Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie tankować

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.05.2009 12:08

Janusz Bajcer napisał(a):
Mayhem napisał(a):wybacz, .....

Wybacz za uwagę :wink: ale nazwy krajów piszemy dużą literą, że nie wspomnę o "ogonkach" :wink:

Kolega Janusz to taki widzę złosliwy jest. Nadgorliwszy, drugiego takiego poliglotę ciężko będzie znależć na forum. Wniosek nasuwa się, że kolega miał problemy w szkole podstawowej z opanowaniem języka polskiego skoro nikomu nie chce przepuścić. No, no można wręcz kolegę posądzić o rasizm. Żeby tak kolega tą nadgorliwość wykazywał w umieszczaniu interesujących zdjęć na forum jak to kiedyś to uczynił w stosunku koleżanek z bratniego nam kraju czeskiego. Pozdrawiam
Mayhem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayhem » 08.05.2009 12:09

Mayhem napisał(a):wybacz, .....

Wybacz za uwagę :wink: ale nazwy krajów piszemy dużą literą, że nie wspomnę o "ogonkach" :wink:

Wybacz, ale nie znalazlem netykiety tego forum, nakazujacej uzywania polskich znakow, a ze swoja przygode z internetem zaczynalem w srodowisku dosa, bez polskich ogonkow, oraz na ircu, ktory wrecz negowal ich uzywanie, to i sam ich nigdy nie uzywam.

Co do nazw krajow duza litera - owszem, ale nie pisze tu sprawdzianu z j. polskiego, a jesli urazilem jakiegos zagorzalego patriote, to bardzo przepraszam.

Pozdrawiam :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2009 12:16

Mayhem napisał(a):Wybacz, ale nie znalazlem netykiety tego forum, nakazujacej uzywania polskich znakow, a ze swoja przygode z internetem zaczynalem w srodowisku dosa, bez polskich ogonkow, oraz na ircu, ktory wrecz negowal ich uzywanie, to i sam ich nigdy nie uzywam.

Co do nazw krajow duza litera - owszem, ale nie pisze tu sprawdzianu z j. polskiego, a jesli urazilem jakiegos zagorzalego patriote, to bardzo przepraszam.

Pozdrawiam :)

Jest regulamin pkt.4 :!: :!:

Jest akcja BYKOM STOP - a ja ją popieram. :lol: :!: :!:

Pozdrav
Mayhem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayhem » 08.05.2009 12:41

Jest regulamin pkt.4 :!: :!:

Jest akcja BYKOM STOP - a ja ją popieram. :lol: :!: :!:

Pozdrav

Fakt, nie zauwazylem, ze jest w gornym pasku - szukalem w dzialach forum, gdzie zwykle takie regulaminy sa umieszczane na mniejszych forach.

Do polskich ogonkow niestety sie nie przemoge, nawet, jesli bedzie to oznaczalo usuniecie mnie z tego forum. W ciagu okolo 15 lat mojej aktywnosci na roznych forach, jeszcze nie spotkalem sie z wymogiem uzywania polskich znakow... No ale "co kraj to obyczaj".

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2009 15:38

Mayhem napisał(a):Do polskich ogonkow niestety sie nie przemoge, nawet, jesli bedzie to oznaczalo usuniecie mnie z tego forum. W ciagu okolo 15 lat mojej aktywnosci na roznych forach, jeszcze nie spotkalem sie z wymogiem uzywania polskich znakow... No ale "co kraj to obyczaj".
Pozdrawiam

Skoro się nie przemożesz, trudno - nie zmuszę Cie do tego :lol:
Z forum nikt Cię za to nie usunie (ja nie mogę :wink: ) ale pamiętaj, że "pisząc poprawnie, pokazujesz swoja klasę"

Widziałem regulaminy na innych forach, gdzie polskie znaki są wymagane :lol:

darek1 napisał(a):Kolega Janusz to taki widzę złosliwy jest. Nadgorliwszy, drugiego takiego poliglotę ciężko będzie znależć na forum.
.......
Żeby tak kolega tą nadgorliwość wykazywał w umieszczaniu interesujących zdjęć na forum jak to kiedyś to uczynił w stosunku koleżanek z bratniego nam kraju czeskiego.

Kolego Darku1 - już nie pamiętam od kiedy przypominam o pisaniu postów na forum zgodnie z polska pisownią i będę przypominał nadal, choć może się to komuś nie podobać.
Działam w tym przypadku zgodnie z akcja BYKOM STOP :lol:

Zdjęcia są, tylko Tobie nie chce się poszukać :wink:

Pozdrawiam i na tym kończę w tym wątku dyskusję o polskiej pisowni.
Ostatnio edytowano 23.05.2009 14:10 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 09.05.2009 21:12

Mayhem napisał(a):Dodatkowo, przyjezdny do polski moze rowniez pokusic sie o tankowanie na Lukoil, bo stacje wygladaja ladnie, a paliwo z tego co doswiadczyl moj ojciec, maja kiepskiej jakosci.

Aczkolwiek dzieki za info o nazwach stacji, ktorych sie 'nie bac' :)

Pozdr.

Lukoil paliwo kupuje od Orlenu a gaz mają z Rosji...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.05.2009 21:50

Tak jak 60% innych sieci, bo reszta kupuje z Lotosu :)
Ostatnio edytowano 10.05.2009 08:00 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 09.05.2009 22:49

No to zeby nie zakładać nowego tematu, to czy na Węgrzech i w Chorwacji można znaleźć takie stacje jak Shell lub BP? Jeżeli nie to jakie stacje są przez was polecane odnosnie jakości paliwa i obsługi? Wiem że zawsze mozna trafic na chrzczone paliwo i nieuczciwą obsługę, ale wiem po sobie że zawsze wracam na stację paliw z której jestem zadowolony, więc może macie swoje typy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2009 07:23

vazyl napisał(a):..... czy na Węgrzech i w Chorwacji można znaleźć takie stacje jak Shell lub BP? Jeżeli nie to jakie stacje są przez was polecane odnosnie jakości paliwa i obsługi?.....

Na stronie 2 tego wątku coś tam pisałem o tym :wink:
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 10.05.2009 08:06

Wiem, zazwyczaj staram się przebrnąć przez wszystkie posty zanim zadam pytanie, bardziej chodziło mi o to czy istnieją na tych rynkach inne firmowe stacje duzych koncernów.
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 10.05.2009 08:49

dids76 napisał(a):Tak jak 60% innych sieci, bo reszta kupuje z Lotosu :)

...i sprzedają w innych opakowaniach, z inną nazwą handlową i po różnych cenach...Ale jest to ten sam towar... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2009 09:00

Bert napisał(a):
dids76 napisał(a):Tak jak 60% innych sieci, bo reszta kupuje z Lotosu :)

...i sprzedają w innych opakowaniach, z inną nazwą handlową i po różnych cenach...Ale jest to ten sam towar... :wink:

i w ten sposób można dokładnie podsumować stacje koncernów typu BP, SHELL, STATOIL itp. - to tylko ETYKIETKA, raz ładniejsza, raz brzydsza :wink:
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 10.05.2009 09:27

Piotrek_B napisał(a):i w ten sposób można dokładnie podsumować stacje koncernów typu BP, SHELL, STATOIL itp. - to tylko ETYKIETKA, raz ładniejsza, raz brzydsza :wink:

W Polsce rozumiem, chociaż mając HDI już wiem gdzie jest dobre paliwo,a gdzie nie do końca, mimo iż podobno jest z jednej beczki.
Natomiast chciałbym się ustrzec problemów poza granicami kraju, dlatego pytałem o firmowe stacje na trasie, a nie w Polsce.
Będę jechał po raz pierwszy i nie mam jeszcze żadnych doświadczeń związanych z tankowaniem w drodze do Chorwacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2009 09:33

vazyl napisał(a):.... dlatego pytałem o firmowe stacje na trasie, a nie w Polsce.
Będę jechał po raz pierwszy i nie mam jeszcze żadnych doświadczeń związanych z tankowaniem w drodze do Chorwacji.

No i odpowiedź (choćby w mojej wyliczance) dostałeś.
Jadąc do HR (a jak przypuszczam bedziesz to robił autobanem) gdziekolwiek nie zjedziesz na tankowanie to będziesz miał tylko i wyłącznie tzw. "firmówki"
Na Słowacji tankować nie musisz.
Na Wegrzech masz ichniego odpowiednika naszego Orlenu czyli MOL.
W Chorwacji INA (odpowiednik naszego Orlenu) i OMV
Naprawdę nie musisz zaprzątać sobie głowy tym gdzie tankować.
Ja wiem, że w RP mamy "cudowną" tradycje robienia syfu z paliwa ale nie popadajmy też w skrajności, że gdziekolwiek indziej pojedziemy to tak samo nas potraktują :wink:
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 10.05.2009 12:19

Dziękuję. Ta odpowiedź wyczerpuje do cna moje obawy i niewiadome nad którymi się zastanawiałem. Po drodze będę tankował tylko w Chorwacji więc myślę że już wszystkowiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone