Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieważny paszport - jechać czy nie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JOKA78
Globtroter

Postnapisał(a) JOKA78 » 14.08.2012 10:11

Hadler napisał(a):dla małego dziecka w trybie awaryjnym (za ładny usmiech do Pani w okienku) załatwiałem dowód osobisty w 3 dni robocze. dla zapominalskich i mających 3 dni czasu polecam to rozwiązanie.

Skąd jesteś ...? Myślałam o dowodzie, z resztą o jakimkolwiek dokumencie dla dziecka. Dawno temu to załatwiałeś ? Mogę nawet do Warszawy jechać.....
grzeg76
Plażowicz

Postnapisał(a) grzeg76 » 14.08.2012 12:45

Witam
zaniepokoił mnie troche ten temat z ważnością paszportu dziecka a mianowicie chciałbym sie upewnć czy paszport mojego dziecka jest ważny (jego ważność konczy się 06-2013) ale był wydany na 5 lat rocznej córce. Teraz córka skończyła 5 lat i nie jest rozpoznawalna na zdjęciu a wyczytałem że powinna być. Wyjazd planuje na początek września co tu najlepiej zaradzić czy jechać tak jak jest.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2012 12:50

grzeg76 napisał(a):Witam
zaniepokoił mnie troche ten temat z ważnością paszportu dziecka a mianowicie chciałbym sie upewnć czy paszport mojego dziecka jest ważny (jego ważność konczy się 06-2013) ale był wydany na 5 lat rocznej córce. Teraz córka skończyła 5 lat i nie jest rozpoznawalna na zdjęciu a wyczytałem że powinna być. Wyjazd planuje na początek września co tu najlepiej zaradzić czy jechać tak jak jest.

Teoretycznie paszport jest ważny.
Skoro wizerunek różni się od rzeczywistości jest podstawa do zatrzymania.
Jak będzie... :?: :?: :?:
Hadler
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Hadler » 14.08.2012 13:08

JOKA78 napisał(a):
Hadler napisał(a):dla małego dziecka w trybie awaryjnym (za ładny usmiech do Pani w okienku) załatwiałem dowód osobisty w 3 dni robocze. dla zapominalskich i mających 3 dni czasu polecam to rozwiązanie.

Skąd jesteś ...? Myślałam o dowodzie, z resztą o jakimkolwiek dokumencie dla dziecka. Dawno temu to załatwiałeś ? Mogę nawet do Warszawy jechać.....

mieszkam w małym miescie i tu procedura wygląda tak, że Wydział Ewidencji Ludności w Urzędzie Miasta wysyła elektronicznie dokumenty do Warszawy. Tam jest druk dowodów. Gotowe wydrukowane dowody trafiają do urzędu wojewódzkiego, z UW dowody przywozi do naszego UM policja. Warszawa podobno stadardowo drukuje dowody w 1-2 dni, reszta to kwestia przetransportowania dowodu do własciwego wydziału ewidencji ludności. Dowiedz się gdzie w Twoim przypadku możesz odebrać dowód!
hatatitla
Odkrywca

Postnapisał(a) hatatitla » 14.08.2012 21:16

weldon napisał(a):
tt74 napisał(a):Liczę ...

Licz ... I daj jeszcze na mszę.

Podobno pomaga ;)

Czołem. Nie słuchaj "wujków dobra rada".
W zeszłym roku jechałem do cro bez paszportów tzn, ja, żona i moja 2 letnia córka i było bez problemu.
Mieliśmy jedynie dowody osobiste. Celnicy na granicy nawet zbytnio nie analizowali naszych dokumentów. Także bez nerwów i szerokości i powtarzam jeszcze raz. Nie słuchaj ludzi którzy nigdy nie przekraczali granicy z cro tylko na dow.osob bo straszą ludzi nie potrzebnie :D
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 14.08.2012 21:27

Jeżeli wujków nie chcesz słuchać to poczytaj przepisy w takim razie :) jeżeli weźmiesz w markecie baton i wyjdziesz nie płacąc za niego to nie znaczy, że nie jest to kradzież i że nie jest to wbrew przepisom
tt74
Turysta

Postnapisał(a) tt74 » 15.08.2012 09:17

hatatitla napisał(a):Czołem. Nie słuchaj "wujków dobra rada".
W zeszłym roku jechałem do cro bez paszportów tzn, ja, żona i moja 2 letnia córka i było bez problemu.
Mieliśmy jedynie dowody osobiste. Celnicy na granicy nawet zbytnio nie analizowali naszych dokumentów. Także bez nerwów i szerokości i powtarzam jeszcze raz. Nie słuchaj ludzi którzy nigdy nie przekraczali granicy z cro tylko na dow.osob bo straszą ludzi nie potrzebnie :D

No ale dla dziecka chyba mieliście jakiś dokument? Np. Dowód osobisty?
JOKA78
Globtroter

Postnapisał(a) JOKA78 » 15.08.2012 09:31

TT74 dzowniłeś do konsulatu jak miałeś w planie ?
tt74
Turysta

Postnapisał(a) tt74 » 15.08.2012 10:49

JOKA78 napisał(a):TT74 dzowniłeś do konsulatu jak miałeś w planie ?

Dzwoniłem do ambasady Chorwacji w Warszawie.
Kobieta mi odpowiedziała, że można wjechać posiadając ważny paszport, lub ważny dowód osobisty.
Zapytana, czy mogę jechać z dzieckiem posiadającym paszport z datą ważności sprzed 2 miesięcy odpowiedziała, że zadaję niestosowne pytania, na które ona nie może odpowiedzieć...
JOKA78
Globtroter

Postnapisał(a) JOKA78 » 15.08.2012 12:15

No tak ...i co robisz ? Ja miałam w planie max w pt jechać...
wermar
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wermar » 15.08.2012 12:46

tt74 napisał(a):
JOKA78 napisał(a):TT74 dzowniłeś do konsulatu jak miałeś w planie ?

Dzwoniłem do ambasady Chorwacji w Warszawie.
Kobieta mi odpowiedziała, że można wjechać posiadając ważny paszport, lub ważny dowód osobisty.
Zapytana, czy mogę jechać z dzieckiem posiadającym paszport z datą ważności sprzed 2 miesięcy odpowiedziała, że zadaję niestosowne pytania, na które ona nie może odpowiedzieć...

Pytanie rzeczywiście niestosowne, ja między lutym(rezerwacja) a 16.08 czyli wyjazdem sprawdziłe, paszport swój żony i dziecka 3 krotnie
JOKA78
Globtroter

Postnapisał(a) JOKA78 » 15.08.2012 17:42

To nie rozumiem po co czytasz ten post....
Ja zawsze tez sprawdzam a teraz wsciekam sie, ze tylko w Polsce paszport czy dowod zalatwia sie jak mega dlugo.
hatatitla
Odkrywca

Postnapisał(a) hatatitla » 15.08.2012 20:02

bluesman napisał(a):Jeżeli wujków nie chcesz słuchać to poczytaj przepisy w takim razie :) jeżeli weźmiesz w markecie baton i wyjdziesz nie płacąc za niego to nie znaczy, że nie jest to kradzież i że nie jest to wbrew przepisom

Nie bardzo rozumiem kolego bluesman o czym piszesz. O jakie przepisy tobie chodzi? Na stronie ambasady polskiej w cro jest dokładny zapis co do przekraczania granicy z dowodem osobistym oraz paszportem. Więc przeczytaj a potem praw morały. Pozdrav :papa:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 15.08.2012 20:09

"Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci), jednak brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków lub poczty, także niektóre linie lotnicze wymagają przedstawienia paszportu. Przy wjeździe nie ma szczególnych wymogów dotyczących okresu ważności ww. dokumentów, jednakże nie może być on krótszy niż dozwolony okres pobytu."
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 15.08.2012 20:15

Spróbuje bez przypowieści :) Chodzi o to, że jeżeli komuś się udało przekroczyć granicę to nie jest to dowód, iż zrobił to zgodnie z prawem i tak należy robić.
Druga rzecz, informacji należy szukać u źródła czyli w przedstawicielstwie dyplomatycznym państwa, do którego zamierzasz jechać. Na pewno nie odważyłbym się wyłącznie polegać na info zdobytym na forum, zawsze ktoś może być niedoinformowany.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nieważny paszport - jechać czy nie? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone