Re: Mandat z fotoradaru
napisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2013 11:11
greenrs napisał(a):Czyli według przepisów, które tu cytujesz, fotoradary robiące fotki od tyłu (gdzie z założenia nie widać twarzy kierowcy) są nielegalne?
Umówmy się tak...nieznajomość prawa szkodzi a nie wszyscy chcą chodzić po sądach a to błąd...jeden dla spokoju zapłaci a drugi pójdzie do sądu i SM traci argumenty...
Ostatnio pomagałem wybrnąć z tego koledze, któremu SM zrobiła fotę z tyłu...argumenty nie zadziałały i sprawa trafiła do sądu - wygrał...
Inna sprawa - SM powinna takie sprawy przekazywać Policji, bo Straż Gminna nie ma prawa kierować wniosków do sądu o ukaranie za niewskazanie sprawcy...co prawda Sąd Najwyższy wydał uchwałę to potwierdzającą ale nie wszystkie Sądy Rejonowe to respektują...
Reasumując - brak skargi od uprawnionego wierzyciele powinien z mocy prawa skutkować umorzeniem postępowania...
"Straż Miejska nie może rozszerzać swoich praw do kompetencji jakie posiada Policja gdyż zakres jej komptencji został ograniczony przez art. 129 b prawa o ruchu drogowym. Na tej podstawie Straż Miejska nie ma uprawnień do wniesienia do Sądu wniosku o ukaranie właściciela pojazdu na podstawie art. 97 kodeksu wykroczeń. W tym przypadku, brak przez Straż Miejską uprawnień oskarżyciela publicznego powinno skutkować umorzeniem postepowania.
Zgodnie z przepisami ruchu drogowego, Straż Miejska nie może prowadzić kontroli drogowych
w stosunku do innego podmiotu niż kierujący pojazdem lub uczestnik ruchu. Stąd nie ma uprawnień oskarżyciela publicznego przeciwko właścicielowi pojazdu, który w danym momencie mógł nie być ani kierowcą ani uczestnikiem ruchu.
Swoje stanowisko opieram na Uchwałach Sądu Najwyższego ( I KZP 8/10 z dnia 29.06.2010 r. oraz I KZP 15/10 z dnia 30.09.2010 r. ), które bardzo wyczerpująco uzasadniają moje stanowisko.
Straż Miejska przekroczyła swoje kompetencje wynikające z art. 129 b prawa o ruchu drogowym.
W ogóle mam wątpliwości czy to mój pojazd widnieje na zdjęciu. Nie widać twarzy kierującego, nie widać numerów rejestracyjnych oraz naklejki na szybie a zdjęcie zostało zmodyfikowane, czego też zabraniają przepisy.
W analizowanym przypadku mamy do czynienia z bezwzględną przyczyną odwoławczą wynikającą z art. 104 § 1 pkt. 7 KPW w zw. z art. 5 § 1 pkt. 9 KPW.To taki fragment mojego pisma procesowego...
W omawianym przypadku, Sąd niestety orzekł, że umorzenie jest niecelowe dlatego skończyło się uniewinnieniem...SM nie złożyła apelacji od wyroku...
Obwiniony również nie składał apelacji bo wyrok pomyślny dla niego pomyślny...jeszcze dwa tygodnie temu Sąd Okręgowy w Opolu zaś, umorzył postępowanie w analogicznej sprawie z powodu właśnie braku wniosku od uprawnionego oskarżyciela czyli Policji lub Prokuratury...
Polecam zapoznać się ze wskazanymi przeze mnie orzeczeniami Sądów bo lektura jest bardzo pouczająca...
Ostatnio edytowano 11.10.2013 07:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy