Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 11:11

Antena ... to rano było ...

A wieczorkiem:

Kobuszewski.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.02.2010 11:45

weldon napisał(a):Antena ... to rano było ...

A wieczorkiem:

Kobuszewski.

Jaki przekaz podprogowy z towarzyszem :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 11:55

Z towarzyszem to było to:

''Nie ma szynki ni plasterka, nie kochamy wujka Gierka.
Za ten serek i pasztecik podpalimy komitecik"

A, dowcip mnie się przypomniał:

"Przychodzi facet do sklepu z samochodami i pyta czy może kupić Skodę 105.
- Tak, proszę bardzo, czerwona, proszę wpłacić pieniądze, odbiór za 10-lat.
- No dobrze - mówi szczęśliwy klient - ale za 10 lat rano czy popołudniu?
- Panie! coś pan, będzie pan czekał 10 lat i nie jest panu obojętne czy rano czy popołudniu?
- Nie, dla mnie to ważne. Wiec kiedy mogę odebrać tę Skodę - rano czy popołudniu?
- A dlaczego jest to dla pana takie ważne?
- Bo rano będą mi zakładać telefon."

Mój pierwszy telefon podłączony był pod ręczną centralę. Stało się, nie przesadzę, godzinami
(najczęściej film oglądałem) ze słuchawką przy uchu i czekało na panią telefonistkę.
Po długim oczekiwaniu przyjmowała zgłoszenie (wtedy to była międzymiastowa!!!) i czekało się na połączenie.
Jak nie zapomniała i połączyła, to często nie pamiętaliśmy już gdzie i po co dzwonimy :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.02.2010 12:09

weldon napisał(a):Mój pierwszy telefon podłączony był pod ręczną centralę. Stało się, nie przesadzę, godzinami
(najczęściej film oglądałem) ze słuchawką przy uchu i czekało na panią telefonistkę.
Po długim oczekiwaniu przyjmowała zgłoszenie (wtedy to była międzymiastowa!!!) i czekało się na połączenie.
Jak nie zapomniała i połączyła, to często nie pamiętaliśmy już gdzie i po co dzwonimy :D

I komu to przeszkadzało... :lol: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2010 12:13

weldon napisał(a):Z towarzyszem to było to:

''Nie ma szynki ni plasterka, nie kochamy wujka Gierka.
Za ten serek i pasztecik podpalimy komitecik"

A, dowcip mnie się przypomniał:

"Przychodzi facet do sklepu z samochodami i pyta czy może kupić Skodę 105.
- Tak, proszę bardzo, czerwona, proszę wpłacić pieniądze, odbiór za 10-lat.
- No dobrze - mówi szczęśliwy klient - ale za 10 lat rano czy popołudniu?
- Panie! coś pan, będzie pan czekał 10 lat i nie jest panu obojętne czy rano czy popołudniu?
- Nie, dla mnie to ważne. Wiec kiedy mogę odebrać tę Skodę - rano czy popołudniu?
- A dlaczego jest to dla pana takie ważne?
- Bo rano będą mi zakładać telefon."

Mój pierwszy telefon podłączony był pod ręczną centralę. Stało się, nie przesadzę, godzinami

Eee kolega musiał mieć jakieś chody, że w tamtych czasach miał telefon:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 12:26

Serce w pasy napisał(a):Eee kolega musiał mieć jakieś chody, że w tamtych czasach miał telefon:)

Pół rodziny pracowało w księgarni, drugie pół w telekomunikacji, a dopiero trzecie ... gdzie indziej ... :wink:

Przez tę telefonistkę, to do dzisiaj pozostała mi niechęć do rozmów telefonicznych.

Zresztą, pamiętam, jak zamienili takie sympatyczne aparaty telefoniczne w budkach
(takie srebrne, obłe, lakierowane lakierem młotkowym, z normalnym otworem wrzutowym)
na takie jasne, z ciemną obudową, kwadratowe, gdzie monety najpierw wrzucało się do takiego uchwytu,
to dopiero miałem traumę.
Kompletnie nie potrafiłem tego obsłużyć.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.02.2010 12:29

weldon napisał(a):Zresztą, pamiętam, jak zamienili takie sympatyczne aparaty telefoniczne w budkach
(takie srebrne, obłe, lakierowane lakierem młotkowym, z normalnym otworem wrzutowym)
na takie jasne, z ciemną obudową, kwadratowe, gdzie monety najpierw wrzucało się do takiego uchwytu,

To żeście budkę w domu mieli ?? 8O

;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 12:38

Arek napisał(a):To żeście budkę w domu mieli ?? 8O

;)

Jak szaleć to szaleć.

Wiesz, takie czasy. Nie każdego było stać na Tulipana,
no i wybrzydzać nie było co ...

Jak talon na buty dostałem i, w wyznaczonym dniu, o wyznaczonej godzinie stawiłem się
w wyznaczonym sklepie i dostałem do wyboru trzy pary damskich to też brałem jak leci ...

Nawet bez przymierzania :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2010 12:40

weldon napisał(a):Zresztą, pamiętam, jak zamienili takie sympatyczne aparaty telefoniczne w budkach

Te były całkiem spoko, jak się odpowiednio zwarło kable to można było gadać i gadać. Ja w tych "młotkowych" to nie wiedziałem kiedy wrzucić monete coby połączyło. Zresztą i tak mało który działał.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 24.02.2010 12:43

Obrazek

A pamiętacie to cacko, LAZURYT 102. Na ekran wieszaliśmy specjalną zakupioną po znajomości kolorową szybę, u góry niebieską, na dole zieloną i był TV kolor :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 12:54

termondar napisał(a):... u góry niebieską, na dole zieloną i był TV kolor :)

:D :D :D

No to, jak kolor, to kolor:

Zorro b&w no bo tak to tradycyjnie się oglądało,
a dla młodszych, żeby szoku za dużego nie mieli wersja:
Zorro color
Lassie
Bonanza

żeby tak bezczynnie ten telewizor nie stał.

To były czasy! Dwa kanały, na jednym obraz kontrolny,
na drugim białe wskazówki na niebieskim tle i człowiek się cieszył.
A dziś? Siedemset kanałów i nie ma co, albo czasu obejrzeć.

A jak nazywał się ten "polski Indianin"? Okh coś tam? Jego książka była absolutnym hitem,
natomiast motyw przewodni z jego opowieści (O jojka, jojka - brzmiało)
był u mnie sygnałem do zjedzenia niedzielnej jajecznicy.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.02.2010 13:03

weldon napisał(a):A jak nazywał się ten "polski Indianin"? Okh coś tam? Jego książka była absolutnym hitem

Sat-Okh - prawdziwy Indianin z Kanady (prawdopodobnie) i hit Biały Mustang.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2010 13:16

I jest!

Obrazek Obrazek

a tu, nie przypomina Wam kogoś?

Obrazek

źródło: grafiki Google
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 24.02.2010 13:18

termondar napisał(a):Obrazek

A pamiętacie to cacko, LAZURYT 102. Na ekran wieszaliśmy specjalną zakupioną po znajomości kolorową szybę, u góry niebieską, na dole zieloną i był TV kolor :)

I były jeszcze takie wielkie szkła powiększające do wieszania przed telewizorem, aby obraz był większy. A u jednego kumpla to TV, jak był wyłączony, przykrywało się pokrowcem. Żeby się nie kurzył. :!:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.02.2010 13:20

longtom napisał(a):[A u jednego kumpla to TV, jak był wyłączony, przykrywało się pokrowcem. Żeby się nie kurzył. :!:

Hehehe, znam takich co do dzisiaj pilota torebce foliowej trzymają, żeby się nie pościerał albo nie zabrudził :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone