Po obowiązkowej kawie na Piazza del Campo kontynuowaliśmy spacer średniowiecznymi uliczkami miasta.
.png)
.png)
.png)
marekkowalak napisał(a):BraveSirRobin napisał(a): Myśleliśmy trochę o Pizie, ale sporo czytałem opinii, że oprócz "krzywej wieży" nie jest zbyt atrakcyjna.
Zgadza się, w Pizie tak naprawdę nie ma wiele do zwiedzania - jest deptak, mały kościółek nad Arno, Piazza dei Cavalieri - no i to tyle. Szału ni ma...
Ale... jest jeszcze Krzywa Wieża, a właściwie cały kompleks wokół niej, zwany Piazza dei Miracoli (Plac Cudów). i tam już szał jest. Pomimo tłumów, miejsce zdecydowanie rzuca na kolana - tak z zewnątrz, jak i w środku. Więc choćby dla samego tego placu - warto!![]()
Tylko że u was Piza nie bardzo była po drodze, więc rozumiem wybór Sieny
.png)
BraveSirRobin napisał(a):Do Pizy mieliśmy dalej, ale też mniej widokową drogą. Woleliśmy pojeździć wolno po lokalnych drogach niż szybko ekspresówką wzdłuż wybrzeża. A poza tym coś trzeba wybrać. We Włoszech do zwiedzania jest tyle, że jest to nieuniknione

.png)
.png)
marekkowalak napisał(a):. . . w samej Toskanii zwiedzania jest na dobre 3-4 tygodnie. Ja też długo się wahałem, co wybrać, bo chciałoby się i San Gimignano, i Sienę, i Piombino, i Drogę Gladiatora w Pienzy.... Ja miałem tylko 2 dni, więc wybrałem to, co najważniejsze i po trasie: Bolonię, Florencję i Pizę. Bolonia lekko rozczarowała, za to Florencja i Piza - palce lizać. Ale już choćby na przykładzie twojej relacji wiem, że do Toskanii trzeba będzie wrócić, chociaż niekoniecznie latem . . .
) , mielibyśmy straszne parcie i brakłoby czasu na zwykły wypoczynek . W przyszłym roku ograniczeń czasowych w zasadzie nie będzie , więc na spokojnie można będzie zrealizować włoski plan pt . "Środkowa i południowa Italia" 
.png)
marekkowalak napisał(a):No właśnie - w samej Toskanii zwiedzania jest na dobre 3-4 tygodnie.
.marekkowalak napisał(a):Siena bardzo podobna do Florencji![]()
![]()
BraveSirRobin napisał(a):Wybraliśmy więc bliżej położone i dużo mniejsze...San Gimignano
.png)
piotrf napisał(a): W przyszłym roku ograniczeń czasowych w zasadzie nie będzie , więc na spokojnie można będzie zrealizować włoski plan pt . "Środkowa i południowa Italia"
Pozdrawiam
Piotr
.png)
marze_na napisał(a):marekkowalak napisał(a):Siena bardzo podobna do Florencji![]()
![]()
Ja nie zauważyłam.
.
.png)
marze_na napisał(a):marekkowalak napisał(a):No właśnie - w samej Toskanii zwiedzania jest na dobre 3-4 tygodnie.
Mało.
Mam za sobą dwa wyjazdy po ok. 2 tygodnie i jeszcze dwa takie by się przydały.
marze_na napisał(a):marekkowalak napisał(a):Siena bardzo podobna do Florencji![]()
![]()
Ja nie zauważyłam.
marze_na napisał(a):BraveSirRobin napisał(a):Wybraliśmy więc bliżej położone i dużo mniejsze...San Gimignano
Pierwsze skojarzenie, jakie mam z San Gimignano to tłumy. Mieliśmy problem ze znalezieniem wolnego miejsca na parkingu.
Środek tygodnia, pierwsza dekada czerwca.
marze_na napisał(a):Śledzę relację z zaciekawieniem. Jak każdą włoską tutaj.

.png)
piotrf napisał(a): Właśnie z tego powodu zrezygnowaliśmy z zeszłorocznego wyjazdu , mając zaledwie dziewięć pełnych dni ( w tym dojazd) , mielibyśmy straszne parcie i brakłoby czasu na zwykły wypoczynek . W przyszłym roku ograniczeń czasowych w zasadzie nie będzie , więc na spokojnie można będzie zrealizować włoski plan pt . "Środkowa i południowa Italia"
Pozdrawiam
Piotr