony. Restauracje też wcale nie są takie drogie. Ceny pizzy, makaronów, gnocchi, czy ryb są niższe niż obecnie w Chorwacji. Przykładowo w Massie Marittimie cena zwykłej margherity zaczynała się od 7-8 euro, w moim mieście to minimum 40 zł, a jakości i smaku nie da się porównać.

Kuchnia włoska bardzo mi smakowała. Brakowało mi jednak dań z grilla, takich chorwackich. Jak zajechaliśmy w drodze powrotnej do Słowenii to na talerz mešane meso aż się uśmiechnąłem.

Podsumowując. Do Włoch na pewno jeszcze pojedziemy. Myślę, że fajnie było by zwiedzać Włochy wiosną lub jesienią. Ale muszę przyznać, że trochę brakowało mi Chorwacji. Do tego stopnia, że mówiłem do Włochów do chorwacku, tak odruchowo.
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy na pierwszy raz - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone