Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie na trasie można przekimać?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ma-r-lena
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma-r-lena » 04.08.2008 08:16

Proszę o polecenie bezpiecznego parkingu gdzie można przespać w samochodzie kilaka godzin w drodze do Chorwacji. Czy lepiej na Węgrzech czy w Chorwacji szukać jakiegoś parkingu?
Dawniej tak się robiło - kimało się w samochodzie po drodze i jechało dalej. Czy ktoś w dalszym ciągu praktykuje taką formę "odpoczynku" w drodze?
Pozdrawiam Marlena
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 04.08.2008 08:37

Pewnie tak, ale po co? Zdrowie i życie pewnie jest cenniejsze niż jakieś 60 zł od osoby...
ma-r-lena
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma-r-lena » 04.08.2008 11:37

"zdrowie i życie..." aż tak źle?
radeczko
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) radeczko » 04.08.2008 11:44

Przed wczoraj wróciliśmy z Chorwacji. Spaliśmy na karimatach w śpiworach na dużym parkingu. Po za jednym komarem nikt nam nie przeszkadzał - Zyjemy :) Kolega dość sceptyczny i asekuracyjny :)
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 04.08.2008 11:49

Koleżanka :)
Koleżanka sobie ceni dobrą formę i komfort, a także własne bezpieczeństwo. Jakoś ani nocleg na parkingu ani prowadzenie samochodu po "paru godzinach kimania w samochodzie" nie wydaje mi się ani komfortowe ani bezpieczne, zwłaszcza w obliczu niskiego kursu euro.
tulipek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tulipek » 04.08.2008 12:36

wracając w Austrii spałam na parkingu w aucie i nigdy więcej. Lepiej zarezerwować sobi te 30 euro czy ciut wiecej na nocleg dla dwoch osób i się porządnie wyspać w normalnym łóżku. bo ja w ciągu 5 godzin spałam może 1 h. po prostu nie mogłam zasnąc, mimo dużego zmęczenia. ludzie się kręcili, auta co chwile nowy podjeżdżały. Niewygodnie. I ciąg dalszy trasy był masakryczny. w przeciągu godziny zatrzymałam się z 3 razy bo jednak niewyspanie dawało się we znaki. a za każdym razem jak próbowałam zasnąć niestety nie mogłam. bo w aucie to niestety nie to :P
Jakoś dojechaliśy z wieloma przerwami i duża ilością kaw/red bulli ale nigdy więcej już tak się nei wybiorę w trasę.
CroManiek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroManiek » 05.08.2008 01:06

Hej,
Spanie podczas tak długiej podróży jest bardzo ważną sprawą. Jednakże wybór czy wypoczywać na kwaterze czy w aucie to już chyba indywidualna sprawa :). Ja akurat spałem w aucie około 5h i wystarczyło z Węgier do Baski Vody, w tym roku zwiedzam Plitvice więc aż tak ciężko nie będzie :). Fakt im kurs Euro coraz niższy tym lepiej :)
Pozdrawiam
sledz74
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sledz74 » 05.08.2008 02:11

Moim zdaniem konieczny jest nocleg po drodze. I nie muszą być to jakieś wypasione warunki - wystarczą kwatery które można znaleść już od 10 EUR za Chorwacką granicą.

Odpada cała trasa z Polski do Cro jak i spanie na parkingach (jeszcze gorzej), z jednego powodu - jadę na wakacje odpocząć a nie męczyć się trasą. Zaoszczędzone kilkadziesiąt złotych nijak nie rekompensują wyczerpania fizycznego.
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 05.08.2008 07:25

sledz74 napisał(a):wystarczą kwatery które można znaleść już od 10 EUR za Chorwacką granicą.

Po drodze spaliśmy niedaleko Plitvickich Jezior. Zajeżdżamy na posesję prowadzeni napisem SOBE/ZIMMER, starszy pan zarzyczył sobie po 17E za osobę, po negocjacjach stanął na 14E mówiąc że taniej juz nie znajdziemy. Jego sąsiadka od razu wyszła z ceną 10E. Warto nie brać pierwszego lepszego.
jgalazka01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgalazka01 » 06.08.2008 08:18

Witam
wyjeżdżam ( z rodzinką ) do Baska Voda 15.08 z Gdyni i nie wyobrażam sobie przejechania tej trasy bez noclegu. Mam juz zarezerwowny nocleg w Słowacji w okolicy Povazska Byctrica. Ceny nie są wygórowane, wykąpię się , wyśpię, coś zjem i dalej w drogę
http://www.maninska.sk/index.php?page=2&lang=poland
na trasie powrotnej również będę nocował, ale nie wybrałem jeszcze miejsca. Prawdopodobnie również to będzie Słowacja. Po prostu w czasie nocnej jazdy chce mi się spać i nie ma mowy o kimaniu w samochodzie. Podsumowując - jeżeli jesteś w stanie spać w aucie i potem jechać bezpiecznie dalej to możesz tak zrobić, ja jednak polecam nocleg z łóżkiem.
pozdrawiam cromaniaków
ma-r-lena
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma-r-lena » 06.08.2008 08:27

Z Gdyni, to nawet nie brałabym opcji kimania w samochodzie pod uwagę, na 100 % zrobiłabym tak jak Ty jgalazka01. Ja jadę z południa Polski i dlatego myślałam o takim parkingowym "spaniu".
Pozdrawiam
wojteker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 06.08.2008 09:42

Ja dojechałem z Krakowa do okolic Zagrzebia - tam na parkingu 2 godziny drzemki(a drzemał cały Parking),i dalej w drogę - ale to już indywidualna sprawa każdego - mi to wystarczyło.
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 06.08.2008 09:49

A ja polecam parking na Węgrzech - obwodnica Szombalehty i duży parking przed TESCO 24 h - jak wiadomo jest że sklep i okolice sklepu są pilnowane a nikt nie wygoni kogoś z publicznego parkingu .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2008 10:08

najlepiej coś za 10 E znaleźć za granicą Chorwacką
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.08.2008 11:23

Napiszę tak:
1. Mam zawsze zmiennika (taxi 1313 :D ) więc jadę do bólu.
2. Nie chodzi o cenę tylko o czas-ostatnio przejeżdzając przez Bratysławę widzę ogromny napis Hotel 10 E. Na cholerę mi pokój na 3-5 godzin?
3. Jadąc przez Austrię na CPN-ach są całe "osiedla" wypoczywających a stacje są do tego przygotowane (zaplecze).
4. Zdarzało się spać na stacjach w PL choć to dziki kraj :D nigdy nic niemiłego mnie nie spotkało.
5. Ostatni urlop-nocleg Budapeszt (zwiedzanie) w tamtą stronę i bez przerwy na powrót.
Jeżeli ktoś prowadzi sam to polecam odpoczynek w takiej formie jak komu odpowiada (bez względu na cenę).
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone