Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie tankować

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2009 05:48

Już latem najpopularniejsza benzyna Pb95 może kosztować nawet 4,50 zł za litr, za diesla zapłacimy 4 zł. Takie zbliżone do siebie prognozy podał Dom Maklerski Reflex, handlujący paliwami i monitorujący rynek e-petrol.pl.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.05.2009 06:09

A propos:
A to dlatego, że rafinerie nie są gotowe do produkcji większej ilości paliwa, które kierowcy w sezonie letnim nie wiadomo po co kupują....
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 12.05.2009 06:22

to że w sezonie wakacyjnym paliwa drożeją jest oczywiste, zawsze tak było jest i będzie.

a tak z drugiej strony ... jeśli tak mówią "EXPERCI" to jest szansa że będzie w tym roku inaczej :D

ps.
ja skalkulowałem wyjazd (lipiec) cena ON na poziomie 1,30 Eur , w kraju trochę taniej. Zwróćcie uwagę że obecnie mamy chyba najtańsze paliwo w Europie 8)
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 12.05.2009 08:20

Czas zrobić zapasy "na lato"
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 12.05.2009 08:32

A ja kupuje bio ester po 2,99 zł za litr na Bliskiej. Auto śmiga aż miło.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.05.2009 08:48

Czyżby paliwo i inne produkty juz nie długo droższe na Wegrzech???
"Parlament Węgier przyjął oszczędnościowy budżet, przewidujący m.in. wzrost podatków...".W budżecie podniesiono podatek VAT z 20 do 25%, wprowadzono nowy 18% podatek od podstawowych produktów żywnościowych, takich jak chleb czy mleko, oraz ogrzewania. Akcyzę na papierosy, alkohol i paliwo podniesiono z 5 do 6%."
http://finanse.wp.pl/kat,102634,title,Parlament-przyjal-oszczednosciowy-budzet-Wegier,wid,11117381,wiadomosc.html
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 22.05.2009 11:28

czym to sie rozni?
INA Dizel DG 6,44
INA Eurodizel DG EURO 6,56

Oczywiscie oprocz ceny.
To jest jakis odpowienik naszego Vpower i Verwy Diesla ?
Ja mam DCI i juz mialem wpade z Shellowskim Vpower dieslu.
Jak moze ktos podpowiedziec bede wdzieczny.
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 25.05.2009 22:09

Monte Christo napisał(a):czym to sie rozni?

Gdzieś na forum mi się to nawinęło:
http://www.ina.hr/default.aspx?id=307

Jak mnie słownik nie pocyganił to więcej związków siarki w tym tańszym i katalizatory tego nie lubią.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 25.05.2009 22:32

Czyli tankować trzeba min. Eurodizel- bo ten najbardziej
zbliżony do standardów EU, a te zwykłe to sie tylko nadają
do ich traktorków. Najbardziej czysty wydaje się być w
sprzedaży Eurodizel - marine, ale tego w normalnych, tzn.
przydrożnych stacjach nie ma.
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 19.08.2009 12:59

Fiatowski 1,9 MultiJet bardzo dobrze się sprawował na chorwackim EuroDiesel'u. W drodze powrotnej zalałem go na węgierskim Shell'u w miejscowości Csorna (chociaż co do miejscowości to 100% pewności nie mam - należało odbić 200m w lewo na rondzie) i też wszystko było OK. Jakość paliw w trasie do Cro chyba nie jest gorsza od naszych rodzimych mikstur.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 20.08.2009 14:24

iamam napisał(a):
Monte Christo napisał(a):czym to sie rozni?

Gdzieś na forum mi się to nawinęło:
http://www.ina.hr/default.aspx?id=307

Jak mnie słownik nie pocyganił to więcej związków siarki w tym tańszym i katalizatory tego nie lubią.

Dokładnie tak jak napisał kolega. Diesel ma te same parametry co Eurodiesel. Eurodiesel jest tylko lepiej oczyszczony ze związków siarki aby mógł być stosowany w nowszych dieslach posiadających katalizator. Jeżeli masz starszego dieselka to spokojnie możesz jeździć na zwykłym. Jednak zawsze warto stosować lepsze paliwo - ja tak robię.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone