Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat z fotoradaru - realia ogólne.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 10.10.2013 22:05

Niektóre SM zwłaszcza te z Pomorza i Mazur, jak potulnie nie zapłacimy mają brzydki zwyczaj wzywania do siebie celem złożenia wyjaśnień. Wtedy dzień z głowy, a i koszty takiej wymuszonej i bezcelowej podróży niemałe.
Z tym też można sobie poradzić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.10.2013 07:12

realista2 napisał(a):Z tym też można sobie poradzić.

Zgadza się...kolejny temat rzeka :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 11.10.2013 22:35

Ale będą kręcić kolejne baty. :(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.10.2013 19:29

walp napisał(a):Ale będą kręcić kolejne baty. :(

I kolejne baty - Wysokość mandatu będzie zależna od zarobków
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 12.10.2013 19:49

Vjetar napisał(a):

Bzdura ,jak policjant stwierdzi ile zarabiasz :?: powiesz że zarabiasz 1650zł i co ci zrobi :!: da 300zł zamiast 500zł :?:
Jak to sprawdzić kto ile zarabia :?: na ulicy :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.10.2013 19:58

hrupek666 napisał(a):
Vjetar napisał(a):

Bzdura ,jak policjant stwierdzi ile zarabiasz :?: powiesz że zarabiasz 1650zł i co ci zrobi :!: da 300zł zamiast 500zł :?:
Jak to sprawdzić kto ile zarabia :?: na ulicy :?:

Policjant nie ma sprawdzać zarobków.
Wlepia mandat i punkty a dalej kieruje wniosek do skarbówki z kwotą (widełki jak w taryfikatorze) jaka należy się za to wykroczenie, np. 300-500. Skarbówka sprawdza Twój PIT i jeśli jesteś na bezrobotnym to płacisz 300 a jeśli dyrektorem to 500.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 12.10.2013 20:49

Vjetar napisał(a): jeśli jesteś na bezrobotnym to płacisz 300 a jeśli dyrektorem to 500.

Tak to ma sens pod warunkiem że bezrobotny dostanie 300 a derektor :wink: 1300 :wink:

Nie przejdzie za dużo zamieszania i kosztów po drodze :oops:

Podczas kary mandatem policjant ma przeprowadzi wywiad i wziąć pod uwagę status majątkowy delikwenta.
Taki skromny przykład nie ważne kto i gdzie ale "na Wisłostradzie koleś wali prawie nowym maserati 190 km/h zostaje zatrzymany i karany mandatem 500zł i 10pkt,na co mówi do policjanta (przecież są widełki nie może pan wypisać 400)"
Przyjmuje 500zł, policjant wypisuje i nie kieruje wniocha bo to strata czasu i pieniędzy.
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 13.10.2013 06:18

Widełki do zmiany , kara stanowi jakiś procent dochodów i jest "sprawiedliwie"
Gdzieś w Skandynawii , to funkcjonuje i jak grzecznie jeżdżą.
Nawet jak zamieszanie i koszty dałoby się przeżyć, to znowu istnieje prawdopodobieństwo,że powstanie prawny gniot .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.10.2013 12:49

Niebiescy nie mają dostępu do danych US na ulicy i raczej mieć nie będą. To nie Skandynawia.
Jeżeli takie coś miałoby wejść w życie, to waaadza pyta o zarobki. Kierujący OŚWIADCZA, że tyle i tyle. Jeden papierek do podpisu pod oświadczeniem z klauzula o odpowiedzialności za składanie fałszywych oświadczeń i po zawodach.

Art. 233. § 1. Kodeksu karnego mówi, iż ten kto, składa zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy (np. postępowanie administracyjne), zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Warunkiem tej odpowiedzialności jest uprzednie poinformowanie pana o obowiązku mówienia prawdy na podstawie ww. przepisu (§ 2.).

Zaś fałszowanie dokumentów, w celu użycia za autentyczny zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 5 (art. 270. § 1. K.K.).

Większość instytucji państwowych ma możliwość (są upoważnione przez odpowiednie ustawy - np. Policja, urzędy) sprawdzenia czy osoba poświadczyła nieprawdę czy też nie. "Skłamanie" i wykrycie nieprawdy przez organ poskutkuje na pewno nieprzyjemnymi konsekwencjami dla osoby, która się tego dopuściła.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.10.2013 12:52

hrupek666 napisał(a):
Vjetar napisał(a): jeśli jesteś na bezrobotnym to płacisz 300 a jeśli dyrektorem to 500.

Tak to ma sens pod warunkiem że bezrobotny dostanie 300 a derektor :wink: 1300 :wink:

Nie przejdzie za dużo zamieszania i kosztów po drodze :oops:

Podczas kary mandatem policjant ma przeprowadzi wywiad i wziąć pod uwagę status majątkowy delikwenta.
Taki skromny przykład nie ważne kto i gdzie ale "na Wisłostradzie koleś wali prawie nowym maserati 190 km/h zostaje zatrzymany i karany mandatem 500zł i 10pkt,na co mówi do policjanta (przecież są widełki nie może pan wypisać 400)"
Przyjmuje 500zł, policjant wypisuje i nie kieruje wniocha bo to strata czasu i pieniędzy.

Ale chodzi o to, że policjant już nie będzie wypisywał kwitów na żadną kwotę.
Jego rola to zatrzymać, stwierdzić, przydzielić punkty, skierować sprawę do egzekucji do Skarbówki.
Od kasy (wielkości mandatu) będzie U.S.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.10.2013 12:55

Szczególnie w przypadku osób nie mających dochodów albo cudzoziemców...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.11.2013 20:13

Mam pytanie. Co prawda nie o fotoradar ale o płatną strefę parkowania w miastach.
Otóż byłem w czwartek w Radomiu, załatwiałem coś w tamtejszym urzędzie, zapłaciłem w parkomacie za dwie godziny niestety zajęło mi to ponad trzy!!! Jak wróciłem, oczywiście za szybą znalazłem promocyjną opłatę. Gdy zadzwoniłem do biura obsługi strefy płatnego parkowania Pani mi powiedziała, że nie ma żadnej możliwości dopłaty za dodatkowy czas postoju. Jedyne co, to jeśli zapłacę w dniu ukarania bądź w następnym dniu roboczym to mam promo w postaci 25zł bo później mam do zapłaty 50zł. Pytanie moje brzmi czy jest jakaś możliwość odwołania od tej opłaty. Nie chodzi o te 25zł tylko o zasadę bowiem nie widziałem, że sprawa zajmie mi tyle czasu w urzędzie.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 03.11.2013 21:54

Serce w pasy napisał(a):Mam pytanie. Co prawda nie o fotoradar ale o płatną strefę parkowania w miastach.
Otóż byłem w czwartek w Radomiu, załatwiałem coś w tamtejszym urzędzie, zapłaciłem w parkomacie za dwie godziny niestety zajęło mi to ponad trzy!!! Jak wróciłem, oczywiście za szybą znalazłem promocyjną opłatę. Gdy zadzwoniłem do biura obsługi strefy płatnego parkowania Pani mi powiedziała, że nie ma żadnej możliwości dopłaty za dodatkowy czas postoju. Jedyne co, to jeśli zapłacę w dniu ukarania bądź w następnym dniu roboczym to mam promo w postaci 25zł bo później mam do zapłaty 50zł. Pytanie moje brzmi czy jest jakaś możliwość odwołania od tej opłaty. Nie chodzi o te 25zł tylko o zasadę bowiem nie widziałem, że sprawa zajmie mi tyle czasu w urzędzie.

Bezduszne głupie prawo, ale większość pożytecznych idiotów śniących farmazony o państwie prawa powie: dura lex sed lex.

PS . musisz zapłacić
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.11.2013 22:17

realista2 napisał(a): Bezduszne głupie prawo, ale większość pożytecznych idiotów śniących farmazony o państwie prawa powie: dura lex sed lex.

To samo powiedziałem, jak mi samochód na swój parking ściągnęli.
Po chamsku, bo tam, gdzie wtedy stanąłem, nie było żadnego innego samochodu i nikomu nie przeszkadzałem ;)
W dodatku sobota, wolne od parkowania i znak zakazu stał dopiero od kilku dni :D

A, swoją drogą, ostatnio widziałem na Starówce vana na obcych numerach, to miał blokadę założoną i wyglądał, jakby już kilka tygodni stał na tych płatnych miejscach.
Ten się tak łatwo nie wymiga :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2013 13:12

Dzięki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mandat z fotoradaru - realia ogólne. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone