Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieważny paszport - jechać czy nie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tt74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tt74 » 12.08.2012 21:27

Witam.
Przepraszam, że zakładam kolejny wątek, ale moje pytanie podpięte do innego tematu gdzieś umknęło i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
A sytuacja w domu bardzo nerwowa.
Problem w tym, że wyrabiany rok temu tymczasowy paszport mojego 5-letniego syna stracił ważność.
Wyjazd planowany jest na środę. Po zmianie przepisów dotyczących paszportów nie ma szans na wyrobienie nowego.
I tu pytanie - co byście zrobili? Jechać czy nie?

Zakładam, że do chorwackiej granicy dojadę, ale tam czeka mnie kontrola. Na forum jest kilka wątków w których ludzie piszą, że raczej udało się przejechać. Że albo celnik tego nie zauważył, albo przymknął oko.

Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że przejazd przez granicę był niemożliwy i trzeba było wracać? Proszę o opinie.

Pozdrawiam - TT
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2012 21:31

tt74 napisał(a):Witam.
Przepraszam, że zakładam kolejny wątek, ale moje pytanie podpięte do innego tematu gdzieś umknęło i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Problem w tym, że wyrabiany rok temu tymczasowy paszport mojego 5-letniego syna stracił ważność.
Wyjazd planowany jest na środę. Po zmianie przepisów dotyczących paszportów nie ma szans na wyrobienie nowego.

Zakładam, że do chorwackiej granicy dojadę, ale tam czeka mnie kontrola. Na forum jest kilka wątków w których ludzie piszą, że raczej udało się przejechać. Że albo celnik tego nie zauważył, albo przymknął oko.

Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że przejazd przez granicę był niemożliwy i trzeba było wracać? Proszę o opinie.

Pozdrawiam - TT

Nie licz na cud jak masz nieważne dokumenty dla dziecka to nie ryzykuj - wiedziesz do Chorwacji (może i Ci się uda), a jak w drodze powrotnej Was złapią to co zrobisz?
tt74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tt74 » 12.08.2012 21:33

Liczę, na pkt 5 pouczenia w paszporcie.
"Utrata ważności dokumentu nie pozbawia jego posiadacza prawa przybycia na terytorium RP".
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2012 21:40

tt74 napisał(a):Liczę ...

Licz ... I daj jeszcze na mszę.

Podobno pomaga ;)
tt74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tt74 » 12.08.2012 21:46

Na razie to liczę na jakąś konkretną odpowiedź, typu "Jechałem z nieważnym paszportem i udało się przejechać", albo "miałem nieważny paszport i nie pozwolili mi przejechać przez granicę".
Wiem - sam jestem sobie winien nerwowej sytuacji, ale nie przypuszczałem, że córka (starsza) może mieć normalny paszport ważny 5 lat, a syn tymczasowy tylko na rok.

Pozdrawiam - TT
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2012 22:08

tt74 napisał(a):Na razie to liczę na jakąś konkretną odpowiedź ...

No ale czego się spodziewasz? Że dostaniesz kwitek z cro, że masz prawo przejechać?

Zasuwaj do urzędu jutro z rana i staraj się wyrobić paszport.
To jest normalna granica i chorwaccy celnicy i pogranicznicy.
Jak pani Chorwatka będzie miała dobry dzień, to cię puści, a jak nie, to ...
... wylądujesz z dzieciakami na Węgrzech.

Mz, rób sobie plan awaryjny, jak spędzić wakacje nad Balatonem i tyle :)

To, że komuś się udało, nie oznacza, że nie dostaną nowych wytycznych,
albo nie będą mieli akurat kontroli tego dnia, co będziesz jechał.

Dużo ci zostało czasu?

Kup dużą kawę, albo czekoladę i pytaj w urzędzie paszportowym, jak z tego wybrnąć.

Możliwe, że sprawa jest banalna i opędzisz się jakimś kwitkiem.

Pozdrawiam
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 12.08.2012 22:15

Witam,nie zebym ci zle doradzala,ale ja w srode nad ranem tez wyjezdzam i moj syn nie ma paszportu,tylko jest wpisany w moj...i wiem,ze przejade,chociaz podobno ci chorwaccy celnicy sa tacy strasznie srodzy...jak zajade ,to napisze...a znajomi,ktorzy tydzien temu jechali do Chorwacji,mieli corke znajomych ze soba-nikt nawet nie spytal,ba,nawet nie ogladali paszportow...to zalezy od szczescia w twoim przypadku,ale probuj jeszcze w biurze paszportowym...
tt74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tt74 » 12.08.2012 22:36

Co do biura paszportowego to wszystko wiem, bo mam tam kogoś znajomego.
Sprawa jest nie do załatwienia. 11 sierpnia (czyli wczoraj) zmieniły się przepisy.
Gdybym się wcześniej skapnął i złożył wniosek w piątek (2 dni temu) to tymczasowy paszport możnaby załatwić w dzień. Od wczoraj nie ma już paszportów tymczasowych i trzeba czekać ok 2 tygodni. bo wszystkie paszporty są biometryczne, drukowane przez Wytwórnię Pap. Wartościowych.
Wyjazd planowany na środę....
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 12.08.2012 22:39

tami72 napisał(a):Witam,nie zebym ci zle doradzala,ale ja w srode nad ranem tez wyjezdzam i moj syn nie ma paszportu,tylko jest wpisany w moj...i wiem,ze przejade,chociaz podobno ci chorwaccy celnicy sa tacy strasznie srodzy...jak zajade...

Od 26 czerwca ten wpis jest nieważny, więc jeśli syn nie ma DO to nie ma żadnego dokumentu tożsamości :(
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 12.08.2012 22:42

wiem,ale dzwonilam do chorwackiego konsulatu,potem do milej pani z chorwackiego MSZ i na koncu dzwonilismy jeszcze na granice,do celnikow i.....kazali jechac.to jade...
tylko na przyszly urlop to juz mam miec dla niego jakis dowod tozsamosci,tak mi powiedzieli.
tt74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tt74 » 12.08.2012 22:47

tami72 napisał(a):wiem,ale dzwonilam do chorwackiego konsulatu,potem do milej pani z chorwackiego MSZ i na koncu dzwonilismy jeszcze na granice,do celnikow i.....kazali jechac.to jade...
tylko na przyszly urlop to juz mam miec dla niego jakis dowod tozsamosci,tak mi powiedzieli.

Masz jakieś namiary? Spróbuję i ja zadzwonić i spytać.
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 12.08.2012 22:55

http://www.mvep.hr/MVP.asp?pcpid=1682

z lewej strony jest telefon.znasz jezyk???jezeli nie,to nie wiem,czy znajdziesz tam kogos z angielskim...probuj,moze cos wskorasz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2012 23:01

tt74 napisał(a):11 sierpnia (czyli wczoraj) zmieniły się przepisy.

No to tym bardziej nic nie wymyślimy ... :(

Spróbowałbym coś takiego, jak wyjazd z nie swoim dzieckiem - notariusz, jakiś papierek ...
Na granicy potrzebują tylko kwit jakiś: paszport itp. Jak im pokażesz wpis w paszporcie, kwit od notariusza itp. to nie powinni się czepiać, że dzieciak ma nieważny paszport.

Ja miałem problem, bo moja, kilka lat temu, miała paszport ze zdjęciem za gówniarza, a a granice, z Serbią konkretnie, przekraczała jako podlotek i się czepiali.

Na granicy Bułgarii miałem spokój, a Turcy się czepli, mimo, że paszport był ważny - i co co doradzić, jak na miejscu okaże się, że celnik miał zły dzień?

Obawiam się, że nie jesteśmy mądrzejsi od znajomego z biura paszportowego - a on co radzi?
tt74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tt74 » 12.08.2012 23:08

weldon napisał(a):
tt74 napisał(a):11 sierpnia (czyli wczoraj) zmieniły się przepisy.

No to tym bardziej nic nie wymyślimy ... :(

Spróbowałbym coś takiego, jak wyjazd z nie swoim dzieckiem - notariusz, jakiś papierek ...
Na granicy potrzebują tylko kwit jakiś: paszport itp. Jak im pokażesz wpis w paszporcie, kwit od notariusza itp. to nie powinni się czepiać, że dzieciak ma nieważny paszport.

Trochę nie rozumiem z tym notariuszem...
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 13.08.2012 16:08

zebik napisał(a):
tt74 napisał(a):Witam.

Pozdrawiam - TT

Nie licz na cud jak masz nieważne dokumenty dla dziecka to nie ryzykuj - wiedziesz do Chorwacji (może i Ci się uda), a jak w drodze powrotnej Was złapią to co zrobisz?

Pojadą do ambasady w Zagrzebiu, i zrobią paszport.
Ostatnio edytowano 14.08.2012 08:11 przez noyle, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone