przewertowałem mnóstwo wątków na tym forum, naprawde to skarbnica wiedzy. Wybieram się 5 dni na Brać[Sutivan] a później 5 dni do Podgory. Proszę o ocene prawidłowści trasy i odpowiedź na ostatnie trapiące mnie pytania.
Moja trasa:
Cze-wa - Cieszyn - Żylina - Bratysława - obwodnica Wiednia - Graz - Mureck -Lenart - Ptuj - Macelj - Zagrzeb - Split - prom
1. jak widać słowenie zamierzam objechać przejściem w Mureck - rozumiem że nie ma problemu je przekroczyć o dowolnej godzinie. Będę Słowenie mijał nocą - jaką realną prędkością da się poruszać pomiędzy Mureck-Macelj i w ile czasu da to radę spokojnie przejechać
2. Jade na LPG, realny zasięg wynosi ~450km, w związku tym przewiduje tankowania w domu, przed Bratysławą, zaraz po wjeździe do CRO i tutaj mam pytania:
-czy w Bratysławie zapłacę kartą debetową Visa Electron
-co do pierwszej stacji z LPG w chorwacji mam sprzeczne informacje, czy któś mógłby sprecyzować, czytałem o stacjach w: Zabok, Švaljkovec bb, Jakovlje-istok. Nie wiem czy trzeba zjechać czy będą przy trasie te stacje:)? ... też wolałbym zapłacić kartą
3. Czy zaraz na granicy za Macelj kupie w kuny za PLN
4. Mam papierową mape CRO i TomTom6 w komórce - czy radzicie w coś jeszcze sie zaopatrzyć
5. Czy lepiej do Podgory jechać z powrotem promem z Brać do Splitu, a może lepiej promem z Sumatrinu do Makarskiej i później tylko kawałek drogą
6. z polski wyjeżdżam w niedziele popołudniu więc trasa poza szczytem komunikacyjnym:) - to też za radami z forum. Ile potrzeba czasu na taką trasę +/-
dziekuje z góry za odpowiedz na wszystkie pytania

.png)
.png)
.png)