Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy na pierwszy raz

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
BraveSirRobin
Cromaniak
Włochy na pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 24.07.2025 19:56

Po obowiązkowej kawie na Piazza del Campo kontynuowaliśmy spacer średniowiecznymi uliczkami miasta.

85.JPG

86.JPG

87.JPG

88.JPG

89.JPG

90.JPG

91.JPG

92.JPG

93.JPG

94.JPG
BraveSirRobin
Cromaniak
Włochy na pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 24.07.2025 20:01

Na Piazza del Campo dotarliśmy na chwilę z innej strony i ruszyliśmy w kierunku Duomo di Siena.

95.JPG

96.JPG

97.JPG

98.JPG

99.JPG

100.JPG

101.JPG

102.JPG

103.JPG

104.JPG
BraveSirRobin
Cromaniak
Włochy na pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 24.07.2025 20:07

I kilka ujęć z drogi powrotnej.

105.JPG

106.JPG

107.JPG

108.JPG
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 24.07.2025 20:41

marekkowalak napisał(a):
BraveSirRobin napisał(a): Myśleliśmy trochę o Pizie, ale sporo czytałem opinii, że oprócz "krzywej wieży" nie jest zbyt atrakcyjna.

Zgadza się, w Pizie tak naprawdę nie ma wiele do zwiedzania - jest deptak, mały kościółek nad Arno, Piazza dei Cavalieri - no i to tyle. Szału ni ma...

Ale... jest jeszcze Krzywa Wieża, a właściwie cały kompleks wokół niej, zwany Piazza dei Miracoli (Plac Cudów). i tam już szał jest. Pomimo tłumów, miejsce zdecydowanie rzuca na kolana - tak z zewnątrz, jak i w środku. Więc choćby dla samego tego placu - warto! :papa:

Tylko że u was Piza nie bardzo była po drodze, więc rozumiem wybór Sieny :D

Do Pizy mieliśmy dalej, ale też mniej widokową drogą. Woleliśmy pojeździć wolno po lokalnych drogach niż szybko ekspresówką wzdłuż wybrzeża. A poza tym coś trzeba wybrać. We Włoszech do zwiedzania jest tyle, że jest to nieuniknione :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.07.2025 22:16

BraveSirRobin napisał(a):Do Pizy mieliśmy dalej, ale też mniej widokową drogą. Woleliśmy pojeździć wolno po lokalnych drogach niż szybko ekspresówką wzdłuż wybrzeża. A poza tym coś trzeba wybrać. We Włoszech do zwiedzania jest tyle, że jest to nieuniknione :)

No właśnie - w samej Toskanii zwiedzania jest na dobre 3-4 tygodnie. Ja też długo się wahałem, co wybrać, bo chciałoby się i San Gimignano, i Sienę, i Piombino, i Drogę Gladiatora w Pienzy.... Ja miałem tylko 2 dni, więc wybrałem to, co najważniejsze i po trasie: Bolonię, Florencję i Pizę. Bolonia lekko rozczarowała, za to Florencja i Piza - palce lizać. Ale już choćby na przykładzie twojej relacji wiem, że do Toskanii trzeba będzie wrócić, chociaż niekoniecznie latem :spoko:

Siena bardzo podobna do Florencji :D :D

Czekam na ciąg dalszy....
BraveSirRobin
Cromaniak
Włochy na pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 27.07.2025 19:34

Miała być też Florencja. Mieliśmy plan, aby pojechać autem do najbliższego dworca kolejowego w Follonica, tam zostawić samochód i wybrać się w podróż pociągiem. Odpadł by nam problem parkowania we Florencji, zobaczylibyśmy jak wygląda włoska kolej i trochę zwiedzili po drodze z innej perspektywy. Okazało się, że podróż trwałaby ponad 3 godziny w jedną stronę, a bilety kosztowały z tego co pamiętam jakiej 700 zł za naszą piątkę, też w jedną stronę. Jakoś 6 godzin w pociągu plus kilka godzin chodzenia po Florencji w upale nie do końca nam pasowała.
Wybraliśmy więc bliżej położone i dużo mniejsze...San Gimignano, czyli miasto 72 wież (obecnie zostało 14).

109.JPG

110.JPG

111.JPG

112.JPG

113.JPG

114.JPG

115.JPG

116.JPG
Ostatnio edytowano 30.07.2025 21:03 przez BraveSirRobin, łącznie edytowano 2 razy
BraveSirRobin
Cromaniak
Włochy na pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 27.07.2025 19:36

117.JPG

118.JPG

119.JPG

120.JPG

121.JPG

122.JPG

123.JPG

124.JPG

125.JPG
BraveSirRobin
Cromaniak
Włochy na pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 27.07.2025 19:38

128.JPG

129.JPG

130.JPG

131.JPG

132.JPG

133.JPG

134.JPG

135.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.07.2025 16:10

marekkowalak napisał(a):. . . w samej Toskanii zwiedzania jest na dobre 3-4 tygodnie. Ja też długo się wahałem, co wybrać, bo chciałoby się i San Gimignano, i Sienę, i Piombino, i Drogę Gladiatora w Pienzy.... Ja miałem tylko 2 dni, więc wybrałem to, co najważniejsze i po trasie: Bolonię, Florencję i Pizę. Bolonia lekko rozczarowała, za to Florencja i Piza - palce lizać. Ale już choćby na przykładzie twojej relacji wiem, że do Toskanii trzeba będzie wrócić, chociaż niekoniecznie latem . . .

Właśnie z tego powodu zrezygnowaliśmy z zeszłorocznego wyjazdu , mając zaledwie dziewięć pełnych dni ( w tym dojazd :oczy: ) , mielibyśmy straszne parcie i brakłoby czasu na zwykły wypoczynek . W przyszłym roku ograniczeń czasowych w zasadzie nie będzie , więc na spokojnie można będzie zrealizować włoski plan pt . "Środkowa i południowa Italia" :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.07.2025 17:34

marekkowalak napisał(a):No właśnie - w samej Toskanii zwiedzania jest na dobre 3-4 tygodnie.

Mało :oczko_usmiech: .
Mam za sobą dwa wyjazdy po ok. 2 tygodnie i jeszcze dwa takie by się przydały.

marekkowalak napisał(a):Siena bardzo podobna do Florencji :D :D

Ja nie zauważyłam :D .

BraveSirRobin napisał(a):Wybraliśmy więc bliżej położone i dużo mniejsze...San Gimignano

Pierwsze skojarzenie, jakie mam z San Gimignano to tłumy. Mieliśmy problem ze znalezieniem wolnego miejsca na parkingu.
Środek tygodnia, pierwsza dekada czerwca :roll: .

Śledzę relację z zaciekawieniem. Jak każdą włoską tutaj :hearts: .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.07.2025 17:54

piotrf napisał(a): W przyszłym roku ograniczeń czasowych w zasadzie nie będzie , więc na spokojnie można będzie zrealizować włoski plan pt . "Środkowa i południowa Italia" :oczko:

Pozdrawiam
Piotr

Liczę na relację :coool: :coool:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.07.2025 17:59

marze_na napisał(a):

.

No nie mów, że katedry i dzwonnice nie są podobne! :D :D

A wieża z Piazza del Campo w Sienie jest prawie kopią tej z Palazzo Vecchio we Florencji.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 29.07.2025 18:28

marze_na napisał(a):
marekkowalak napisał(a):No właśnie - w samej Toskanii zwiedzania jest na dobre 3-4 tygodnie.

Mało :oczko_usmiech: .
Mam za sobą dwa wyjazdy po ok. 2 tygodnie i jeszcze dwa takie by się przydały.

Pewnie i 2 miesiące byłoby za mało :D

marze_na napisał(a):

Też mnie to zdziwiło, ale nie byłem we Florencji to się nie wypowiadam

marze_na napisał(a):
BraveSirRobin napisał(a):Wybraliśmy więc bliżej położone i dużo mniejsze...San Gimignano

Pierwsze skojarzenie, jakie mam z San Gimignano to tłumy. Mieliśmy problem ze znalezieniem wolnego miejsca na parkingu.
Środek tygodnia, pierwsza dekada czerwca :roll: .

To prawda, zarówno w Sienie jak i San Gimignano było sporo turystów. Myślę, że na zwiedzanie Włoch dobra byłaby wiosna lub jesień.

marze_na napisał(a):Śledzę relację z zaciekawieniem. Jak każdą włoską tutaj :hearts: .

Na koniec będzie coś bez ludzi, nasz włoski nr 1 :D Bez tłumów, kameralnie i klimatycznie. Ale to niedługo :oczko:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 29.07.2025 18:34

Oglądam, a teraz czekam na "coś bez ludzi i bez tłumów". :D
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 29.07.2025 18:35

piotrf napisał(a): Właśnie z tego powodu zrezygnowaliśmy z zeszłorocznego wyjazdu , mając zaledwie dziewięć pełnych dni ( w tym dojazd :oczy: ) , mielibyśmy straszne parcie i brakłoby czasu na zwykły wypoczynek . W przyszłym roku ograniczeń czasowych w zasadzie nie będzie , więc na spokojnie można będzie zrealizować włoski plan pt . "Środkowa i południowa Italia" :oczko:

Pozdrawiam
Piotr

My spędziliśmy we Włoszech 10 dni. Trochę udało nam się zobaczyć, choć trudno powiedzieć, że je poznałem. Nie mieliśmy za bardzo parcia na zaliczanie atrakcji. Bardziej zależało nam na odpoczynku i na tym, aby poczuć włoski, powolny styl życia.
To taki dobry początek, bo na pewno będzie kiedyś ciąg dalszy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy na pierwszy raz - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone