Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieznajomość prawa, czyli....może zaboleć.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2013 11:51

Kenik napisał(a):
kinga35 napisał(a):
Nie będzie sie działo, bo jest jeszcze cos takiego jak netykieta i wewnętrzny regulamin forum, nad którym pieczę trzymają admini i moderatorzy. Czasami zbyt restrykcyjni ( przyklad- pmwd), ale taka ich rola...

A ja po mojej kilkumiesięcznej bytności na tym forum mam uczucie, że zarówno netykieta jak i regulamin są tutaj traktowane bardzo powierzchownie. Być może bywałam do tej pory na bardziej restrykcyjnych forach.

Ludzie z tego forum się znają, spotykają, przyjaźnią, mówią na takich spotkaniach o forum i ludziach tu piszących...
Bywa więc, że osąd jednych przez drugich może być "zakłócony" takimi znajomościami....
Trudniej jest "ukarać" przyjaciela.
Natomiast wracając do tematu uważam, że tak :) Nieznajomość prawa może zaboleć :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 17.06.2013 12:23

kinga35 napisał(a):Natomiast uważam w dalszym ciągu , że realista2 nie ma racji uważając że można pomawiać całkowicie bezkarnie w sieci ( oprocz organów konstytucyjnych państwa).

Kingo35 odpowiedz mi, czy lekarzowi podpowiadasz jak ma leczyć, architektowi jak ma projektować, a kapitanowi jak ma prowadzić statek ? Prawda, że tego n ie robisz ? No, ale prawo to co innego, na prawie znają się wszyscy, przecież wystarczy zacytować artykuł z kodeksu i wszystko jasne nieprawdaż ? Tylko skoro to takie proste to po co 5 lat studiów, aplikacja i późniejsza praktyka ? Skoro to takie proste to zrobić roczne przysposobienie do zawodu po maturze i już się jest prawnikiem. Nie zastanowiło Cię to ?
Wracając do twojego przykładu. Kluczem do zrozumienia stopnia zagrożenia odpowiedzialnością w tej sprawie jest stopień anonimowości. Jeśli jakiś anonimowy marian415 nawrzuca na forum anonimowej beacie919 to jest całkowicie bezkarny, ale jeśli, a tak prawdopodobnie mogło się zdarzyć w przytoczonym przez Ciebie przykładzie (jeśli jest prawdziwy) z okoliczności sprawy wynikało, że policjant został znieważony z imienia i nazwiska lub obrażający użył takiego opisu, że każdy mógł bez trudu zorientować się o jaką osobę chodzi lub student użył groźby, a policjant poczuł się zagrożony i potrafił udowodnić, że zagrożenie było realne, to mogło to skutkować odpowiedzialnością karną lub cywilną.
Prawo jest jak życie, pisze tysiące scenariuszy i tylko analiza konkretnego przypadku może przynieść właściwą odpowiedż dlaczego tak, mimo, że tak.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2013 12:26

...(wzorem Klasyka)
Ostatnio edytowano 11.07.2013 12:01 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.06.2013 12:33

realista2 napisał(a):Z jednej strony przytaczasz:
każdy uczestnik publicznej dyskusji odbywającej się za pośrednictwem Internetu, już przez wygłoszenie swych poglądów, zaprezentowanie swego stanowiska, w istocie wyraża zgodę na ich ocenę przez pozostałych uczestników. To jest wpisane w samą decyzje o wzięciu udziału w debacie publicznej.

A tu mówisz o anonimowości.
Jeśli jakiś anonimowy marian415 nawrzuca na forum anonimowej beacie919 to jest całkowicie bezkarny,

To jak to jest?
Czy przykładowy user "ciota33" jest anonimowy czy z racji wypowiedzi jest osobą publiczną?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.06.2013 12:36

Kenik napisał(a):
kinga35 napisał(a):Ludzie z tego forum się znają, spotykają, przyjaźnią, mówią na takich spotkaniach o forum i ludziach tu piszących...
Bywa więc, że osąd jednych przez drugich może być "zakłócony" takimi znajomościami....
Trudniej jest "ukarać" przyjaciela.
Natomiast wracając do tematu uważam, że tak :) Nieznajomość prawa może zaboleć :)

A no właśnie. Na oficjalne spotkanie przyjeżdża garstka forumowiczów a tutaj udzielających się jest wielu. Nie może ta garstka wywierać na admina czy moderatora tzw. "przyjacielskiej presji".
Padło tu gdzieś sformułowanie a może nawet zarzut ... nie przytoczę dokładnie, ale sens był mniej więcej taki : "Rysiek nie karasz ich, bo nie będziesz miał z kim wódki na zlocie pić." Przykre.

Garstka to ile?
Nie karzesz...
Rzeczywiście byłoby to przykre gdyby Rysiek nie miałby z kim wódki się na Zlocie napić. Szczególnie dla Ryśka :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2013 12:42

realista2 napisał(a): Jeśli jakiś anonimowy marian415 nawrzuca na forum anonimowej beacie919 to jest całkowicie bezkarny, ale jeśli, a tak prawdopodobnie mogło się zdarzyć w przytoczonym przez Ciebie przykładzie (jeśli jest prawdziwy) z okoliczności sprawy wynikało, że policjant został znieważony z imienia i nazwiska lub obrażający użył takiego opisu, że każdy mógł bez trudu zorientować się o jaką osobę chodzi lub student użył groźby, a policjant poczuł się zagrożony i potrafił udowodnić, że zagrożenie było realne, to mogło to skutkować odpowiedzialnością karną lub cywilną.
Prawo jest jak życie, pisze tysiące scenariuszy i tylko analiza konkretnego przypadku może przynieść właściwą odpowiedż dlaczego tak, mimo, że tak.

Chodzi mi cały czas o to konkretne forum, nie o forum gdzie jakiś anonim marian415 nawrzuca jakiejś nieznanej beacie919, która tak naprawdę jest Romkiem.
Ludzie się tutaj znają...niektórzy podpisują się swoim imieniem i nazwiskiem...
I teraz ktoś tutaj napisze o drugiej osobie ( nie mogę teraz sobie przypomnieć żadnego imienia i nazwiska podanego w awatarze, ale są tu tacy użytkownicy) że ...( imię) ...( nazwisko) jest złodziejem....I teraz ta osoba kiedyś przyznała że jest policjantem, lekarzem, prawnikiem itd....Taki wpis pomawiający dla tej konkretnej osoby jest naruszeniem jego dóbr osobistych, zniesławieniem, które może mieć wpływ na jego życie społeczne i zawodowe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2013 12:44

Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.06.2013 12:53

kinga35 napisał(a): anonim marian415 nawrzuca jakiejś nieznanej beacie919, która tak naprawdę jest Romkiem.

No teraz to przesadziłaś... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 17.06.2013 13:01

kinga35 napisał(a):Ludzie się tutaj znają...niektórzy podpisują się swoim imieniem i nazwiskiem...
.

Mówimy o sytuacji w której ktoś kryje się za nickiem internetowym, a nie jest osobą z imienia i nazwiska. Stopień anonimowości skutkujący odpowiedzialnością w praktyce oznacza szeroki krąg osób. Kilka czy kilkanaście osób z forum to za mało.
Co do przykładu z policjantem to z treści artykułu wynika, że student obraził imiennie konkretną znaną, łatwą do zidentyfikowania osobę , a nie kogoś kryjącego się po nickiem np. policjant 69.
To zupełnie inna sytuacja o takich nie mówimy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2013 13:02

Bocian napisał(a):
kinga35 napisał(a): anonim marian415 nawrzuca jakiejś nieznanej beacie919, która tak naprawdę jest Romkiem.

Ale nie ma tu żadnej beaty919 ? Bo okaże się że ją pomówiłam :?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.06.2013 13:03

kinga35 napisał(a):
Bocian napisał(a):

Ale nie ma tu żadnej beaty919 ? Bo okaże się że ją pomówiłam :?

Za to jest kto inny :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2013 13:04

realista2 napisał(a):
kinga35 napisał(a):Ludzie się tutaj znają...niektórzy podpisują się swoim imieniem i nazwiskiem...
.

Mówimy o sytuacji w której ktoś kryje się za nickiem internetowym, a nie jest osobą z imienia i nazwiska. Stopień anonimowości skutkujący odpowiedzialnością w praktyce oznacza szeroki krąg osób. Kilka czy kilkanaście osób z forum to za mało.
Co do przykładu z policjantem to z treści artykułu wynika, że student obraził imiennie konkretną znaną, łatwą do zidentyfikowania osobę , a nie kogoś kryjącego się po nickiem np. policjant 69.
To zupełnie inna sytuacja o takich nie mówimy.

Wlaśnie chodziło mi o osoby znane z imienia i nazwiska. Przyznasz że na tym forum jest to możliwe, niektorzy użytkownicy podpisują się swoimi danymi...Nawet jest jakiś moderator ( teraz nie pamiętam...Janusz ? ).
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 17.06.2013 13:05

Bocian to dotyczyło nieco innej płaszczyzny, prawo jest strukturą przestrzenną, wielopłaszczyznową i zrozumienie jego działania wymaga wykrycia wzajemnej zależności poszczególnych struktur.
Napisałem wszystko w tym temacie, a na opisywanie jak doszedłem do tych wniosków nie czas i miejsce. Możesz to przyjąć lub nie, twoja wola. Tak jak możesz uznać lub nie diagnozę lekarza w sytuacji gdy z internetu lub jakiegoś opisu schorzenia wyczytałeś, że może się mylić.

to była moja ostatnia wypowiedż
Pozdrawiam z szacunkiem i bez inwektyw
realista2
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.06.2013 14:28

Bocian napisał(a):
kinga35 napisał(a):Ale nie ma tu żadnej beaty919 ? Bo okaże się że ją pomówiłam :?

nie no ja czekam na rozwój wydarzeń, bo może nagle niechcący cyferek zabraknąć i się okaże coś miłego i znowu się zdziwię albo co ....
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.06.2013 14:34

Bea.ta napisał(a):
Bocian napisał(a):
kinga35 napisał(a):Ale nie ma tu żadnej beaty919 ? Bo okaże się że ją pomówiłam :?

nie no ja czekam na rozwój wydarzeń, bo może nagle niechcący cyferek zabraknąć i się okaże coś miłego i znowu się zdziwię albo co ....

Chodziło mi raczej o to kim beatka919 jest :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieznajomość prawa, czyli....może zaboleć. - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone