Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieważny paszport - jechać czy nie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 15.08.2012 20:26

bluesman napisał(a):Spróbuje bez przypowieści :) Chodzi o to, że jeżeli komuś się udało przekroczyć granicę to nie jest to dowód, iż zrobił to zgodnie z prawem i tak należy robić.
Druga rzecz, informacji należy szukać u źródła czyli w przedstawicielstwie dyplomatycznym państwa, do którego zamierzasz jechać. Na pewno nie odważyłbym się wyłącznie polegać na info zdobytym na forum, zawsze ktoś może być niedoinformowany.

Ale kto tu mówi o omijaniu prawa Panie kolego. Przekraczaliśmy granicę na dowody osobiste więc zgodnie z literą prawa wszystko się odbyło. A info dot tego tematu szukałem właśnie na stronach konsulatu RP w CRO. Wstyd się przyznać bo w zeszłym roku jeszcze nie wiedziałem, że istnieje to forum. :oops:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.08.2012 20:29

Ważne, że jesteśmy coraz mądrzejsi :). By the way, celnicy nie są od sprawdzania paszportów :)
Chodzi mi o to, że podawanie informacji, że coś zrobiłeś i to się udało bez podstawy prawnej nie jest do końca wiarygodne :) stąd przykład kradzieży :)
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 20.08.2012 22:11

witam!melduje,ze przejechalam 15-ego granice z wpisanym dzieckiem w paszport,nawet nie sprawdzali specjalnie,mimo,ze w ogole nie bylo ruchu,przejezdzalam granice w Breganie.pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.08.2012 11:18

tami72 napisał(a):witam!melduje,ze przejechalam 15-ego granice z wpisanym dzieckiem w paszport,nawet nie sprawdzali specjalnie,mimo,ze w ogole nie bylo ruchu,przejezdzalam granice w Breganie.pozdrawiam

To się ciesz, że Ci się udało. Nie każdy może mieć tyle szczęścia.

Generalnie, to Was podziwiam. Do głowy by mi nie przyszło jechać z nieważnym paszportem, tudzież beż żadnego dokumentu dla dziecka czy osoby dorosłej. Zżarłyby mnie nery i strach.
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 21.08.2012 23:44

A dlaczego nery i strach?najwyzej by mnie do domu zawrocili...i czego tu sie bac???
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.08.2012 09:07

tami72 napisał(a):A dlaczego nery i strach?najwyzej by mnie do domu zawrocili...i czego tu sie bac???

Zje..nych wakacji i straconych przygotowań.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 22.08.2012 09:29

Bocian napisał(a):
tami72 napisał(a):A dlaczego nery i strach?najwyzej by mnie do domu zawrocili...i czego tu sie bac???

Zje..nych wakacji i straconych przygotowań.

Otóż to, dokładnie. Plus zawiedzionych oczekiwań, rozczarowania choćby dziecka. Krajoznawcze wycieczki to sobie robię po kraju.
tt74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tt74 » 28.08.2012 14:10

Witam.
Jako autor tego wątku pokuszę się o krótkie podsumowanie.

Ale zanim. Trochę nie rozumiem niektórych uszczypliwości które padły pod moim adresem. Nie jesteśmy żadną patologiczną rodziną. Nie zamierzaliśmy zostawiać dziecka na przejściu granicznym, ani z babcią. Nie próbowałem przemycać dziecka w bagażniku. Wszystko co robimy robimy dla naszych dzieci. Przypadek z przeterminowanym paszportem świadczy o tym, że każdemu może się przydarzyć coś, co wydaje się niemożliwe. Wyjazd zaplanowany był od dawna. Wybieranie apartamentów, śledzenie kursów euro itp. Moja żona jest jedną z najbardziej poukładanych i systematycznych osób na świecie. Okazuje się, że umknie uwadze coś co jest fundamentalne. W głowie się nie mieszczą niektóre nonsensowne sytuacje formalne w naszych urzędach. Jak to możliwe, że paszport robiony dziecku w ubiegłym roku może być nieważny? Znajomi z którymi jechaliśmy mają paszport syna sprzed chyba 7 lat, na którym jest on absolutnie niepodobny, a jest ważny. I na tym poprzestanę.

Teraz do rzeczy.
Za namową przyjaciół, z którymi od dawna planowaliśmy ten wyjazd postanowiliśmy pojechać "na wariata" z nadzieją, że się uda. No i udało się. Ale nie tak "hop-siup".
Pierwsze podejście na granicy węgiersko-chorwackiej. Pogranicznicy (bo tak chyba trzeba ich nazywać i dać spokój celnikom) powiedzieli, że jest to absolutnie niemożliwe. Żeby wracać do domu, lub jechać do konsulatu w Budapeszcie.
Drugie podejście w Słowenii. Data w paszporcie od razu została zauważona. Pan jednak po chwili namysłu oddaje paszporty i pozwala jechać. Po stronie chorwackiej data też została zauważona, ale bez słowa komentarza jedziemy dalej.
Powrót podobny. To samo przejście. Chorwacki pogranicznik mówi o nieważnym paszporcie. Mówi, że nas przepuści, ale musimy liczyć się z problemami u Słoweńca. Na szczęście ten nawet nie zagląda do dokumentów. Liczy tylko sztuki i osoby w aucie po czym otwiera szlaban.

Niby tyle, ale....
Proszę nie traktować mojego wpisu jako zachęty do jechania na wariackich papierach. Wręcz przeciwnie. Nikomu nie życzę tego stresu, jaki przeżyłem, płaczu dzieci w pierwszym momencie, gdy zakomunikowaliśmy, że nie jedziemy. Ciągłego myślenia, żeby się cokolwiek nie stało bo co wtedy.
Stąd mój apel do wszystkich na tym forum. Kończą się wakacje. Już dziś zaglądajcie do paszportów kiedy kończy się ważność!

Pozdrawiam - Tomek
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 31.08.2012 10:09

No to urlop sie udal....gratulacje!!!ja jeszcze w Cro,jeszcze dobry tydzionek!!!!tez na wariata...pozdrawiam!
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 31.08.2012 10:28

hatatitla napisał(a):
bluesman napisał(a):Spróbuje bez przypowieści :) Chodzi o to, że jeżeli komuś się udało przekroczyć granicę to nie jest to dowód, iż zrobił to zgodnie z prawem i tak należy robić.
Druga rzecz, informacji należy szukać u źródła czyli w przedstawicielstwie dyplomatycznym państwa, do którego zamierzasz jechać. Na pewno nie odważyłbym się wyłącznie polegać na info zdobytym na forum, zawsze ktoś może być niedoinformowany.

Ale kto tu mówi o omijaniu prawa Panie kolego. Przekraczaliśmy granicę na dowody osobiste więc zgodnie z literą prawa wszystko się odbyło. A info dot tego tematu szukałem właśnie na stronach konsulatu RP w CRO. Wstyd się przyznać bo w zeszłym roku jeszcze nie wiedziałem, że istnieje to forum. :oops:

Nie odpowiedziałeś na pytanie jednego z kolegów czy Twoje dziecko w zeszłym roku przekroczyło granicę na podstawie jakiegoś dokumentu. Bo na podstawie jakiegoś musiało.

Do powyżej, jak rozumiem ogólnie w życiu warto kierować się niefrasobliwością :papa:
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 10.09.2012 00:16

Witam,wlasnie wrocilismy z Chorwacji,korkow na granicy chorwacko-slowenskiej nie bylo,przejechalismy bez problemow.chorwat tylko spojrzal na nas i machnal,a Slowenski pogranicznik spytal,czy dziecko jest wpisane w paszport i pozwolil jechac...pozdrawiam
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 10.09.2012 06:17

My moglibysmy miec paszporty naszych rodzicow nawet.Na granicy Slo-Hr i Hr-BiH pogranicznicy widzac wachlarz 5 szt paszportow machali tylko reka ale rzeczywiscie gdyby w ktoryms bylo cos nie tak rzeczywiscie bylaby niezla"sraczka" w aucietylko corka byla nie bardzo podobna bo ma 4 lata a paszport wyrobiony 0.5 letniemu dziecku ale wazny jeszcze rok i tyle
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 10.09.2012 08:43

A to ciekawe ?
O ile pamiętam dopiero zmienili ważność paszportów dla dzieci.
Jak dotąd trzeba było wyrabiać co rok dla dzieci do 5 roku życia !
Więc jakim cudem był ważny paszport ?

Dzieciom do 5. roku życia wyrabia się tzw. paszport tymczasowy, który ważny jest przez 12 miesięcy. Jeśli dziecko ma więcej niż 5 lat a mniej niż 13 – jego paszport będzie już paszportem biometrycznym i ważny będzie maksymalnie 5 lat. Dzieci powyżej 13 roku życia otrzymują już paszporty biometryczne o ważności 10-letniej.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.09.2012 09:47

mamax napisał(a):A to ciekawe ?
O ile pamiętam dopiero zmienili ważność paszportów dla dzieci.
Jak dotąd trzeba było wyrabiać co rok dla dzieci do 5 roku życia !
Więc jakim cudem był ważny paszport ?

Dzieciom do 5. roku życia wyrabia się tzw. paszport tymczasowy, który ważny jest przez 12 miesięcy. Jeśli dziecko ma więcej niż 5 lat a mniej niż 13 – jego paszport będzie już paszportem biometrycznym i ważny będzie maksymalnie 5 lat. Dzieci powyżej 13 roku życia otrzymują już paszporty biometryczne o ważności 10-letniej.

I tu się mylisz. Wyrabiałam paszport mojej córce jak miała 7 miesięcy, teraz ma 4,5 roku, paszport ważny do 2013 roku. Głupia nie jestem, czytać cyferki potrafię. Później znieśli to i paszporty były wydawane na rok....i znowu wrócili do starego, paszporty znowu są wydawane (od sierpnia) na 5 lat.
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 10.09.2012 09:55

A to dziwne ... 8O
Mam chłopak 5lat i paszport wyrabiałem co roku. Teraz dopiero ten trzeci dostał na 5lat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieważny paszport - jechać czy nie? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone