napisał(a) marekkowalak » 14.03.2025 22:00
lukasz144 napisał(a):Witam. W tym roku planuję Wyjazd na Istrie oczywiście trasa Czechy-Austria-Slovenia. Przy okazji planuje odwiedzenie planicy i chce tam jechać od Tarvisio. Moje pytanie brzmi dlaczego Google maps pcha mnie jakąś dziwną drogą omijając Graz? Wiele już razy jechałem na Włochy i zawsze przez Graz.
Może jakaś chwilowa usterka w GM albo coś tam się działo (np. jakiś wypadek) i Süd Autobahn byłą chwilowo zamknięta. Bo teraz sprawdziłem i kieruje normalnie przez Graz.
Co do dojazdu do Planicy, to masz rację, wybierając trasę przez Tarvisio. Zdecydowanie nie polecam przełęczy Wurzenpass/Korensko Sedlo
(tak kieruje Google) - bo tam można zostawić hamulce albo uszczelkę spod głowicy. Inna ewentualność to Karavankentunnel, ale on jest płatny, a autostrada we Włoszech do Tarvisio jest darmowa, a od Tarvisio jest bardzo przyjemna droga aż pod sam kompleks skoczni. 7 mniejszych jest krytych igielitem, więc nie wiem, czy można je zwiedzać, ale za to Velikanka jest otwarta i można wejść aż na samą górę - a warto!!
Przy okazji - jeśli starczy wam czasu - polecam wjazd kolejką z Tarvisio na Monte Lussari - fantastyczne widoki z drugiej strony na całą Planicę i Alpy Julijskie.