Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie na trasie można przekimać?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 06.08.2008 12:10

Spaliśmy w Austrii na słynnym 105 km (jedyne LPG). Trzy godziny kimania , znaleźliśmy miejsce zasłonięte od lamp, potem wc , kawka i w drogę. Masę ludzi tak odpoczywa jeśli tylko poczują kryzys a nie chce im się zjeżdżać z autostrady i szukać noclegu.
Spiderx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spiderx » 07.08.2008 21:52

Mnie raz podczas korzystania z publicznego :D motelu na Węgrzech przytrafiła się zabawna historia. Jechaliśmy małą ekipką (2 pary) do Chorwacji a ponieważ czas nas za bardzo nie ograniczał więc jechaliśmy sobie spokojnie przez Słowację i Węgry w kierunku Chorwacji zwiedzając co nam wpadło w oko po drodze. Gdzieś koło 23 postanowiliśmy się zatrzymać w motelu. Właściciel trochę dziwnie na nas patrzył ale pokoje dał, nawet nie było specjalnie drogo. Zdziwił mnie tylko dość spory parking za motelem na którym stało całkiem sporo tirów. Ale - jak wtedy myślałem - kierowcy też zmęczeni, chcą pospać. Kiedy wchodziliśmy na piętro do pokoi zaintrygowały nas dość dziwne hałasy. Ale, pomyślałem, może ktoś ogląda film? :) Ponieważ było to z 8 - 10 lat temu postanowiliśmy skosztować świeżo zakupione węgierskie wino przed snem. Po północy hałasy się nasiliły a wino się skończyło, postanowiliśmy że pora spać. Chcieliśmy pójść do swojego pokoju (spożywaliśmy u przyjaciół), wyszedłem na korytarz... i odkryłem źródło hałasu :D Przy okazji doznałem oświecenia odnośnie dużej ilości tirów i panienek które nam gdzieś w recepcji mignęły...
Szczegółów nie będę opisywał bo to porządne forum... :D
Poszliśmy do pokoju ale nawet po zamknięciu drzwi "hałasy" nie pozwalały za bardzo spać. Impreza zakończyła się gdzieś koło 5 i wreszcie usnęliśmy.
Do dziś nie wiem czy trafiliśmy na jakieś "dni kultury węgierskiej" czy to była spontaniczna impreza. Zresztą nie drążyłem nigdy tego tematu :) Przypomniał mi się akurat przy okazji tego wątku.
W każdym razie teraz już wiem - jeżeli na parkingu koło motelu jest dużo tirów a w recepcji snują się panienki to człowiek raczej się nie wyśpi.
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 08.08.2008 09:22

Spanie na parkingu to jak całowanie lwa w d... . Przyjemność żadna, a ryzyko wielkie. (czyt. żaden wypoczynek, a jeszcze szmat drogi do kraju)
Dlatego ja polecam nocleg w Bratysławie w hotelu PRIM http://hotelprim.sk/en/index.html. Ceny przystępne, warunki też można się w dobrych warunkach odświeżyć. Blisko Autostrady i Tesco. Można płacić kartą. :lol:
RONINEK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RONINEK » 08.08.2008 20:52

ma-r-lena napisał(a):Z Gdyni, to nawet nie brałabym opcji kimania w samochodzie pod uwagę, na 100 % zrobiłabym tak jak Ty jgalazka01. Ja jadę z południa Polski i dlatego myślałam o takim parkingowym "spaniu".
Pozdrawiam

Marlenko..mozna zapytac skąd ruszacie..kiedy..i dokąd..? :wink:
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 08.08.2008 21:21

W moim przypadku nie chodzi o hotel, lecz o czas. Jeśli mam powiedzmy 14 dni na urlop, to nie chcę mieć 12stu bo dwie noce w plecy na nocleg... Z Rzeszowa najlepiej wyjechać około 14-15stej. Około pierwszej jest się na granicy chorwackiej. Tam kimanko 1-2godz i jazda dalej. Jeśli czuję się zmęczony to znowu mogę się zatrzymać na parkingu, których w Cro jest wiele. W ten sposób jestem na Riverze Makarskiej około godziny 11stej a wtedy zaczyna się doba hotelowa. Potem mogę się przespać na plaży, to znacznie przyjemniejsze, niż łóżko w hotelu. Choć "adrenalina przyjazdowa" zazwyczaj nie pozwala spać :-) Tak można zrobić z Rzeszowa, Krakowa, ale gorzej mają np ludzie z Gdańska. Tu istotnie analizowałbym nocleg.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.08.2008 21:30

Tak to jest jak się czyta "fotograficznie". Ja tytuł postu w pierwszej kolejności odczytałem ...."Gdzie na trasie można przeklinać" Włos się zjerzył .. otwieram aby coś tutaj napisac nagannego ale zauważyłem że źle doczytałem.
Skoro już jestem.
Przez długie lata nocleg wybierałem nad Balatonem. Ostatnio w Nagykanizsa. Jednak dwa razy jechałem "na raz". Wyjechać wcześnie rano i na wieczór jest się na miejscu, lub jazda nocna i jesteś na rano.
ma-r-lena
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ma-r-lena » 09.08.2008 15:53

:lol: :lol: :lol: ... przeklinać to pewno można stojąc w korkach?

Czytając Wasze rady skłaniamy się do 2 wersji:
1 - wyjeżdżamy raniutko, jedziemy cały dzień i śpimy w łóżkach - wynajętych u Węgrów lub Chorwatów, a rano na miejsce (pewno KRK)
2 - wyjeżdżamy po południu, "przekimiemy" się w samochodzie (z 3 godz.) i dalej j.w.

Opcja 1 wygodniejsza, zwłaszcza dla mojego męża - kierowcy (chyba że się odważy i da mi poprowadzić - z doświadczenia wiem, że nawet jak śpi to czuwa :D )
Opcja 2 - nie będę słuchać tekstów typu "mamoooooo, kiedy dojedziemy?", bo dziecko będzie słodko spało, przez większą część podróży.

Pozdrawiam Marlena
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 09.08.2008 16:58

Ponieważ jechaliśmy z jednym kierowcą wybraliśmy opcję ze spaniem , dla wygody nie w wypakowanym bagażami samochodzie a w hotelu.Wybór padł na Nagykanizsa hotel "Touring"...może nie jakies luksusy, ale wyszło ok 40PLN za osobe za pokój z łazienką.Pościel czysta , ręczniki i lazienka też, taki wyspać się i zapomnieć :D .Samo miasto blisko granicy, "Tesco" czynne 24h,więc mozna zrobic zakupy, obok sklepu "McDonald" czynny od 7 do 24.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.08.2008 19:00

kropeczka napisał(a):Ponieważ jechaliśmy z jednym kierowcą wybraliśmy opcję ze spaniem , dla wygody nie w wypakowanym bagażami samochodzie a w hotelu.Wybór padł na Nagykanizsa hotel "Touring"...może nie jakies luksusy, ale wyszło ok 40PLN za osobe za pokój z łazienką.Pościel czysta , ręczniki i lazienka też, taki wyspać się i zapomnieć :D .Samo miasto blisko granicy, "Tesco" czynne 24h,więc mozna zrobic zakupy, obok sklepu "McDonald" czynny od 7 do 24.

Gdzie jest ten hotel, w którym miejscu. :?:
Ja zatrzymałem się w centrum miasta ( zapytałem sie o hotel i najbliższy był ten), nazwy hotelu nie pamiętam. Za dobę (pokój 2 osobowy) płaciłem coś około 70 euro.
Jeżeli Ty miałaś taniej ... to ja się na to piszę. Również luksusu nie potrzebuję aby spać.
Juliaanna
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Juliaanna » 10.08.2008 20:05

Witam.
Czy polecacie jakieś inne hotele w okolicy Grac jako alternatywa dla OEKOTEL?
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 10.08.2008 21:43

http://www.oekotel.com/index_pol.php
właśnie siedzę w oekotel mam przyzwoity pokój ze śniadaniem za 22 euro/os za córeczkę nie płacę bo jest poniżej 8 roku życia.... mam wifi w hotelu i do was piszę .... taniej i przyzwoiciej nie znajdziecie i to zupełnie na trasie przez Graz

pozdro... jutro rano jedziemy dalej ... a koło południa Zadar
maczos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maczos » 10.08.2008 23:08

kropeczka napisał(a):Ponieważ jechaliśmy z jednym kierowcą wybraliśmy opcję ze spaniem , dla wygody nie w wypakowanym bagażami samochodzie a w hotelu.Wybór padł na Nagykanizsa hotel "Touring"...może nie jakies luksusy, ale wyszło ok 40PLN za osobe za pokój z łazienką.Pościel czysta , ręczniki i lazienka też, taki wyspać się i zapomnieć :D .Samo miasto blisko granicy, "Tesco" czynne 24h,więc mozna zrobic zakupy, obok sklepu "McDonald" czynny od 7 do 24.

cześć kropeczka
też mam zarezerwowany ten hotel. Dołączyliśmy jeszcze sobie opcję ze śniadaniem. Miałem trochę obaw bo fotki zachęcają tak średnio ale teraz trochę mi lepiej :D. Pozdrawiam zabrzankę :)
balbie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) balbie » 11.08.2008 05:09

maczos napisał(a):

cześć kropeczka
też mam zarezerwowany ten hotel. Dołączyliśmy jeszcze sobie opcję ze śniadaniem. Miałem trochę obaw bo fotki zachęcają tak średnio ale teraz trochę mi lepiej :D. Pozdrawiam zabrzankę :)

Nie mogę się doczytać na stronach gdzie można zrobić rezerwację na ten hotel czy przyjmują psy. Wiecie coś o tym??
maczos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maczos » 11.08.2008 08:24

witam
ja też miałem problemy żeby dotrzeć do niego osobiście
najpierw trafiłem przez Limbę ( i tam rezerwowałem )
http://www.limba.com/pl/wegry/zakwatero ... zczegolowo

a potem trafiłem już bezpośrednio na stronę
http://www.touringhotel.hu/
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 11.08.2008 12:05

woka napisał(a):

Gdzie jest ten hotel, w którym miejscu. :?:
Ja zatrzymałem się w centrum miasta ( zapytałem sie o hotel i najbliższy był ten), nazwy hotelu nie pamiętam. Za dobę (pokój 2 osobowy) płaciłem coś około 70 euro.
Jeżeli Ty miałaś taniej ... to ja się na to piszę. Również luksusu nie potrzebuję aby spać.

Hotel jest na Atila utca :D troche z boku, w takim blokowisku, ale widzę,że juz podali forumowicze stronke internetową, więc znajdziesz.Hotel wygląda jak jeden z bloków, więc raczej nie jest wizytówka miasta.Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie na trasie można przekimać? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone