Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieważny paszport - jechać czy nie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.08.2012 16:14

Czemu wszyscy czepiają się celników? ma oclić dziecko ? :mrgreen:
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 13.08.2012 17:04

tami72 napisał(a):wiem,ale dzwonilam do chorwackiego konsulatu,potem do milej pani z chorwackiego MSZ i na koncu dzwonilismy jeszcze na granice,do celnikow i.....kazali jechac.to jade...
tylko na przyszly urlop to juz mam miec dla niego jakis dowod tozsamosci,tak mi powiedzieli.

Takie Posty mnie zastanawiają, zresztą wszystkie o przeterminowanych dowodach,paszportach braku w/w.
Od kiedy ostatecznie ustaliliśmy datę i miejsce wyjazdu 3-krotnie sprawdziliśmy paszporty,dowody nasze i dziecka i 2-krotnie spytaliśmy ludzi z którymi jedziemy
PS.Myślę że moja żona zrobiła to równie wiele razy więc daje nam to 6-krotne sprawdzenie
PS2 Może że ci "zapominalscy" muszą być bardzo młodzi,albo "baaardzo" starzy i już nie pamiętają nic a jeszcze ich nic nie interesuje
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2012 17:11

tt74 napisał(a):Na razie to liczę na jakąś konkretną odpowiedź, typu "Jechałem z nieważnym paszportem i udało się przejechać", albo "miałem nieważny paszport i nie pozwolili mi przejechać przez granicę".

Powiedz, że sobie jaja robisz bo jak piszesz prawdę to włos mi się jeży. Wyjeżdżasz do obcego kraju poza strefę euro BEZ WAŻNYCH DOKUMENTÓW. Ło matko - dobra ja CI napiszę tak - jedź i przetestuj ten patent zobaczymy co zrobią Chorwaci na granicy.

Zawsze możesz zrobić tak jak poniżej to już w Polsce przetestowano.

Ostatnio edytowano 13.08.2012 17:16 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
JOKA78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JOKA78 » 13.08.2012 17:15

Mam ten sam problem. Dzisiaj Urząd Wojewódzki w Katowiacach odesłał mnie z kwitkiem. Nie ma szans na zrobienie paszpartu tak szybko ... :( Nie wiem co robić, paszport dziecka nieważny, wakacje zarezerwowane częsciowo zaplacone ...
czy rozmowa z urzednikami o których wspominałeś (chorwackimi) nie przekonała Cię co do decyzji - jechac czy nie ... :?:
JOKA78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JOKA78 » 13.08.2012 17:18

Ja akurat dostałam prezent w zeszłą sobotę od teściów na rocznicę slubu (wiedzieli kiedy mamy urlop,wiedzieli, że Kochamy Chorwację - nie wiedzieli, że syn nie ma ważnego paszportu)... wykosztowali się i myśleli, że będziemy mieli super niespodziankę i super urlop ...
Ostatnio edytowano 13.08.2012 17:20 przez JOKA78, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2012 17:19

To kiedy wy w te paszporty zaglądacie - dzień przed wyjazdem na wakacje :?: :?:
Toć na takie sprawy jest na spokojnie cały rok, a potem kombinowanie z WŁASNYMI DZIEĆMI, żeby je NIELEGALNIE wwieźć do obcego kraju. Nadaje się tylko do teleexpresu.
JOKA78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JOKA78 » 13.08.2012 17:21

nie miałam planów jechać za granicę tylko nad Bałtyk do Łeby ...
JOKA78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JOKA78 » 13.08.2012 17:26

Zastanawiam się jak tylko dlaczego nie ma w Polsce miejsca (np. w Warszawie) gdzie w przypadkach wyjątkowych np. za dodatkowe opłaty można wyrobić paszport w express trybie. Dziecko miało już paszport, tyle ceregieli żeby dostać nowy ... państwo nie wie jak kasę robić. Ja zapłaciłambym nawet 500 zł zeby się dało w 2 dni załatwić ale nie można .... oto Polska właśnie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2012 07:38

JOKA78 napisał(a):Zastanawiam się jak tylko dlaczego nie ma w Polsce miejsca (np. w Warszawie) gdzie w przypadkach wyjątkowych np. za dodatkowe opłaty można wyrobić paszport w express trybie. Dziecko miało już paszport, tyle ceregieli żeby dostać nowy ... państwo nie wie jak kasę robić. Ja zapłaciłambym nawet 500 zł zeby się dało w 2 dni załatwić ale nie można .... oto Polska właśnie.

Narzekanie...oto Polska właśnie.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 14.08.2012 08:14

zebik napisał(a):
tt74 napisał(a):Na razie to liczę na jakąś konkretną odpowiedź, typu "Jechałem z nieważnym paszportem i udało się przejechać", albo "miałem nieważny paszport i nie pozwolili mi przejechać przez granicę".

Powiedz, że sobie jaja robisz bo jak piszesz prawdę to włos mi się jeży. Wyjeżdżasz do obcego kraju poza strefę euro BEZ WAŻNYCH DOKUMENTÓW. Ło matko - dobra ja CI napiszę tak - jedź i przetestuj ten patent zobaczymy co zrobią Chorwaci na granicy.

Zawsze możesz zrobić tak jak poniżej to już w Polsce przetestowano.

Tylko nie powinno być żadnej kontroli granicznej, lecieli do Grecji a ta jest w strefie schengen.
janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 14.08.2012 08:33

Niestety ale mylicie pojęcia podstawowe. Bezwzględnie wyjeżdżając za granice trzeba mieć dowód tożsamości. Dzieci też. Ważny . Strefa Schengen - wystarczy polski dowód osobisty, Chorwacja dowód osobisty lub paszport, inne państwa paszport. To że mogą nie sprawdzić nie zwalnia od posiadania.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 14.08.2012 08:40

janek.pl napisał(a):Niestety ale mylicie pojęcia podstawowe. Bezwzględnie wyjeżdżając za granice trzeba mieć dowód tożsamości. Dzieci też. Ważny . Strefa Schengen - wystarczy polski dowód osobisty, Chorwacja dowód osobisty lub paszport, inne państwa paszport. To że mogą nie sprawdzić nie zwalnia od posiadania.

Tak samo jak, powinno się posiadać dowód jak jedzieszdo Łeby. Co nie zmienia faktu ze nie ma kontroli granicznej w strefie Schengen.
janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 14.08.2012 08:48

Jest kontrola wyrywkowa. Jesteś z Czarnego Dunajca - powinieneś wiedzieć. Kiedyś byłem w Zakopanym, pojechaliśmy do Orawicy, za przejściem w Chochołowie (Sucha Hora) zatrzymała nas straż graniczna i poprosiła o dokumenty, przepytała
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 14.08.2012 09:39

janek.pl napisał(a):Jest kontrola wyrywkowa. Jesteś z Czarnego Dunajca - powinieneś wiedzieć. Kiedyś byłem w Zakopanym, pojechaliśmy do Orawicy, za przejściem w Chochołowie (Sucha Hora) zatrzymała nas straż graniczna i poprosiła o dokumenty, przepytała

No właśnie ,ale dokumenty nie były potrzebne do przekraczania granicy. Równie dobrze mogła cie nasza SG trzymać na drodze wewnętrznej. SG w naszym kraju ma budżet 1/3służby zdrowia, a granic do pilnowania drastycznie ubyło, więc dwoją się i troją ,żeby cokolwiek zapisywać w swoim zeszyciku. W ogóle nie powinni być przy odprawie pasażerów lotów wewnętrznych. Jedynie monitorować i uniemożliwiając wjazd osobom nie pożądanym oraz wyłapywać przestępców którzy chcą dać nogę.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 14.08.2012 09:46

dla małego dziecka w trybie awaryjnym (za ładny usmiech do Pani w okienku) załatwiałem dowód osobisty w 3 dni robocze. dla zapominalskich i mających 3 dni czasu polecam to rozwiązanie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieważny paszport - jechać czy nie? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone