Może w linku poniżej coś pomoże i wyjaśni:
problemy z fotoradarem
.png)
.png)
MRK napisał(a):To ja się troszkę podepne pod temat. Pewno większość zna miejscowość Wanaty, gmina Kamienica Polska i żółte, wyczulone cudeńko stojące w kierunku Katowic. Nagminnie dostajemy do firmy zdjęcia z tego fotoradary, sam też zebrałem, bo często trafiają mi się wypady do Częstochowy. Z tego co piszecie, żółte fotoradary ma ITD, tyle że my dostajemy fotki z urzędu gminy, tudzież straży gminnej, teraz nie pamietam... Jak to jest? Organ wykonawczy, że tak napisze, czy jak?
.png)
.png)
.png)
garbowski napisał(a):..chyba tak jest :
"W tej chwili kierowca, gdy otrzyma mandat z fotoradaru, ma cztery wyjścia. Może przyznać się do wykroczenia, wskazać innego kierowcę bez zdjęcia (czyli po prostu na ślepo), zapłacić wyższą karę jeśli nie chce wskazać winnego lub odmówić przyjęcia mandatu. W ostatnim wypadku sprawa zostaje skierowana do sądu."

jara napisał(a):Nie wysyłają zdjęć. Znaczy się ITD nie wysyła. Chyba, że kwestionujesz, to będzie pokazane w sądzie. Ja ostatnio też podpadłem, wskazałem siebie i czekam na mandat. Przyjąłem propozycję 200 pln i 4 pkt. Alternatywą było 500 pln, bez punktów, jeżeli nie wskazałbym kierującego.
.png)
Bocian napisał(a):jara napisał(a):Nie wysyłają zdjęć. Znaczy się ITD nie wysyła. Chyba, że kwestionujesz, to będzie pokazane w sądzie. Ja ostatnio też podpadłem, wskazałem siebie i czekam na mandat. Przyjąłem propozycję 200 pln i 4 pkt. Alternatywą było 500 pln, bez punktów, jeżeli nie wskazałbym kierującego.
Jara, to żadna propozycjaTo najgłupszy tekst chłopaków z drogówki to proponowanie mandatu
Mandat sie nakłada a nie proponuje
![]()
Ja dziś zapłaciłem
.png)
JackDaniels;) napisał(a):Też dostałem zdjęcie z fotoradaru, ustrzeliła mnie straż miejska. W pismie napisali że mam wskazać w danym dniu, kto kierował pojazdem i takie tam ble, ble. Fota strzelona od tylca, tak więc nie widać kierowcy![]()
Grzecznie odpisałem że nie jestem w stanie określić kto kierował w danym dniu i godzinie tym że autem, bo nie było mnie w miejscu zamieszkania a samochodem mogło poruszać się w tym daniu około 10 osób i nikt nie chce się przyznać.
Straż miejska - mam wskazać kogokolwiek bo inaczej sprawa zostanie skierowana na drogę sądową.
No to odpisałem takie tam ble, ble, ble że... jeżeli nie przestaną mnie nękać pismami i namawiać do (i tu straż miejska) poświadczenie nieprawdy –a jest to przestępstwo z art. 271 kodeksu karnego, i namawaianie do składania fałszywych zeznań art. 233 kodeksu karnego, sprawę zgłoszę na Policję do prokuratury i oddam na drogę sądowąi co... po czech tygodniach wysłali pismo o odstąpieniu od czynności w postępowaniu mandatowym i takie tam ble, ble
jara napisał(a):Bocian napisał(a):jara napisał(a):Nie wysyłają zdjęć. Znaczy się ITD nie wysyła. Chyba, że kwestionujesz, to będzie pokazane w sądzie. Ja ostatnio też podpadłem, wskazałem siebie i czekam na mandat. Przyjąłem propozycję 200 pln i 4 pkt. Alternatywą było 500 pln, bez punktów, jeżeli nie wskazałbym kierującego.
Jara, to żadna propozycjaTo najgłupszy tekst chłopaków z drogówki to proponowanie mandatu
Mandat sie nakłada a nie proponuje
![]()
Ja dziś zapłaciłem
Ale ITD to nie są chłopaki z drogówki, aczkolwiek forma zaproponowania kary jest co najmniej śmieszna.