napisał(a) promilone » 28.08.2025 17:01
Witajcie po raz pierwszy. Właśnie się zarejestroowałem.
W 2022 roku zaparkowałem jak zwykle (parkowałem tam od 2015 roku) przed marketem Studenac w mieście Omiś. Okazało się, że tylko pierwsza alejka jest marketowa, a pozostałe normalnie jako parking miejski. Wracałem do samochodu i zobaczyłem gościa wystawiającego mi mandat. Tłumaczenie, ze nie wiedziałem niewiele dało ponieważ on już wystawił mandat (nr systemowy sięzarejestrował) i nic nie może zrobić. Za poradą mojego gospodarza (zawsze jestem u tego samego) opłaciłem mandat (120 kun + opłaty za przelew - płaciłem za pomocą aplikacji Revolut). W 2024 roku w lipcu dostałęm wezwanie do zapłaty za opłaty dodfatkowej nałożonej za nieopłacone parkowanie. Opłata ta już byłą wyrażona w Euro i opieała na sumę niecałe 16E. Do tego Pan Marko wskazał opłaty jakie musiał ponieść Urząd Miasta Omiś za znalezienie mnie - 125E oraz za wydrukowanie i wysłanie pisma 35E - łącznie prawie 176E. Sprawdziłem w tedy w apce mój przelew i pobrałem potwiertdzenie przelewu. Niby wszystko było ok i już miałe sporządzać do Pana Marko list z argumentem gdy dojrzałem w apce Revoluta niżej pod transakcją przelewu, że 5 dni później bank odbiorcy zwrócił opłatę. Niestety Revoluta używam do podróży, w tamtym roku już wyjechałem z Chorwacji i nie używałem Kun i po prostu nie zarejestrowałem tego zwrotu. W 2023 wprowadzono Euro. Cała waluta została przetransferowana na rachunek Euro (Revolut robił to z automatu). Nie miałem pojęcia, że przelew nie doatarł. Sprawdziłem na kwitku opłaty dodatkowej i wszystkie dane (nr konta iban nr sprawy itp itd zgadzały się). Poczytałem trochę w necie, że ten Marko to naciągacz i w sumie chce aby wszystko przelewać na jego konto i aby "nie płacić". W tym roku tuż przed ywjazdem do Chorwacji ( 13 sierpnia) doatrło do mnie pismo z przedsądowym wezwanie do zapłaty tej wcześniej wskazanej kwoty (niecałe 176E). Z racji, że własnie ruszałem postanowiłem sprawę rozstrzygnąć na miesjcu. Nie byłam w Puli u Marko ale w Urzędzie w Omiśiu. Towarzyszył mi mój gospodarz i sam próbował pomóc wyjaśnić mi tą sprawę. No i co nastąpiło. Po pierwsze Pan Marko jest porawnie umocowanym przedstawicielem reperezentującym Grad Omiś i ma prawo do pobierania w ich imieni wszelkich opłat. Po drugie nie znaleziono w systemie żadnego przelewu ani zwrotu (miałem wydruk potwierdzenia płatności, wydruk potwierdzenia zwrotu), pokazałem im w apce. Niestety u nich w systemie nic nie ma. Stwierdzono, że to jakiś błąd międzybankowy i to nie ich wina. Panie z urzędu poleciły mi bym napisał do Marko i opisał całąsprawę tak jak Wam teraz opisuję. I w sumie to właśnie siadłem do kompa by to zrobić ale coś mnie tknęło by podzielić się z Wami moimi doświadczeniami. Napiszę do Marko i będę Was dalej informował co się będzie działo.
By the Way - polecam wszystkim apkę Bmove - do opłat za parkowanie w całej Chorwacji. Nieważne gdzie jesteście, apka jeśli zezwolicie na dostęp do lokalizacji rozpozna gdzie jesteście i wskaże kwotę opłaty do pobrania za parking wprost z karty np. z Revoluta. Mało tego są tam mapki stref parkowania (czerwona, żólta, zielona) - różniące się cenami za godzinę parkingu. Można też zapłacić za całą dobę. Od tamtej historii korzystam zawsze z tej apki. Polecam bardzo wygodne narzędzie.
Pozdrawiam, Promilone