Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alternatywna droga z Wiednia do Villach

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 14.03.2025 17:14

Witam. W tym roku planuję Wyjazd na Istrie oczywiście trasa Czechy-Austria-Slovenia. Przy okazji planuje odwiedzenie planicy i chce tam jechać od Tarvisio. Moje pytanie brzmi dlaczego Google maps pcha mnie jakąś dziwną drogą omijając Graz? Wiele już razy jechałem na Włochy i zawsze przez Graz.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.03.2025 22:00

lukasz144 napisał(a):Witam. W tym roku planuję Wyjazd na Istrie oczywiście trasa Czechy-Austria-Slovenia. Przy okazji planuje odwiedzenie planicy i chce tam jechać od Tarvisio. Moje pytanie brzmi dlaczego Google maps pcha mnie jakąś dziwną drogą omijając Graz? Wiele już razy jechałem na Włochy i zawsze przez Graz.

Może jakaś chwilowa usterka w GM albo coś tam się działo (np. jakiś wypadek) i Süd Autobahn byłą chwilowo zamknięta. Bo teraz sprawdziłem i kieruje normalnie przez Graz.

Co do dojazdu do Planicy, to masz rację, wybierając trasę przez Tarvisio. Zdecydowanie nie polecam przełęczy Wurzenpass/Korensko Sedlo (tak kieruje Google) - bo tam można zostawić hamulce albo uszczelkę spod głowicy. Inna ewentualność to Karavankentunnel, ale on jest płatny, a autostrada we Włoszech do Tarvisio jest darmowa, a od Tarvisio jest bardzo przyjemna droga aż pod sam kompleks skoczni. 7 mniejszych jest krytych igielitem, więc nie wiem, czy można je zwiedzać, ale za to Velikanka jest otwarta i można wejść aż na samą górę - a warto!! :D :D

Przy okazji - jeśli starczy wam czasu - polecam wjazd kolejką z Tarvisio na Monte Lussari - fantastyczne widoki z drugiej strony na całą Planicę i Alpy Julijskie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.03.2025 07:17

lukasz144 napisał(a):Witam. W tym roku planuję Wyjazd na Istrie oczywiście trasa Czechy-Austria-Slovenia. Przy okazji planuje odwiedzenie planicy i chce tam jechać od Tarvisio. Moje pytanie brzmi dlaczego Google maps pcha mnie jakąś dziwną drogą omijając Graz? Wiele już razy jechałem na Włochy i zawsze przez Graz.

Obecnie GM wskazuje, że jest tamtędy krócej i szybciej, o kilkadziesiąt km i kilka min. To może być powodem, bo raczej nie roboty drogowe, które Asfinag pokazuje na tej drodze i na A2.
Od pewnego czasu jeżdżę tą " dziwną" drogą i jest OK.
Choć duże znaczenie mają wybierane tam miedzy noclegi.
W pewnym zakresie to zwykła krajówka, więc nie wszystkim przyjdzie do gustu.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.03.2025 09:41

Rzeczywiście w ciągu dnia pokazuje trasę krajówką S36. Google czasem ma jakieś swoje humory.

Sprawdziłem z ciekawości mapy.cz - ci się już nie wygłupiają i kierują normalnie przez Graz.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 15.03.2025 19:14

Dziękuję za zainteresowanie tematem. W tym roku jadę wypożyczonym autem (Renault Traffic 2024 9osobowy) dlatego nie zamierzam ryzykować i stawiam na autostrady. Już patrząc na Google maps na tą droge z Villach do Planicy coś mi nie pasowało choć pewnie swoim autem bym pojechał bo widoki byłyby tam piękne.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.03.2025 23:57

lukasz144 napisał(a):Dziękuję za zainteresowanie tematem. W tym roku jadę wypożyczonym autem (Renault Traffic 2024 9osobowy) dlatego nie zamierzam ryzykować i stawiam na autostrady. Już patrząc na Google maps na tą droge z Villach do Planicy coś mi nie pasowało choć pewnie swoim autem bym pojechał bo widoki byłyby tam piękne.

Widoki na Wurzenpass są właściwie żadne, bo jedziesz cały czas przez las. Na samej górze, na granicy, masz małe muzeum wojny z czołgiem - i to tak naprawdę jedyna ciekawa rzecz na tej trasie.

Widoki zaczynają się dopiero na dole, na zjeździe do Podkoren, a najlepsze są z parkingu pod Velikanką - no i z rozbiegu skoczni rzecz jasna.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 16.03.2025 11:21

Wyjazd do planicy uzależniony jest od pogody.. Jeśli będzie padać to jadę do Triestu lub Udine (stadion calcio) w miejscu docelowym Umag Polynesia Apartaments zameldowanie mam dopiero na 15/16 .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.03.2025 11:57

lukasz144 napisał(a):Wyjazd do planicy uzależniony jest od pogody.. Jeśli będzie padać to jadę do Triestu lub Udine (stadion calcio) w miejscu docelowym Umag Polynesia Apartaments zameldowanie mam dopiero na 15/16 .

Triest piękne miasto, w dodatku najważniejsze miejsca spokojnym spacerkiem do zrobienia w 2, max. 3 godziny.

W Udine nie byłem, jeśli nie liczyć obwodnicy.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 16.03.2025 12:08

W Triest byłem już 3 razy (ukochane miasto żony) ale w tym roku jadę z rodziną i chce im pokazać trochę świata :) ogólnie Włochy są całe piękne. Jedynie na tej trasie denerwująca jest kontrola graniczna na przejściu Włochy/Słowenia... już 2 razy tam stałem po pół godziny. Jedyne przejście gdzie tak carabinerii pilnują
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 16.03.2025 12:44

W Villach radzę omijać szerokim łukiem stację benzynową BP. W zeszłym roku zatankowałem tam do pełna ON i mało silnika nie zajechałem, szarpał, przerywał, myślałam, że coś z DSG się dzieje . Po zatankowaniu we Włoszech i dolaniu płynu do czyszczenia układu paliwowego, problemy ustały. https://maps.app.goo.gl/mCp2UcbJwpnqkFVg6
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 16.03.2025 12:49

W Villach zawsze tankuje na OMV . W godzinach nocnych bardzo korzystne ceny...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.03.2025 13:41

lukasz144 napisał(a): Jedynie na tej trasie denerwująca jest kontrola graniczna na przejściu Włochy/Słowenia... już 2 razy tam stałem po pół godziny. Jedyne przejście gdzie tak carabinerii pilnują

O które przejście chodzi? To autostradowe w Koper? A co oni tam sprawdzają?

Tym przejściem nie jechałem nigdy - kilka razy jechałem z Koziny na Basovizza - i tam żadnej kontroli nie widziałem.
lukasz144
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz144 » 16.03.2025 15:55

Przejście autostradowe Skofije . Po stronie włoskiej jest permanentna kontrola dokumentów . Nie wiem z jakiego powodu. W przeciwną stronę chyba tak nie sprawdzali . Ja w tamtym roku 5 lipca stałem ponad pół h w korku przez to. Później jechałem przez Kozina i bez problemu przejechałem

Powrót do Austria - Österreich

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone