Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat z fotoradaru - realia ogólne.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.04.2015 08:32

A ja się już pogubiłem o co chodzi tej straży miejskiej - ślą mi jakieś pisemka, których nie kumam, bo tam jakiś bełkot.
Ostatnio stwierdzili, że jestem oskarżony i że już mnie nie wzywają na dywanik, tylko nie napisali ani o co oskarżony, ani kto mnie oskarża :D

Nie wiedziałem, że straż miejska teraz bawi się w prokuratora :lol:

Trochę to zaczyna być nudne, bo to już z rok się ciągnie i coś mam wrażenie, że oni chyba nie czytają moich pism, jakie im kiedyś wysłałem, tylko takie klapki na oczach mają i jedyne co chcą, to żeby ktoś im jakąś kasę wysłał - ktokolwiek, jakąkolwiek, za byle co :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.05.2016 13:59

Pytanie dla obeznanych w temacie...

Jakoś koło listopada ub. roku dostałem wiadome pismo z ITD o zarejestrowaniu wykroczenia przez fotoradar, które to wstydliwe dla mnie wydarzenie miało miejsce ok. sierpnia. Napisałem prośbę o udostępnienia zdjęcia z miejsca przestępstwa aby być pewnym, że to na pewno dotyczy mojej skromnej osoby :) Jakoś w okolicach gwiazdki dostałem prezent - ładną, okolicznościową fotkę z podróży na wakacje.

Odpisałem więc niezwłocznie, że się przyznaję do wykroczenia... no i czekałem na mandat. Ten jednakże nie nadchodził a pieniądze odłożone z nadwyżek na jego opłacenie rozeszły się na różne przyjemności.
No i dziś niespodzianka! Mandat przyszedł... po 9 miesiącach. Do niego dołączone pismo, że wskutek oczywistej pomyłki pisarskiej został wcześniej wysłany na zły adres (na mandacie w dalszym ciągu widnieje błędny adres), jednakże nie ma to wpływu na jego zasadność.

O ile wiem (może się mylę) ITD ma pół roku na wystawienie (a może dostarczenie?) mandatu. Mimo, że mandat otrzymałem dzisiaj, data wystawienia na druku to 1.02.2016 :? Czy w tej sytuacji muszę go płacić? Z drugiej strony nie chciałbym dreptać po sądach- tym bardziej, że wykroczenie zostało zarejestrowane kilkaset kilometrów od mojego miejsca zamieszkania - istnieje więc zagrożenie, że zostanę wezwany do tamtejszego sądu.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 10.05.2016 16:03

greenrs napisał(a): O ile wiem (może się mylę) ITD ma pół roku na wystawienie (a może dostarczenie?) mandatu. Mimo, że mandat otrzymałem dzisiaj, data wystawienia na druku to 1.02.2016 :? Czy w tej sytuacji muszę go płacić? Z drugiej strony nie chciałbym dreptać po sądach- tym bardziej, że wykroczenie zostało zarejestrowane kilkaset kilometrów od mojego miejsca zamieszkania - istnieje więc zagrożenie, że zostanę wezwany do tamtejszego sądu.

Kwestie postępowania mandatowego reguluje art. 97 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, w opisanym przez Ciebie przypadku nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 180 dni od daty ujawnienia czynu. Ujawnienie wykroczenia przez fotoradar następuje w dniu odczytania zapisów z pamięci urządzenia, a 180-dniowy okres to właśnie czas na to, aby wyjaśnić wątpliwości co do osoby sprawcy.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mandat z fotoradaru - realia ogólne. - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone