Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieważny paszport - jechać czy nie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.09.2012 09:58

USTAWA
z dnia 13 lipca 2006 r.
o dokumentach paszportowych

Rozdział 4
Okres ważności, utrata i unieważnianie dokumentów paszportowych
Art. 32.
1. Paszport jest ważny przez okres 10 lat od daty jego wydania.
1a.(uchylony).
2. Paszport wydany małoletniemu, który nie ukończył 13 lat, jest ważny 5 lat od daty jego wydania.
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 10.09.2012 10:02

To się zgadza ale mówimy o paszporcie do 5 roku

Od 11 sierpnia br. paszporty wydawane dla dzieci poniżej 5 roku życia będą ważne przez 5 lat. Aktualnie wszystkim dzieciom do 5 roku życia wydawane są paszporty tymczasowe z rocznym terminem ważności. Zmiany to odpowiedź na sugestie rodziców, którzy co roku musieli wyrabiać nowe paszporty dla swoich dzieci.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.09.2012 10:06

http://www.msw.gov.pl/portal/pl/380/101 ... rtowe.html

"W dniu 11 sierpnia 2012 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o dokumentach paszportowych. Najważniejsze zmiany przepisów dotyczą zasad wydawania dokumentów paszportowych dla dzieci do 5 roku życia. Zgodnie z art. 32 ust. 2 ustawy, paszport wydany małoletniemu, który nie ukończył 13 lat jest ważny 5 lat od daty jego wydania."
zoork
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoork » 19.09.2012 20:42

Ja w tym roku przekraczałem granicę i uwaga przed samą granicą dopiero zauważyliśmy, że ważność minęła 2 miesiące temu, mówię dobra będzie pokazanie tylko paszportów i jazda, ale niestety kontrola Pani zauważyła i powiedziała, że dziecko ma nieważny paszport JEDNAK dużo wcześniej kiedyś przeczytałem, że aby poruszać się po strefie schengen wszyscy muszą mieć jakiś dokument włącznie z dziećmi, więc dziecko miało wyrobiony dowód osobisty który jest ważny 5 lat a paszport był ważny tylko rok (dziecko 4 letnie). Zapytałem celniczkę czy mogę pokazać drugi ID i powiedziała proszę pokazałem, podziękowała, uśmiechnęła się i jechać. Dziś przekraczałem granicę z BiH i już nie dawaliśmy paszportu nieważnego tylko od razu dowód + nasze paszporty i celnicy wszyscy, że okey jechać a kontrole mieliśmy w obie strony.

Podsumowując, radzę dobrze wyrobić dowody tymczasowe dla dzieci nawet przy poruszaniu się po strefie schengen bo przy upierdliwej kontroli możecie pozostać osądzeni o próbę wywozu nie swojego dziecka i teraz pytanie jak udowodnicie bez dokumentów, że to dziecko jest wasze. Oczywiście zapomnijcie o tym, że powiecie do dziecka powiedz na mamę mama lub na tatę tata bo dla nich liczy się dokument, już były takie przypadki proszę sobie poczytać. Ja to zrobiłem jak kiedyś przeczytałem jak gościu musiał się tłumaczyć w Czechach na komendzie.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.09.2012 20:58

Następny DOBRZE poinformowany w kwestii CELNIKÓW. Ludzie poczytajcie sobie kto czym zajmuje się na granicy, a później dopiero piszcie :lol: . Jak się przemycało alkohol to zawsze najstraszniejszy był kto ?? no celnik. Stąd na granicy kogo ? czego się boimy ?? C E L N I K A :mrgreen:
Gwoli informacji poza celnikami są jeszcze służby graniczne właściwe do sprawdzenia paszportu czy innych dokumentów służących do posługiwania się przy przekraczaniu granicy :) Jakby ktoś nie wiedział w RP jest Straż Graniczna, a nie Służba Celna :)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 19.09.2012 21:05

Ale Służba Celna w RP takze istnieje i działa.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.09.2012 21:07

Czy ja to kwestionuję ? :) i nieźle współpracuje z SG ;) brakło "jest to Straż Graniczna "
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 19.09.2012 21:16

Na granicy Cro/Slo są ci i ci i wszyscy wyciagali ręke po nasze paszporty.Celnik tylko machnął reką a SG popisał się sekzimem(wg naszych pasażerek) bo sprawdził tylko "męskie" paszporty
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieważny paszport - jechać czy nie? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone