Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat z fotoradaru - realia ogólne.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak
Re: Mandat z żółtego pudła.

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 20.01.2015 21:12

Po pierwsze nie dostałeś żadnego mandatu, tylko wezwanie, dodajmy nielegalne wezwanie, a jeśli jest w formie quizu to zgłoś to do prokuratury i strażnik /krokodyl będzie mia poważne kłopoty.
Po drugie wysmaruj pismo z żądaniem okazania, zdjęcia bo być może jest nieczytelne.
Mają bezwzględny, prawny, psi obowiązek udostępnić ci zdjęcie (zazwyczaj na wskazanej stronie w necie)
Po trzecie masz dwa wyjścia, albo zapłacisz, albo skontaktujesz się z prawnikiem.
Możesz też pogadać ze mną na priv.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.01.2015 21:46

Na razie wysmarowałem na profilu fejsbukowym straży miejskiej (przed poradą prawną :wink: na cro.pl)
taki tekst:
Wodzisław Śląski 20.01.2015

Do Straży Miejskiej m.st. Warszawy

W nawiązaniu do pisma z dnia 12.01.2015 opatrzonego sygnaturą 133834/14, nie jestem w stanie podać osoby, która kierowała samochodem marki blablablabla o nr.rej. blabla
Moja niewiedza w tym zakresie spowodowana jest nieobecnością w samochodzie we wskazanym czasie. Mam nadzieję, że macie Państwo fotografię kierowcy i szybko, wspólnie znajdziemy sprawcę wykroczenia. Osobiście siedziałem w kawiarni popularnej sieciówki.
Po zakończeniu konsumpcji zauważyłem pewne zmiany w samochodzie. Na dywaniku kierowcy i pasażera zauważyłem źdźbła siana a w zasadzie słomy.
Przez myśl przeszło mi, że ktoś moim samochodem jechał ale dopiero w/w korespondencja z Wami rzuciło pewne światło na sytuację.
Mamy do czynienia z (prawdopodobnie) czasowym zawłaszczeniem mojego mienia i spowodowanie nim wykroczenia drogowego. Liczę, że Wasza praca z moim zaangażowaniem znajdziemy sprawcę.
Może parę słów o moich podejrzeniach. Wykluczam całkowicie szajki parające się kradzieżą aut. Mam całkiem eleganckie alufelgi, wspomniani, na pewno by je ukradli.
Pozostawiona słoma, miejsce zdarzenia, problemy z kilometrówką, kierują moje domysły na ulicę Wiejską. Proszę aby szczególną uwagę poświęcić badając klub Parlamentarny Platformy Obywatelskiej.
Jednocześnie proszę, aby odnalezionego sprawcę obciążyć dodatkową kwotą 61,50 brutto tytułem moich kosztów związanych z udostępnienie danych leasingobiorcy przez leasingodawcę oraz 20,50 tytułem spalonego paliwa. (przejechane kilometry,cena ropy na dzień zdarzenia, spalanie w cyklu miejskim podczas dynamicznej jazdy- szybką jazdę zdedukowałem na podstawie pomiaru prędkości Waszego urządzenia)
Bardzo proszę o informowanie mnie o postępach w postępowaniu.

Z wyrazami szacunku; również walczący z piractwem drogowym – imię i nazwisko
Ostatnio edytowano 21.01.2015 16:35 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 20.01.2015 21:57

Bocian napisał(a): Mandat sie nakłada a nie proponuje

Nałożyć to se sami mogą sobie, a kierowcy to mogą jedynie grzecznie i kulturalnie zaproponować.
Kary nakłada sąd.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.01.2015 22:01

realista2 napisał(a):
Bocian napisał(a): Mandat sie nakłada a nie proponuje

Nałożyć to se sami mogą sobie, a kierowcy to mogą jedynie grzecznie i kulturalnie zaproponować.
Kary nakłada sąd.

Rozporządzenie dotyczy nakładania grzywien w drodze mandatu karnego. Mandat policjant nakłada na kierującego a nie proponuje. Uczą tego na kursie podstawowym w pierwszych miesiącach służby. Proponować to może randkę jak kierujący jest fajną laską.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 20.01.2015 22:07

realista2 napisał(a):Nałożyć to se sami mogą sobie, a kierowcy to mogą jedynie grzecznie i kulturalnie zaproponować.
Kary nakłada sąd.

No i tutaj się niestety mylisz, ustawa kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia mówi:
Art. 97. § 1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej,
funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może
ją nałożyć jedynie, gdy: itd..
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 20.01.2015 22:19

słowa, słowa, słowa. Nie chcę mandatu to go nie przyjmę, czyli to tylko grzeczna propozycja kak go zwał tak zwał,... tylko grzeczna propozycja w praktyce nic więcej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.01.2015 22:22

realista2 napisał(a):słowa, słowa, słowa. Nie chcę mandatu to go nie przyjmę, czyli to tylko grzeczna propozycja kak go zwał tak zwał,... tylko grzeczna propozycja w praktyce nic więcej.

Policjant mandat nakłada a ty masz prawo odmówić jego przyjęcia. Czyli policjant nie cofa nakładania bo to nie jest żadna propozycja. Mandat jest nałożony a sąd wtedy decyduje czy policjant czy delikwent miał rację. Policjant nie ma prawa składać żadnych propozycji.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 20.01.2015 22:28

realista2 napisał(a):słowa, słowa, słowa. Nie chcę mandatu to go nie przyjmę, czyli to tylko grzeczna propozycja kak go zwał tak zwał,... tylko grzeczna propozycja w praktyce nic więcej.

Oczywiście każdy może nie przyjąć mandatu, a wtedy sąd zadecyduje, tylko w ewidentnej sprawie nie bardzo to się opłaca bo dojdą koszty postępowania.

Bocian napisał(a):Policjant mandat nakłada a ty masz prawo odmówić jego przyjęcia. Czyli policjant nie cofa nakładania bo to nie jest żadna propozycja. Mandat jest nałożony a sąd wtedy decyduje czy policjant czy delikwent miał rację. Policjant nie ma prawa składać żadnych propozycji.

w pełni się zgadzam
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.01.2015 22:39

Czyli dopytywać o fotkę?
Na razie chodzi o ustalenie sprawcy.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 20.01.2015 22:42

Torac napisał(a):Czyli dopytywać o fotkę?
Na razie chodzi o ustalenie sprawcy.

Dokładnie tak, nie odmawiasz wskazania sprawcy wykroczenia czyli kierującego, ale aby go wskazać musisz zobaczyć zdjęcie
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 20.01.2015 22:43

Skoro niczego mi nie możesz mi narzucić, to jest to tylko propozycja, a słowo nakładam jest nieadekwatne do rzeczywistości, bo bez mojej zgody niczego mi nie możesz nałożyć. Możesz mi tylko zaproponować, nic więcej.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 20.01.2015 22:46

nowotarżanin napisał(a):Oczywiście każdy może nie przyjąć mandatu, a wtedy sąd zadecyduje, tylko w ewidentnej sprawie nie bardzo to się opłaca bo dojdą koszty postępowania.

czysta mitologia podtrzymywana przez koła zbliżone do policji.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 20.01.2015 22:48

realista2 napisał(a):Skoro niczego mi nie możesz mi narzucić, to jest to tylko propozycja, a słowo nakładam jest nieadekwatne do rzeczywistości, bo bez mojej zgody niczego mi nie możesz nałożyć. Możesz mi tylko zaproponować, nic więcej.

Policjant czy też inny uprawniony funkcjonariusz orzekł Twoja winę i nakłada mandat, masz prawo odmówić przyjęcia, ale w żadnym razie ze strony funkcjonariusza nie była to propozycja tylko merytoryczne rozstrzygnięcie.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 20.01.2015 22:50

realista2 napisał(a):
nowotarżanin napisał(a):Oczywiście każdy może nie przyjąć mandatu, a wtedy sąd zadecyduje, tylko w ewidentnej sprawie nie bardzo to się opłaca bo dojdą koszty postępowania.

No niestety nie mitologia tylko fakty, sąd w wyroku decyduje również o kosztach postępowania.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.01.2015 23:08

realista2 napisał(a):

To realnie w takim razie:

Jakie muszę ponieść koszta, aby uniknąć zapłacenia 200 pln mandatu?
Ile za adwokata?
Ile za dojazd na rozprawę?
Ile za stracony zarobek podczas nieobecności w pracy?
Tym bardziej, że jestem świadomy popełnionego wykroczenia.
To nie jest mitologia.
Mitologią jest robienie z człowieka, który pomaga innym złodzieja, a z frankowiczów ofiar przymusowych pożyczek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mandat z fotoradaru - realia ogólne. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone