Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mandat z fotoradaru - realia ogólne.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kocisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kocisko » 26.08.2014 22:29

Może w linku poniżej coś pomoże i wyjaśni:
problemy z fotoradarem
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 27.08.2014 20:44

MRK napisał(a):To ja się troszkę podepne pod temat. Pewno większość zna miejscowość Wanaty, gmina Kamienica Polska i żółte, wyczulone cudeńko stojące w kierunku Katowic. Nagminnie dostajemy do firmy zdjęcia z tego fotoradary, sam też zebrałem, bo często trafiają mi się wypady do Częstochowy. Z tego co piszecie, żółte fotoradary ma ITD, tyle że my dostajemy fotki z urzędu gminy, tudzież straży gminnej, teraz nie pamietam... Jak to jest? Organ wykonawczy, że tak napisze, czy jak?

Bo to jest tak:
Żółty stoi w kierunku Katowic i własnością jest ITD
Drugi na trzech nogach stoi czasami( często) kilkaset metrów dalej i należy do Straży gminnej z Kamienicy Polskiej, która też czerpie korzyści z posiadania trasy szybkiego ruchu na swoim terenie. A że do tego jest ograniczenie do 70 km / h i do tego odcinek prosty to samo przez się się rozumie , że trzeba korzystać.
W końcu więcej jeleni tu zapłaci niż koło szkoły np przy drodze wojewódzkiej.
Dla ułatwienia podaję, że oni stoją w dwie strony, również w kierunku na Częstochowę, km 488+700 najczęściej schowani za stodołą.

Polecam 9 odcinek ,,Emil łowca fotoradarów" z pierwszej serii - był, nagrał, wyemitowali w TVNie Turbo.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 27.08.2014 22:27

Na bank dostałem z żółtego, a pisemko przyszło z gminy. Wyczulony jestem na tej trasie, ale jakoś wtedy się rozkojarzylem. Ten na trzech nogach, przeważnie stał ostatnio w stronę Częstochowy.

Jutro znowu jadę do Częstochowy, wiec zerkne.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 27.08.2014 22:30

Musi ci się zdawać, że z żółtego. Czasem gmina ustawia też w stronę Katowic, więc można się załapać na dwa
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 28.08.2014 03:28

Nie do końca rozumiem czemu tak dociekasz jakiego koloru był ten fotoradar ? Polska to nie Ameryka i każdy dowód w sprawie jeśli jest wiarygodny bierze się pod uwagę.
Torac
Cromaniak
Mandat z żółtego pudła.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.01.2015 19:30

Wczoraj dostałem korespondencję o przekroczeniu prędkości mojego samochodu.
Dostałem mandat za prędkość ale nie wysłali zdjęcia. Mam wskazać użytkownika samochodu.
Co mam im odpisać?
misiudg
Croentuzjasta
Re: Mandat z żółtego pudła.

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 20.01.2015 19:41

Wystarczy jak napiszesz kto w tym czasie prowadził Twój samochód i tyle.:)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.01.2015 19:42

Nie wysyłają zdjęć. Znaczy się ITD nie wysyła. Chyba, że kwestionujesz, to będzie pokazane w sądzie. Ja ostatnio też podpadłem, wskazałem siebie i czekam na mandat. Przyjąłem propozycję 200 pln i 4 pkt. Alternatywą było 500 pln, bez punktów, jeżeli nie wskazałbym kierującego.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 20.01.2015 19:46

..chyba tak jest :
"W tej chwili kierowca, gdy otrzyma mandat z fotoradaru, ma cztery wyjścia. Może przyznać się do wykroczenia, wskazać innego kierowcę bez zdjęcia (czyli po prostu na ślepo), zapłacić wyższą karę jeśli nie chce wskazać winnego lub odmówić przyjęcia mandatu. W ostatnim wypadku sprawa zostaje skierowana do sądu."
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.01.2015 19:53

garbowski napisał(a):..chyba tak jest :
"W tej chwili kierowca, gdy otrzyma mandat z fotoradaru, ma cztery wyjścia. Może przyznać się do wykroczenia, wskazać innego kierowcę bez zdjęcia (czyli po prostu na ślepo), zapłacić wyższą karę jeśli nie chce wskazać winnego lub odmówić przyjęcia mandatu. W ostatnim wypadku sprawa zostaje skierowana do sądu."

Nie na ślepo, bo trzeba podać numer prawa jazdy na przykład :smo:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.01.2015 20:46

jara napisał(a):Nie wysyłają zdjęć. Znaczy się ITD nie wysyła. Chyba, że kwestionujesz, to będzie pokazane w sądzie. Ja ostatnio też podpadłem, wskazałem siebie i czekam na mandat. Przyjąłem propozycję 200 pln i 4 pkt. Alternatywą było 500 pln, bez punktów, jeżeli nie wskazałbym kierującego.

Jara, to żadna propozycja :) To najgłupszy tekst chłopaków z drogówki to proponowanie mandatu :) Mandat sie nakłada a nie proponuje ;)
Ja dziś zapłaciłem :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2015 21:00

Też dostałem zdjęcie z fotoradaru, ustrzeliła mnie straż miejska. W pismie napisali że mam wskazać w danym dniu, kto kierował pojazdem i takie tam ble, ble. Fota strzelona od tylca, tak więc nie widać kierowcy :P

Grzecznie odpisałem że nie jestem w stanie określić kto kierował w danym dniu i godzinie tym że autem, bo nie było mnie w miejscu zamieszkania a samochodem mogło poruszać się w tym daniu około 10 osób i nikt nie chce się przyznać.

Straż miejska - mam wskazać kogokolwiek lub się przyznać bo inaczej zostanie nałożona najwyższa kara lub sprawa zostanie skierowana na drogę sądową.

No to odpisałem takie tam ble, ble, ble że... jeżeli nie przestaną mnie nękać pismami i namawiać (i tu straż miejska) do poświadczenie nieprawdy –a jest to przestępstwo z art. 271 kodeksu karnego, i namawaianie do składania fałszywych zeznań art. 233 kodeksu karnego, sprawę zgłoszę na Policję do prokuratury i oddam na drogę sądową :mrgreen: i co... po czech tygodniach wysłali pismo o odstąpieniu od czynności w postępowaniu mandatowym i takie tam ble, ble :mrgreen:
Ostatnio edytowano 20.01.2015 21:11 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.01.2015 21:09

Bocian napisał(a):
jara napisał(a):Nie wysyłają zdjęć. Znaczy się ITD nie wysyła. Chyba, że kwestionujesz, to będzie pokazane w sądzie. Ja ostatnio też podpadłem, wskazałem siebie i czekam na mandat. Przyjąłem propozycję 200 pln i 4 pkt. Alternatywą było 500 pln, bez punktów, jeżeli nie wskazałbym kierującego.

Jara, to żadna propozycja :) To najgłupszy tekst chłopaków z drogówki to proponowanie mandatu :) Mandat sie nakłada a nie proponuje ;)

Ale ITD to nie są chłopaki z drogówki, aczkolwiek forma zaproponowania kary jest co najmniej śmieszna.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 20.01.2015 21:09

JackDaniels;) napisał(a):Też dostałem zdjęcie z fotoradaru, ustrzeliła mnie straż miejska. W pismie napisali że mam wskazać w danym dniu, kto kierował pojazdem i takie tam ble, ble. Fota strzelona od tylca, tak więc nie widać kierowcy :P

Grzecznie odpisałem że nie jestem w stanie określić kto kierował w danym dniu i godzinie tym że autem, bo nie było mnie w miejscu zamieszkania a samochodem mogło poruszać się w tym daniu około 10 osób i nikt nie chce się przyznać.

Straż miejska - mam wskazać kogokolwiek bo inaczej sprawa zostanie skierowana na drogę sądową.

No to odpisałem takie tam ble, ble, ble że... jeżeli nie przestaną mnie nękać pismami i namawiać do (i tu straż miejska) poświadczenie nieprawdy –a jest to przestępstwo z art. 271 kodeksu karnego, i namawaianie do składania fałszywych zeznań art. 233 kodeksu karnego, sprawę zgłoszę na Policję do prokuratury i oddam na drogę sądową :mrgreen: i co... po czech tygodniach wysłali pismo o odstąpieniu od czynności w postępowaniu mandatowym i takie tam ble, ble :mrgreen:

tak należy postępować nie obawiając się ewentualnej sprawy sądowej, gdyż żaden sąd nie ukarze za niewskazanie sprawcy wykroczenia tj. kierującego, ponieważ Ty chcesz wskazać ale nie masz takiej możliwości, zdjęcie nie przedstawia wizerunku kierowcy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.01.2015 21:10

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):

Ale ITD to nie są chłopaki z drogówki, aczkolwiek forma zaproponowania kary jest co najmniej śmieszna.

Jeden grzyb :) Ruchacze byli pierwsi ;) I tak teraz wszyscy pitolą te bzdurę :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Mandat z fotoradaru - realia ogólne. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone