.png)
tami72 napisał(a):wiem,ale dzwonilam do chorwackiego konsulatu,potem do milej pani z chorwackiego MSZ i na koncu dzwonilismy jeszcze na granice,do celnikow i.....kazali jechac.to jade...
tylko na przyszly urlop to juz mam miec dla niego jakis dowod tozsamosci,tak mi powiedzieli.
tt74 napisał(a):Na razie to liczę na jakąś konkretną odpowiedź, typu "Jechałem z nieważnym paszportem i udało się przejechać", albo "miałem nieważny paszport i nie pozwolili mi przejechać przez granicę".
.png)
.png)
.png)
.png)
JOKA78 napisał(a):Zastanawiam się jak tylko dlaczego nie ma w Polsce miejsca (np. w Warszawie) gdzie w przypadkach wyjątkowych np. za dodatkowe opłaty można wyrobić paszport w express trybie. Dziecko miało już paszport, tyle ceregieli żeby dostać nowy ... państwo nie wie jak kasę robić. Ja zapłaciłambym nawet 500 zł zeby się dało w 2 dni załatwić ale nie można .... oto Polska właśnie.
.png)
zebik napisał(a):tt74 napisał(a):Na razie to liczę na jakąś konkretną odpowiedź, typu "Jechałem z nieważnym paszportem i udało się przejechać", albo "miałem nieważny paszport i nie pozwolili mi przejechać przez granicę".
Powiedz, że sobie jaja robisz bo jak piszesz prawdę to włos mi się jeży. Wyjeżdżasz do obcego kraju poza strefę euro BEZ WAŻNYCH DOKUMENTÓW. Ło matko - dobra ja CI napiszę tak - jedź i przetestuj ten patent zobaczymy co zrobią Chorwaci na granicy.
Zawsze możesz zrobić tak jak poniżej to już w Polsce przetestowano.
.png)
.png)
janek.pl napisał(a):Niestety ale mylicie pojęcia podstawowe. Bezwzględnie wyjeżdżając za granice trzeba mieć dowód tożsamości. Dzieci też. Ważny . Strefa Schengen - wystarczy polski dowód osobisty, Chorwacja dowód osobisty lub paszport, inne państwa paszport. To że mogą nie sprawdzić nie zwalnia od posiadania.
.png)
janek.pl napisał(a):Jest kontrola wyrywkowa. Jesteś z Czarnego Dunajca - powinieneś wiedzieć. Kiedyś byłem w Zakopanym, pojechaliśmy do Orawicy, za przejściem w Chochołowie (Sucha Hora) zatrzymała nas straż graniczna i poprosiła o dokumenty, przepytała
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.