Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2010 13:30

weldon napisał(a):Z towarzyszem to było to:

A, dowcip mnie się przypomniał:

"Przychodzi facet do sklepu z samochodami i pyta czy może kupić Skodę 105.
- Tak, proszę bardzo, czerwona, proszę wpłacić pieniądze, odbiór za 10-lat.
- No dobrze - mówi szczęśliwy klient - ale za 10 lat rano czy popołudniu?
- Panie! coś pan, będzie pan czekał 10 lat i nie jest panu obojętne czy rano czy popołudniu?
- Nie, dla mnie to ważne. Wiec kiedy mogę odebrać tę Skodę - rano czy popołudniu?
- A dlaczego jest to dla pana takie ważne?
- Bo rano będą mi zakładać telefon."

:D

A propos w 1988roku odbieraliśmy w Toruniu(my z Krakowa) Skodę 105l na full wypasie. Cena 2900 dolarów, wpłacone przez wujka w Belgii bo u nas to trzeba było faktycznie czekać 10lat, przesunięcie się w kolejce o jedno miejsce kosztowało 100dolarów. Przyjeżdżamy do Polmozbytu a tam wszystkie kolory do wyboru pod warunkiem, że był to kolor biały.Służyła dzielnie przez 7lat i jeszcze w 1995roku za niezłe pieniądze poszła.I koniecznie radio marki Safari 5
Ostatnio edytowano 24.02.2010 13:37 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2010 13:33

weldon napisał(a):a tu, nie przypomina Wam kogoś?

Obrazek

źródło: grafiki Google

jakies podobieństwo by znalazł :lol:
ObrazekObrazek
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 13:34

A telefon o której ci założyli? :wink:

I kto tu mówi o chodach?! :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2010 13:41

weldon napisał(a):A telefon o której ci założyli? :wink:

I kto tu mówi o chodach?! :D

Na telefon kazali czekać faktycznie 10lat, ale wcześniej komuna padła i na początku lat 90tych założyli nam już z nowej wolnorynkowej centrali.
Lider16
Cromaniak

Postnapisał(a) Lider16 » 24.02.2010 13:42

Serce w pasy napisał(a):[ciach] A swoją drogą mało co zostało z nazewnictwa z tamtych czasów, a kioski ruchu funkcjonują do dziś dnia, pomimo że mało który już jest "Ruchu".

Kioski Ruchu to pikuś w porównaniu do stacji benzynowych CPN. Do dzisiaj spotykam się z określeniami dojrzalszych osób, że jadą zatankować na CPN. Najlepsze jest, jak mówią, że np. "skręcisz w lewo zaraz za CPNem Shella..." :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 13:55

Lider16 napisał(a):Kioski Ruchu to pikuś w porównaniu do stacji benzynowych CPN.
To akurat z mojej branży.
Zlikwidowanie nazwy "CPN" oraz tego genialnego logotypu ze stylizowanym tłokiem samochodowym
na rzecz całkowicie nowej marki i identyfikacji, zamiast pozostawić to, przynajmniej na rynku wewnętrznym,
swego czasu określane było jako "zbrodnia', a właśnie fakt takiego zakorzenienia się w Polakach tej nazwy tylko to potwierdza.

Niezłe pieniądze na tej zamianie na Orlen wzięli ludzie z Codesa.

Wiem, niby jedna z najdroższych marek powstała, ale jakim kosztem.

Dobra, wyżalić się chciałem ...
mi-29
Plażowicz

Postnapisał(a) mi-29 » 24.02.2010 14:49

A pamiętacie higienistkę i lekarza w szkole.Jak nam skóra cierpła na wezwanie -Kowalski do dentysty.Podczas przerwy mleko,często z kożuchem.Tekturowe tornistry w których w 1 klasie były tylko 2 książki.Zimą zimowiska,latem kolonie letnie oraz wczasy z rodzicami w ośrodkach zakładowych.Były również tzw.półkolonie aby zapełnić te 2 m-ce wakacji.Imprezy na Dzień Dziecka i Gwiazdkę w zakładzie rodziców.Żłobki i przedszkola w których były ciocie a nie panie wychowawczynie.Wędrówki rodziców z krzesełkami do sąsiada w czwartek na "Kobrę".Wspólne imprezy i zabawy przy gramofonie i płytach pocztówkowych.Wreszcie po skończeniu szkoły (zawodowej)wręczone wraz ze świadectwem szkolnym skierowanie do pracy.Było szaro,biedniej,ale czy wszystko było takie złe?.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 24.02.2010 14:52

mi-29 napisał(a):Było szaro,biedniej,ale czy wszystko było takie złe?.

A kto mówi, że było złe ? Tylko wspominamy z przymrużeniem oka ;)
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.02.2010 15:15

mi-29 napisał(a):...czy wszystko było takie złe?.

Ludzie, zwykli prości ludzie .... byli lepsi... to se newrati :( teraz tylko zawiść... :cry:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 15:24

Leszek Skupin napisał(a): ludzie .... byli lepsi... to se newrati...

Musisz częściej tu zaglądać.

To ci przywróci wiarę w ludzi :wink:
mi-29
Plażowicz

Postnapisał(a) mi-29 » 24.02.2010 16:46

To forum jest wyjątkowe.Może dlatego, że zrzesza szeroko rozumianych pasjonatów pewnego kraju,jego kultury ,bez względu na wiek wykształcenie,przynależność partyjną czy wyznanie.Ale wejdźcie na inne fora np.w portalu Onet.Zawiść,chamstwo,nienawiść,głupota.Nieważny temat ważne żeby komuś przyłożyć.Bezinteresowna zawiść (zwłaszcza jeżeli sukces odnisł Polak)Czyżby to kompleks niższości.Jak mówił pan Podpipięta "Hadko słuchać".
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 18:51

mi-29 napisał(a):To forum jest wyjątkowe.Może dlatego, że zrzesza szeroko rozumianych pasjonatów pewnego kraju,jego kultury ,bez względu na wiek wykształcenie,przynależność partyjną czy wyznanie.Ale wejdźcie na inne fora np.w portalu Onet.Zawiść,chamstwo,nienawiść,głupota.Nieważny temat ważne żeby komuś przyłożyć.Bezinteresowna zawiść (zwłaszcza jeżeli sukces odnisł Polak)Czyżby to kompleks niższości.Jak mówił pan Podpipięta "Hadko słuchać".

No co ty! Połowa z nas nawet nie wie gdzie Chorwacja leży!
Reszta zna ją z relacji kilku zapaleńców, którzy tam jeżdżą od wielu lat
i na podstawie ich opisów tworzą własne relacje.
Żeby nie było jak na onecie to już admini dbają, przy okazji kosząc wszystkich,
którzy im się nie podobają.
W ten oto powstaje to wspólne dzieło kilku zapaleńców, dbających o wizerunek Cro, forum jak i własny.
Jak się dobrze przyjrzysz, to jest tu wiele osób o różnych nickach, które
z uwielbieniem konferują ze sobą samymi, co również tłumaczy to, że nikt się nie kłóci.
A, zobaczysz, zaraz mnie zetną :wink:

PS ten Podpipięta to ci się udał.
Ja bym jeszcze "jot" dodał i ksywa nie z tej ziemi.

hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 24.02.2010 19:57

weldon napisał(a):
mi-29 napisał(a):To forum jest wyjątkowe.Może dlatego, że zrzesza szeroko rozumianych pasjonatów pewnego kraju,jego kultury ,bez względu na wiek wykształcenie,przynależność partyjną czy wyznanie.Ale wejdźcie na inne fora np.w portalu Onet.Zawiść,chamstwo,nienawiść,głupota.Nieważny temat ważne żeby komuś przyłożyć.Bezinteresowna zawiść (zwłaszcza jeżeli sukces odnisł Polak)Czyżby to kompleks niższości.Jak mówił pan Podpipięta "Hadko słuchać".

No co ty! Połowa z nas nawet nie wie gdzie Chorwacja leży!
Reszta zna ją z relacji kilku zapaleńców, którzy tam jeżdżą od wielu lat
i na podstawie ich opisów tworzą własne relacje.
Żeby nie było jak na onecie to już admini dbają, przy okazji kosząc wszystkich,
którzy im się nie podobają.
W ten oto powstaje to wspólne dzieło kilku zapaleńców, dbających o wizerunek Cro, forum jak i własny.
Jak się dobrze przyjrzysz, to jest tu wiele osób o różnych nickach, które
z uwielbieniem konferują ze sobą samymi, co również tłumaczy to, że nikt się nie kłóci.
A, zobaczysz, zaraz mnie zetną :wink:

PS ten Podpipięta to ci się udał.
Ja bym jeszcze "jot" dodał i ksywa nie z tej ziemi.

ZDRAJCAObrazek :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
termondar
Koneser

Postnapisał(a) termondar » 25.02.2010 08:09

Obrazek

Wywiad generała dla rosyjskiej gazety
Jaruzelski: Ocet w PRL był jak afrodyzjak
"W sklepach, jak zwykło się mówić, był tylko ocet. Widocznie ten ocet był silnym afrodyzjakiem, skoro doprowadził do urodzenia 14 mln nowych Polaków" - stwierdził Wojciech Jaruzelski w wywiadzie dla rosyjskiej gazety "Izwiestia", w której wychwalał - jak to nazwał - "skok społeczny" powojennej Polski.

Obrazek
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.02.2010 08:32

I przecier pomidorowy, z którego sporządzało się wyśmienita "mamrotkę".
Przynajmniej mój wujek takową diełał. Na miodzie.
Miód-malina. Zero kaca.

A ja chciałbym przypomnieć, dlaczego punk rock miał takie wzięcie w Polsce.

Na czymś takim, nic innego nie dało się zagrać.
Panie i Panowie: Romeo i Julia:

Obrazek

Gdzieś mi się, po piwnicy jeszcze Romeo pałęta. Chyba, że mi starzy wyrzucili.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone