napisał(a) zoork » 19.09.2012 20:42
Ja w tym roku przekraczałem granicę i uwaga przed samą granicą dopiero zauważyliśmy, że ważność minęła 2 miesiące temu, mówię dobra będzie pokazanie tylko paszportów i jazda, ale niestety kontrola Pani zauważyła i powiedziała, że dziecko ma nieważny paszport JEDNAK dużo wcześniej kiedyś przeczytałem, że aby poruszać się po strefie schengen wszyscy muszą mieć jakiś dokument włącznie z dziećmi, więc dziecko miało wyrobiony dowód osobisty który jest ważny 5 lat a paszport był ważny tylko rok (dziecko 4 letnie). Zapytałem celniczkę czy mogę pokazać drugi ID i powiedziała proszę pokazałem, podziękowała, uśmiechnęła się i jechać. Dziś przekraczałem granicę z BiH i już nie dawaliśmy paszportu nieważnego tylko od razu dowód + nasze paszporty i celnicy wszyscy, że okey jechać a kontrole mieliśmy w obie strony.
Podsumowując, radzę dobrze wyrobić dowody tymczasowe dla dzieci nawet przy poruszaniu się po strefie schengen bo przy upierdliwej kontroli możecie pozostać osądzeni o próbę wywozu nie swojego dziecka i teraz pytanie jak udowodnicie bez dokumentów, że to dziecko jest wasze. Oczywiście zapomnijcie o tym, że powiecie do dziecka powiedz na mamę mama lub na tatę tata bo dla nich liczy się dokument, już były takie przypadki proszę sobie poczytać. Ja to zrobiłem jak kiedyś przeczytałem jak gościu musiał się tłumaczyć w Czechach na komendzie.