Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istryjskie wakacje 3+1

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
F-uncia
Croentuzjasta
Istryjskie wakacje 3+1

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 17.09.2009 10:37

Jeszcze przed wyjazdem zauważyłam, że Istria to chyba najmniej popularna część Chorwacji wśród Polaków. Nie licząć jakiś trudno dostępnych wysp.
Początkowo miała być Istria i Cres, ale trochę się obawialiśmy braku opieki lekarskiej na wyspie - pojechałam na wakacje z mieszkańcem w brzuszku mimo zaleceń lekarza, który jak dla mnie trochę panikował. Wszystko skończyło się szczęśliwie, bardzo wypoczęłam - bo przy takiej pogodzie nie da się inaczej. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. No i to morze.
Ostatnie 4 dni spędziliśmy w Lignano Sabbiadore we Włoszech, więc pewnie włoskich klimatów w mojej fotorelacji też nie zabraknie.

Nie do końca jestem zadowolona z efektów fotograficznych, bo mąż mnie gonił po wszystkich miastach jakie udało nam się zwiedzić (Poreć, Rovinj, Pula i Wenecja), ale jest co jest ;)

Tyle tytułem wstępu...

Mieszkaliśmy sobie na kempingu Valdaliso - Borik (mój opis w dziale Kempingi), więc zacznę od tego...

W tle Rovinj
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek
6
Obrazek

Jadransko more - tak jak ma być - choć nie tak przejrzyste jak w Dalmacji
7
Obrazek
8
Obrazek

Dla wielbicieli małych GO ;)
9
Obrazek
10
Obrazek

11
Obrazek
12
Obrazek

A wieczorem, romantyczny widok na Rovinj...
13
Obrazek

c.d.n.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.09.2009 10:43

Moje "korzenie" w Chorwacji zapuszczałem na Istrii, więc trudno abym tu nie wstąpił :wink: :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 17.09.2009 10:46

Będę śledził :wink:

PZDR
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.09.2009 11:28

Błogosławione zdjęcia :)
inkam1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) inkam1 » 17.09.2009 11:52

F-uncia napisała:
"Jeszcze przed wyjazdem zauważyłam, że Istria to chyba najmniej popularna część Chorwacji wśród Polaków. "

Po zwiedzeniu półwyspu i co ważniejszych miejscowości, nie zamierzam wracać na Istrię. Dla mnie Chorwacja, to obowiązkowe np. koncerty cykad, słodkawy zapach powietrza, figi- które wysychają a nie gniją pod drzewem... itp. itd. Czyli to, co spotkam bardziej na południu.
Poza tym, na Istrii jest dla mnie "zbyt włosko".
Może inni też mają podobne zdanie :?:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 17.09.2009 16:04

Poza tym, na Istrii jest dla mnie "zbyt włosko".
Może inni też mają podobne zdanie

Ja nie mam tę opinię, ale jestem ciekaw, co to znaczy? Pozytywne lub negatywne????

:roll:
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 17.09.2009 17:20

F-uncia napisał(a):....Nie do końca jestem zadowolona z efektów fotograficznych, bo mąż mnie gonił po wszystkich miastach ...

To "asekuranctwo" :wink: zupełnie niepotrzebne.
Zdjęcia prześliczne. Też lubię takie klimaty. A i fajną zabawę z długimi czasami też widać.
Czekam na następne. Też byłem w tym roku na Istrii - w Rabacu.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 17.09.2009 17:29

Ostatnie 4 dni spędziliśmy w Lignano Sabbiadore we Włoszech, więc pewnie włoskich klimatów w mojej fotorelacji też nie zabraknie.

Parę lat temu wakacje spedzałam w Lignano Sabbiadoro , chętnie pooglądam fotki i powspominam .

co do włoskich klimatów na Istrii , to chyba coś w tym jest , ja wprawdzie byłam w tym roku na wyspie Krk , ale jak dla mnie to i tam było jakoś tak włosko... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2009 18:50

Istria jest przepiękna, z wieloma perełkami w środkowej części. Jej zróżnicowany charakter - góry - morze - doliny i miasteczka na szczytach wzgórz, czynią półwysep ciekawy i tajemniczy. Zawsze inny, nawet po kilkukrotnych odwiedzinach. Pozdrawiam. :lol:

smoki3
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 17.09.2009 18:56

Dziękuję wszystkim za odwiedziny ;)

Lechu67, no tak było - jak już np łapałam jakiś klimat w Rovinj, to męża z córką już dawno nie było. No to ja ich szukać...

Co do włoskiego klimatu Istrii - hmm, chyba się jednak nie zgodzę... jak się jedzie z Chorwacji do Włoch - a zwłaszcza miasteczka typu Lignano, Bibione - to dopiero jest szok kulturowy ;) No i stare miasta jednak mają zupełnie inny charakter.

No dobrze, to teraz trochę Rovinj (ale nie wszystko - później będzie mniej "szeroko")

Rovinj "reklamowane" jest jako mała Wenecja. Z racji nabrzeża... wspólne są jeszcze maski - pełno ich na straganach ;) Reszta jest moim zdaniem chorwacka ;)

Typowe ujęcie Rovinj - to weneckie...
14
Obrazek
15
Obrazek

I już jak myślę, trochę mniej typowe...
16
Obrazek
17
Obrazek
18
Obrazek
19
Obrazek
20
Obrazek
21
Obrazek

Dominująca w panoramie wieża bazyliki
22
Obrazek

Moja córka z pamiątką chorwacką :mrgreen:

23
Obrazek

I ja ;)
24
Obrazek

c.d.n. :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 17.09.2009 19:04

Funciu - motywów się domyślam, ale może jednak 800 dłuższy bok :wink: Taka moja mała prośba :lol:

PZDR
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.09.2009 19:05

Zdjęcia śliczne :D Chętnie pooglądam Istrię, bo tam mnie jeszcze nie było. Planowaliśmy co roku, a w końcu i tak cztery urlopu z rzędu spędziliśmy w Dalmacji :wink: Ale na pewno kiedyś... :D

Pozdrawiam serdecznie.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 17.09.2009 19:07

a można 800? :D Nie ma problemu ;) Następnym razem się poprawię, a jutro może nawet pozamieniam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.09.2009 19:09

F-uncia napisał(a):a można 800? :D Nie ma problemu ;) Następnym razem się poprawię, a jutro może nawet pozamieniam.

Regulaminowo :wink: można 800 x 600
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 18.09.2009 11:32

ciąg dalszy Rovinj...

uliczki Rovinj...
25
Obrazek

i nabrzeże...
26
Obrazek

tu jest takie miejsce gdzie wszyscy się zbierają by obejrzeć zachód słońca ;)
27
Obrazek

zakamarki i zaułki Rovinjskie
28
Obrazek
29
Obrazek
30
Obrazek
31
Obrazek
32