Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat z fotoradaru - realia ogólne.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 30.11.2013 12:18

Cyt,:
"Reporterzy RMF FM informują, że "uchwycenie" przez fotoradar będzie kosztować nawet 2 200 zł, jednak po zmianie przepisów nie będzie to mandat karny, lecz kara administracyjna.Źródło: RMF FM"

Państwo prawa to dla naszych władców ulica jednokierunkowa, obowiązuje tylko obywateli. Już w 2009 uchwalono ustawę w której tryb karny (wykroczeniowy) zastąpiono administracyjnym w ściganiu fotoradarowych wykroczeń.. Na szczęście ówczesny prezydent ustawę skierował do Trybunału Konstytucyjnego, a ten uznał,że ustawa niekonstytucyjna i do kosza ją. Niestety dla władzy coś takiego jak praworządność, orzeczenia Trybunału są nieważne. Minęły 4 lata i kolejna próba zniesienia elementarnego prawa jednostki, prawa do obrony.

Co się zmieni ? Po wejściu w życie nowych przepisów ITD. bo to ta szemrana instytucja przejmie fotoradary zasypie nas mandatami które wzrosną nawet 4-krotnie. Żadnej możliwości obrony. Zapłacimy nawet wtedy gdy fotoradar uchwyci więcej niż jeden samochód, nie da się rozpoznać twarzy kierowcy, albo zdjęcie jest tak zamazane, że nic na nim nie widać, ba, nawet wtedy gdy nie ma żadnego zdjęcia bo przecież ITD zdjęć nam nie przesyła. Nie ma żadnej, ale to żadnej możliwości obrony. Bezczelny fiskalizm depczący prawa jednostki. Takich przepisów nie było nawet za niedemokratycznej komuny. Do czego to wszystko zmierza?

PS. Pan prezydent podpisuje wszystko jak leci więc może pomóc mu podjąć właściwą decyzję żeby tym razem jednak ustawy nie podpisywał tylko wysłał do Trybunału ?
Wystarczy, że każdy z nas prześle mu maila w tej sprawie.
kocisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kocisko » 30.11.2013 12:22

Wystarczy jeździć zgodnie z przepisami.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.11.2013 12:33

realista2 napisał(a):Zapłacimy nawet wtedy gdy fotoradar uchwyci więcej niż jeden samochód, nie da się rozpoznać twarzy kierowcy, albo zdjęcie jest tak zamazane, że nic na nim nie widać, ba, nawet wtedy gdy nie ma żadnego zdjęcia bo przecież ITD zdjęć nam nie przesyła.

To skąd będą wiedzieli, komu mandat wystawić? Losować będą z CEPiK?
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 30.11.2013 12:57

jara napisał(a):
realista2 napisał(a):Zapłacimy nawet wtedy gdy fotoradar uchwyci więcej niż jeden samochód, nie da się rozpoznać twarzy kierowcy, albo zdjęcie jest tak zamazane, że nic na nim nie widać, ba, nawet wtedy gdy nie ma żadnego zdjęcia bo przecież ITD zdjęć nam nie przesyła.

Wystarczy numer rejestracyjny. Na zdjęciu może być prędkośc zgodna z przepisami, ale jak tego dowiedziesz? Zdjęcia nie dostaniesz.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 30.11.2013 12:58

kocisko napisał(a):Wystarczy jeździć zgodnie z przepisami.

Uwielbiam takich mondrali.
kocisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kocisko » 30.11.2013 13:11

A możesz rozwinąć swą błyskotliwą myśl?
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 30.11.2013 13:28

kocisko napisał(a):A możesz rozwinąć swą błyskotliwą myśl?

Można by o tym książkę napisać, ale podam jeden przykład. Na zdjęciu z fotoradaru prędkość zgodna z przepisami, ale tryb administracyjny + brak zdjęcia sprawia, że przyślą ci grzywnę za przekroczenie prędkości, a ty płacisz lub czekasz na komornika.

ale jechałeś zgodnie z przepisami.
kocisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kocisko » 30.11.2013 13:45

Nie przyjmujesz i sprawa do sądu.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 30.11.2013 14:04

realista2 napisał(a):
jara napisał(a):

Wystarczy numer rejestracyjny. Na zdjęciu może być prędkośc zgodna z przepisami, ale jak tego dowiedziesz? Zdjęcia nie dostaniesz.

Zalatuje mi to Orwellem i nie przyjmuję tego do swojej świadomości. Miałem jedno zdjęcie i wiem, ze popełniłem wykroczenie bez jego oglądania. Nie daj Bóg, aby Twoje czarne wizje kiedyś się spełniły.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 30.11.2013 14:36

kocisko napisał(a):Nie przyjmujesz i sprawa do sądu.

Jasne tyle, że drobiazg :
Czeka cię postępowanie administracyjne w którym nie obowiązuje zasada domniemania niewinności. To ty musisz udowodnić , że jesteś niewinny.
Złożenie skargi nie powoduje wstrzymania decyzji, musisz zapłacić.
To nie oskarżyciel kieruje sprawę do sądu, tylko ty musisz zaskarżyć rozstrzygniecie. Masz na to 14 dni
Jesteś biegły w pisaniu pism procesowych?
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 30.11.2013 15:20

realista2 napisał(a):
kocisko napisał(a):A możesz rozwinąć swą błyskotliwą myśl?

Można by o tym książkę napisać, ale podam jeden przykład. Na zdjęciu z fotoradaru prędkość zgodna z przepisami, ale tryb administracyjny + brak zdjęcia sprawia, że przyślą ci grzywnę za przekroczenie prędkości, a ty płacisz lub czekasz na komornika.

ale jechałeś zgodnie z przepisami.

Tylko z jakiego powodu mieliby ten tryb w tym przypadku uruchamiać i czemu fotoradar miałby zrobić zdjęcie pojazdu jadącego z przepisową prędkością?
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 30.11.2013 16:12

rodaivuk napisał(a):Tylko z jakiego powodu mieliby ten tryb w tym przypadku uruchamiać i czemu fotoradar miałby zrobić zdjęcie pojazdu jadącego z przepisową prędkością?

Tryb administracyjny wprowadza projekt nowej ustawy.
Co do fotoradaru to człowiek wprowadza ustawienia, a człowiek jest tylko człowiekiem z wszystkimi jego wadami i ułomnościami także wtedy gdy nosi mundur ITD.
W mojej praktyce kierowcy miałem trzy ciekawe przypadki.
Pierwszy jeszcze za komuny, ówczesny milicjant wypisał mi mandat za przekroczenie prędkości mając radar starego typu taki na stojaku ustawiony w przeciwnym kierunku. Zapłaciłem o blankiecie nie wspominał.
Drugi to jazda z prędkością 65 km/h w terenie zabudowanym i w konsekwencji mandat. Tyle, że nie było znaku ograniczającego prędkość, za to była druga w nocy i obszar zabudowany skończył się kilkaset metrów wcześniej. Zapłaciłem, chwilę wcześniej odszedł do lepszego świata mój pies i nie miałem głowy do dyskusji.
Trzeci przypadek dość typowy. Nieoznakowany radiowóz i filmik. Nie zapłaciłem bo jechałem przepisowo i dowiodłem tego przed sądem
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 30.11.2013 16:48

Czyli za ustawienie na 70ce pomiaru na 60 spowoduje, że zapłacisz? Dobry dowcip. I podaj ile znasz takich przypadków, ze zaniżano granice pomiaru, jeśli z góry zawyża sie go o minimum 10km/h?
To, że płaciłeś wtedy gdy nie powinieneś, twoja sprawa. Nie musiałeś.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.11.2013 17:10

kocisko napisał(a):Wystarczy jeździć zgodnie z przepisami.

Pan Kazimierz, kierowca z Pomorza nie przekroczył prędkości, a mimo to dostał mandat. Okazało się, że fotoradar w Tuchomie został tak ustawiony, że dopuszczalna prędkość wynosiła 0 km/h.

:mrgreen:

Ogólnie zmiana przepisów nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem - chodzi tylko i wyłącznie o ratowanie budżetu państwa.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 30.11.2013 17:18

Vjetar napisał(a):[Ogólnie zmiana przepisów nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem - chodzi tylko i wyłącznie o ratowanie budżetu państwa.

Z ust mi to wyjąłeś. Co gorsza przy okazji podrywa się zaufanie do państwa i gwałci zasadę praworządności.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mandat z fotoradaru - realia ogólne. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone