Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ocena trasy i ostatnie pytania PRZED wyjazdem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luky007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 21.07.2008 16:28

Witajcie,
przewertowałem mnóstwo wątków na tym forum, naprawde to skarbnica wiedzy. Wybieram się 5 dni na Brać[Sutivan] a później 5 dni do Podgory. Proszę o ocene prawidłowści trasy i odpowiedź na ostatnie trapiące mnie pytania.
Moja trasa:
Cze-wa - Cieszyn - Żylina - Bratysława - obwodnica Wiednia - Graz - Mureck -Lenart - Ptuj - Macelj - Zagrzeb - Split - prom :)

1. jak widać słowenie zamierzam objechać przejściem w Mureck - rozumiem że nie ma problemu je przekroczyć o dowolnej godzinie. Będę Słowenie mijał nocą - jaką realną prędkością da się poruszać pomiędzy Mureck-Macelj i w ile czasu da to radę spokojnie przejechać :). Jak wygląda oznakowanie tego zjazdu na Mureck z autostrady w austrii - na co się kierować, który zjazd itd?
2. Jade na LPG, realny zasięg wynosi ~450km, w związku tym przewiduje tankowania w domu, przed Bratysławą, zaraz po wjeździe do CRO i tutaj mam pytania:
-czy w Bratysławie zapłacę kartą debetową Visa Electron
-co do pierwszej stacji z LPG w chorwacji mam sprzeczne informacje, czy któś mógłby sprecyzować, czytałem o stacjach w: Zabok, Švaljkovec bb, Jakovlje-istok. Nie wiem czy trzeba zjechać czy będą przy trasie te stacje:)? ... też wolałbym zapłacić kartą
3. Czy zaraz na granicy za Macelj kupie w kuny za PLN :)? - w nocy/wcześnie rano
4. Mam papierową mape CRO i TomTom6 w komórce - czy radzicie w coś jeszcze sie zaopatrzyć :) :) :)?
5. Czy lepiej do Podgory jechać z powrotem promem z Brać do Splitu, a może lepiej promem z Sumatrinu do Makarskiej i później tylko kawałek drogą :)?
6. z polski wyjeżdżam w niedziele popołudniu więc trasa poza szczytem komunikacyjnym:) - to też za radami z forum. Ile potrzeba czasu na taką trasę +/- :)

dziekuje z góry za odpowiedz na wszystkie pytania
luky007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 22.07.2008 18:12

czytam czytam, ale widze nikt nie odpowiada, umiem narazie tylko odpowiedziec na pytania:
1. Tak mureck jest 24h :)
2. Jak z dostepnością LPG przy trasie w Bratysławie próbóje ustalić. Ciekaw jestem też jak z jakością tego gazu ;/?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.07.2008 18:28

luky007 napisał(a):czytam czytam, ale widze nikt nie odpowiada, umiem narazie tylko odpowiedziec na pytania:
1. Tak mureck jest 24h :)

Od jakiegoś czasu Austria i Słowenia są w Schengen, więc nie ma tam żadnej odprawy, a jedynie mostek. Nie słyszałem o mostach zamykanych na noc, przynajmniej w Europie ;)

luky007 napisał(a):2. Jak z dostepnością LPG przy trasie w Bratysławie próbóje ustalić. Ciekaw jestem też jak z jakością tego gazu ;/?

W/g tego co tu pisano to gaz można zatankować na stacji przy autostradzie przed wjazdem do Bratysławy i na stacjach przy jezdniach zbiorczych miejskiego odcinka autostrady w samym mieście.
Na jakośc się raczej nikt nie skarżył.

Co do prędkości na odciku Mureck-Macelj to najwęższym gardłem może okazać się odcinek Ptuj - Macelj obciążony ruchem zarówno objeżdżających drogi płatne jak i z nich korzystających. W niekorzystnych warunkach można na tym krótkim odcinku ponad godzinę zmitrężyć.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.07.2008 18:40

Ja Ci trochę odpiszę :-)

Do Bratysławy OK ale dalej bym jechał albo przez Węgry opisywaną drogą 86, potem Lendavę w Słowenii i w Cakovec wskakujesz na autostradę do Zagrzebia. Jeśli natomiast już musisz jechać przez Austrię to z Bratysławy jedź A6 potem kawałeczek A4 do Neusiedl am See - ok 30 km drogą 50 do Eisenstadt i wskakujesz na S31 - S4 - A2 kilkadziesiąt km za wiedniem w stronę Grazu.

A i SLO są w Schengen tak więc KEINE GRENZEN :-) przejeżdżasz kiedy chcesz.

Jeśli chcesz wymieniać kasę tylko na autostradę i prom to sobie podaruj. Bez problemu zapłacisz Visą Electron i to po o wiele lepszym kursie.

Mapa w zupełności wystarczy. Jeśli chcesz coś pozwiedzać kup przewodnik. Polecam Bezdroża.

Z powrotem tylko prom Sumartin - Makarska. I tańszy prom i bez korków pomiędzy Splitem a Omisem.

Pozdrawiam
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.07.2008 19:00

Mosqito napisał(a): Jeśli natomiast już musisz jechać przez Austrię to z Bratysławy jedź A6 potem kawałeczek A4 do Neusiedl am See - ok 30 km drogą 50 do Eisenstadt i wskakujesz na S31 - S4 - A2 kilkadziesiąt km za wiedniem w stronę Grazu.

Tak się jeździło "za starego pierwej".
Radzę autostradą A4 jechać do węzła Schwechat (rafineria OMV po lewej), gdzie zjeżdżasz na obwodnicę Wiednia (S1), którą dojeżdżasz bezpośrednio do węzła Vosendorf na którym skręcasz na A2 i pocinasz w kierunku Grazu.

Drogami 50 - S31 - S4 też można jechać ale na drodze 50 jest kilka uciązliwych przejazdów przez wioski (50km/h, szykany, policja z pomiarem prędkości itp.)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.07.2008 19:11

jdubowski napisał(a): Drogami 50 - S31 - S4 też można jechać ale na drodze 50 jest kilka uciązliwych przejazdów przez wioski (50km/h, szykany, policja z pomiarem prędkości itp.)

Każda sroczka swój ogonek chwali :-) Ja będę się trzymał swojej wersji. Tych wiosek jest zaledwie 3 czy 4 i te 30 km przejedziesz spokojnie w pół godziny. Jadąc tam kilkukrotnie widziałem zaledwie kilku ludzi na ulicach. Kto Ciebie tam szykanował ?? :-) Policji zero, co nie znaczy że trzeba pocinać ile fabryka. No i jest o wiele krócej. Ale wybierze sam.
luky007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 22.07.2008 19:41

Panowie a gdzie w końcu jest ta pierwsza stacja w CRO i czy łatwo na nią trafić :)?? No i czy tam stacje są 24h bo będę tam wczesnym ranem. Co do Bratysławy to rozumiem że nie sposób tam pominąć jakąś stacje z LPG :)? Ale korony chyba wymienić trzeba.... bo ponoć jakieś problemy w płaceniu kartą?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2008 19:56

luky007 napisał(a):Panowie a gdzie w końcu jest ta pierwsza stacja w CRO i czy łatwo na nią trafić :)?? No i czy tam stacje są 24h bo będę tam wczesnym ranem....

Nie prościej poszukać czy nie ma na forum wyszukiwarek ze stacjami paliw :?:
Znajdziesz na niej te informacje, których poszukujesz jak: rodzaj paliw, platności kartą, godziny otwarcia itp
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17815
luky007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 22.07.2008 22:36

Piotrek_B - właśnie na forum są sprzeczne informacje na ten temat dlatego to pytanie :), jedni pisza Zabok, Švaljkovec bb, Jakovlje-istok itd -> na temat kiedy to otwarte i płatności to wogóle mało pisze - choć widzę że miejsocowości blisko siebie na mapie :), wolałbym usłyszeć od kogoś bardziej praktyczną wiedzę na temat typu: "tam tankowałem i OK to i to..." :)
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 22.07.2008 22:46

luky007 napisał(a):Panowie a gdzie w końcu jest ta pierwsza stacja w CRO i czy łatwo na nią trafić :)?? No i czy tam stacje są 24h bo będę tam wczesnym ranem. Co do Bratysławy to rozumiem że nie sposób tam pominąć jakąś stacje z LPG :)? Ale korony chyba wymienić trzeba.... bo ponoć jakieś problemy w płaceniu kartą?

Tankowałem przed Bratysławą, nie miałem koron, ale bez problemu zapłaciłem euro, co prawda cena paliwa nie była korzystna, ale dojechac do domu jakoś musiałem
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 13.05.2009 16:44

Mosqito napisał(a):Ja Ci trochę odpiszę :-)
Jeśli natomiast już musisz jechać przez Austrię to z Bratysławy jedź A6 potem kawałeczek A4 do Neusiedl am See - ok 30 km drogą 50 do Eisenstadt i wskakujesz na S31 - S4 - A2 kilkadziesiąt km za wiedniem w stronę Grazu.

Sezon rusza to podbiję temat bo to trasa dobra dla większości podróżujących "katowicką" do CRO.
propozycja Sebbecka wymusza chyba jednak zakup dodatkowo winiet w Słowacji ?? czy może się mylę ?? (nie jest to majątek ale zawsze... i ew. kłopot jak by nie było tych krótkich).
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 13.05.2009 18:43

Hej, moja propozycja modyfikuje jedynie przejazd okolic Wiednia w Austrii. Winieta na Słowację zarówno w mojej wersji jak i w wersji autora wątku jest potrzebna i tak i tak ;-)
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 13.05.2009 20:20

Mosqito napisał(a):Hej, moja propozycja modyfikuje jedynie przejazd okolic Wiednia w Austrii. Winieta na Słowację zarówno w mojej wersji jak i w wersji autora wątku jest potrzebna i tak i tak ;-)

:oops: :oops: :oops:

przeczytałem dzisiaj wpi..dylion tras i opisów... tak to się właśnie kończy.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 14.05.2009 07:08

Mosqito napisał(a):Hej, moja propozycja modyfikuje jedynie przejazd okolic Wiednia w Austrii. Winieta na Słowację zarówno w mojej wersji jak i w wersji autora wątku jest potrzebna i tak i tak ;-)

Czy kawałek trasy pozaautostradowej w Austrii jest malowniczy?

Powiem szczerze, że tylko walory krajobrazowe drogi przekonałyby mnie do zrezygnowania z A6/A4 i WienerSudRing.
Czas przejazdu wersji autostradowej i pozautostradowej jest b.porównywalny: 90km/70km i 49min/59min
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 14.05.2009 11:02

Czy malownicza? Hmm.... Kwestia gustu. Jedzie się przez kilka urokliwych austriackich miasteczek. Tuż obok jest słynne Neusiedler See (Jezioro Nezyderskie). W Eisenstadt jest piękny pałac. Tyle :-)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone