Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagrzeb - czy warto jechać ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 30.05.2025 12:00

Zwiedziłem wszystkie stolice Europy Centralno-Wschodniej, niektóre po kilka razy (głównie wyjazdu służbowe) i Zagreb zrobił na mnie mocno słabe wrażenie porównując do innych stolic. Niestety muszę to przyznać :(
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.05.2025 12:18

LUKASQ napisał(a):Zwiedziłem wszystkie stolice Europy Centralno-Wschodniej, niektóre po kilka razy (głównie wyjazdu służbowe) i Zagreb zrobił na mnie mocno słabe wrażenie porównując do innych stolic. Niestety muszę to przyznać :(

Bywa i tak. Ile dni byłeś? Ja uwielbiam to miasto choć oczywiście kręcę się głównie po turystycznych miejscach. Ale za jedzeniem jeździmy w różne miejsca, często oddalone od centrum. Na najlepsze flaki w Zagrzebiu jechałem z godzinę komunikacją.
(zaraz tu przyleci jeden gość)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 30.05.2025 12:21

LUKASQ napisał(a):Zwiedziłem wszystkie stolice Europy Centralno-Wschodniej, niektóre po kilka razy (głównie wyjazdu służbowe) i Zagreb zrobił na mnie mocno słabe wrażenie porównując do innych stolic. Niestety muszę to przyznać :(

Podzielam zdanie.

Oprócz Sofii (w planach na przyszły rok) również zwiedziłem wszystkie wymienione przez Ciebie stolice i mnie też Zagrzeb na kolana nie rzucił. Nie powiem, że jest brzydki czy nieciekawy - wręcz przeciwnie. Ale do Bukaresztu, Budapesztu, Wiednia czy Sarajeva sporo mu brakuje.

W Zagrzebiu najbardziej podobało mi się muzeum Zagreb 80's - małe, ale pomysłowe - no i przywołuje wspomnienia. :D
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 30.05.2025 15:45

Ja tam mało stolic widziałem.
Zagrzeb mi się podoba.
Ale wolę Wiedeń, Pragę i Budapeszt.
Jedynie Bratysława mniej mi się podobała.
Warszawy, Stambułu i Berlina nie porównuję.
Niestety, póki co, więcej stolic nie widziałem.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.05.2025 17:42

Marlowe1994 napisał(a):Można się sprawdzić :)
https://putnikofer.hr/kvizovi/kviz-znan ... -hrvatske/

Fajne, ale quiz trudny, na żywca nie szukając w necie 4/10. Myślę, że podobnych zagadnień nie wiem o swoim mieście.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 31.05.2025 08:31

Marek, Bukareszt? Chyba na zdjęciach, zanim władze komunistyczne go zupełnie zniszczyły.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.05.2025 21:05

ziemniak napisał(a):Marek, Bukareszt? Chyba na zdjęciach, zanim władze komunistyczne go zupełnie zniszczyły.

Niekoniecznie. Nawet po przeróbkach Ceausescu po trzęsieniu ziemi Bukareszt nazywany jest "Paryżem Wschodu".

Sam Dom Ludowy robi wielkie wrażenie zarówno z zewnątrz, jak i w środku.
Do tego rumuńskie Pola Elizejskie, czyli Bulevardul Unirii, włącznie z fantastycznymi fontannami na Placu Unii.

No i super klimatyczna starówka od Placu Unii aż po Ateneum - starówki "Słońce Karpat" nie ruszał.

Na mnie Bukareszt zrobił niesamowite wrażenie!
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.06.2025 16:09

te kiero napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Można się sprawdzić :)
https://putnikofer.hr/kvizovi/kviz-znan ... -hrvatske/

Fajne, ale quiz trudny, na żywca nie szukając w necie 4/10. Myślę, że podobnych zagadnień nie wiem o swoim mieście.

Ja miałem 6. Ale rzeczywiście nie jest łatwo.
Przy okazji wpadł mi w oko artykuł o bardzo dobrej i nierujnującej portfela restauracji rybnej w Zagrzebiu. Ribice i tri točkice. Nie raz przechodziłem koło niej, może w grudniu zajrzę.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Zagrzeb - czy warto jechać ? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone