Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do Chorwacji jak pole minowe

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 03.01.2013 22:15

walp napisał(a):
bluesman napisał(a): nie byłoby Ci głupio gdyby ktoś wytknął Ci pojedynczy błąd ? a swoją drogą nie popełniasz błędów? nigdy ?

1. Nie, nie byłoby mi głupio. Mam koleżankę po logopedii, błędy wytyka mi często.
2. Popełniam błędy, ale nie szaleję z tego powodu.

Ok. Tobie nie byłoby głupio ale może komuś innemu tak ? trochę empatii ? może inni ludzie są inni? nie bierzesz pod uwagę, ze świat to nie tylko Ty ?

Kolejne pejoratywne określenie "szaleję" kierowane do mnie :) dziękuję, wszystko mi to wyjaśnia :)
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 03.01.2013 22:22

bluesman napisał(a):Ok. Tobie nie byłoby głupio ale może komuś innemu tak ? trochę empatii ? może inni ludzie są inni? nie bierzesz pod uwagę, ze świat to nie tylko Ty ?

Kolejne pejoratywne określenie "szaleję" kierowane do mnie :) dziękuję, wszystko mi to wyjaśnia :)

bluesman wyluzuj, nic do Ciebie nie mam. Już żałuję, że się tu wtrąciłem. Obrazek Empatię w sobie rozwijam - noworoczne postanowienie. Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2013 22:40

walp napisał(a):Już żałuję, że się tu wtrąciłem.

A tytuł wątku czytałeś :?: - wlazłeś na minę :oczko_usmiech:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 03.01.2013 22:58

No tak, urwało kończyny, ale żyję, ale dalej już Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2013 09:13

No i dzięki temu sprawa małego błędu ortograficznego odciągnęła nas od dyskusji nad bezsensownym bublem.
I dobrze.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 04.01.2013 10:50

Posłów i senatorów ten problem nie dotyczy. Oni są bezkarni. Dlatego żeby zaoszczędzić policji pracy proponuję zastosować pomysł jednego z internautów.
Oto on cyt.:

"Proponuję specjalną nakładkę na na tablicę rejestracyjną dla wy(b/s)rańców narodu. Zamiast numeru na zdjęciach pojawiałby się napis "IMMUNITET", tudzież "Pocałujcie mnie w d..." . Odpadłaby cała masa papierkowej roboty z (niepotrzebnym) ustalaniem właściciela itp. co zaowocuje zmniejszeniem kosztów."
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 04.01.2013 11:11

walp napisał(a):
bluesman napisał(a):Ok. Tobie nie byłoby głupio ale może komuś innemu tak ? trochę empatii ? może inni ludzie są inni? nie bierzesz pod uwagę, ze świat to nie tylko Ty ?

bluesman wyluzuj, nic do Ciebie nie mam. Już żałuję, że się tu wtrąciłem. Obrazek Empatię w sobie rozwijam - noworoczne postanowienie. Obrazek

Jestem wyluzowany :) czego i Tobie zawsze życzę :) Dziękuję za miła w przyjemnej atmosferze dyskusję :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2013 13:32

realista2 napisał(a):Posłów i senatorów ten problem nie dotyczy. Oni są bezkarni.

Jest szansa na nowelizację http://www.rp.pl/artykul/966128.html

Na całe szćzęście pomysły anonimowych internautów nie stają się prawem :wink: :?:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 04.01.2013 14:08

Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 04.01.2013 17:31

Fotoradary są stawiane na drogach w tych miejscach, w których dochodzi do największej liczby śmiertelnych wypadków, a nie tam, gdzie kierowcy jeżdżą najszybciej - przekonywał w piątek w Sejmie wiceminister transportu Tadeusz Jarmuziewicz.

Zastanawiałem się, czy wrzucić to tutaj, czy raczej do działu "Trochę humoru", bo to jeden z lepszych kawałów, jakie ostatnio słyszałem.

W mojej okolicy są 2 czy 3 miejsca, gdzie było już sporo wypadków śmiertelnych - nigdy tam nawet pusta budka dla ptaków nie stała! Za to stoją w takich miejscach, gdzie nawet stłuczek nie było.

Widziałem dziś rano na którymś portalu nowy pomysł ITD, żeby zakupić helikoptery z radarami, niestety, nie mogę tego artykułu teraz znaleźć - gdyby ktoś się natknął, to poprosiłbym o wrzucenie linka.

EDIT: JUż mam - ale doczytałem, że to info z "Faktu", więc pewnie równie wiarygodna jak niedawny koniec świata.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 04.01.2013 17:42

Raul73 napisał(a):Fotoradary są stawiane na drogach w tych miejscach, w których dochodzi do największej liczby śmiertelnych wypadków, a nie tam, gdzie kierowcy jeżdżą najszybciej - przekonywał w piątek w Sejmie wiceminister transportu Tadeusz Jarmuziewicz.

Obrazek

Raul73 napisał(a):EDIT: JUż mam - ale doczytałem, że to info z "Faktu", więc pewnie równie wiarygodna jak niedawny koniec świata.

No własnie chyba nie do końca.. :?
Dziś słyszałem w robocie, że już niedoogo taki będzie nad Zakopianką pomykał.. :roll:
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 04.01.2013 17:49

anakin napisał(a):No własnie chyba nie do końca.. :?
Dziś słyszałem w robocie, że już niedoogo taki będzie nad Zakopianką pomykał.. :roll:

A co on tam nałapie, jak to ciągle zakorkowane?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2013 20:30

Raul73 napisał(a):

Nałapie tych co na trzeciego pomykają.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 04.01.2013 21:10

Raul73 napisał(a):A co on tam nałapie, jak to ciągle zakorkowane?

Ja pominiesz piątki i niedziele to nie jest tak źle. :mrgreen:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 04.01.2013 21:15

Raul73 napisał(a):

Gratyfikacja pieniężna związana z trafnym wyborem oferenta w przypadku zakupu trzech śmigłowcoradarów jest zapewne większa niz przy zakupie trzech setek fotoradarów. No i ta dywersyfikacja źródła :lol:

Możliwości działania takiego latajacego wpłatomatu ograniczają się do nowego odcinka Myślenice-Lubień. Na pozostałych odcinkach za kręto, zbyt małe przekroczenia prędkości w stosunku do możliwości urządzenia.
Tyle, że ten odcinek jest technicznie przystosowany do bezpiecznej jazdy z prędkością do 150-160 km/h (za wyjątkiem dwóch zakrętów). Ograniczenia prędkosci wynikają z ogólnych przepisów.

Co więcej te wpłatomaty np. w warunkach kanadayjskich działają w ten sposób, że przy zbyt dużym natężeniu ruchu głupieją. Dlatego jak ktoś jedzie z Montre do Toro to "Po Bożemu" a jak wjedzie na hajłej w Toronto to hulaj dusza. Bo helikopter nie namierzy, za duży ruch.

Czyli w warunkach zakopianki bedą łapać w warunkach miernego ruchu na bezpiecznym odcinku drogi.
Czyli skutkiem nie będzie zwiększenie bezpieczeństwa tylko zwiększenie kasy.

CBDU jak mawiał mój profesor matematyki w liceum.

Widziałem w usa jak to działa, naprawdę bomba. Tylko tam łapali rzeczywistego pirata, a nie gościa który jedzie 130 przy dozwolonych 120 na drodze gdzie można bezpiecznie jechać 150. I to w małym ruchu.

Janusz Bajcer napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Nałapie tych co na trzeciego pomykają.

Z racji lokalizacji życiowej jeżdzę to drogą od 30 lat co najmniej kilkanaście a zwykle kilkadziesiąt razy w roku. Ostatni raz kogoś kto wyprzedza "na trzeciego" widziałem tak z 10 lat temu. Nie te czasy, nie ta epoka. Miejscowi już nie wariują a Ci z płaskiej Polski po górach raczej nie umieją jeżdzić, więc też się nie wychylają. Zwykle bardzo duży ruch powoduje, że na niebezpiecznym manewrze niewiele się zyskuje. Poza tym zła sława z dawnych lat zrobiła swoje. Wszystko to sprawia, ze wariactw jakie widziałem w latach 90-tych juz raczej się nie uświadczy.

PS. A wisienka na torcie jest taka. Cały ten temat to temat zastępczy. Bo pytanie jakie trzeba sobie zadać to dlaczego potrzebna jest ta kasa i takie metody jej zbierania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Droga do Chorwacji jak pole minowe - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone