Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do Chorwacji jak pole minowe

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak
Droga do Chorwacji jak pole minowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 24.12.2012 15:23

Już niedługo droga do Chorwacji będzie jak ruletka. Stracimy prawko od razu czy dopiero w drodze powrotnej, czy kasy starczy, czy raczej trzeba będzie pożyczyć. Wszystko w szczytnej sprawie pt. tytułem "ratujemy Budżet Państwa".
Tak czy inaczej moja ulubiona trasa na południe to będzie prawdziwy hardcor.
Poniżej link do ciekawego artykułu. Autor pyta na wstępie cyt : "czy są jeszcze w Polsce nieszczęśnicy, którzy wierzą, że celem ustawiania fotoradarów przez władze jest poprawa bezpieczeństwa na krajowych drogach ?"

http://moto.onet.pl/1673404,1,absurdy-z ... ml?node=13
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 24.12.2012 15:39

Kolego, powiedz mi w czym widzisz problem? Przestrzegać ograniczeń prędkości to nie będzie dopłacania do budżetu - proste i skuteczne. W Austrii jakoś nie widziałem przekraczania prędkości ... bo mandaty wysokie na naszą kieszeń? TAK!!! Nie widziałem postu/artykułu pt. "dlaczego tak kasują w Austrii/ Szwecji itp."
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.12.2012 15:58

Zdrowia przede wszystkim życzę.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.12.2012 16:03

anakin napisał(a):Zdrowia przede wszystkim życzę.

Ale komu? :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.12.2012 17:22

Może tym nieszczęśnikom... :)

Królu Nabuchodonozorze! Realista wie lepiej co jest w Austrii, nie próbuj więc go przekonywać.
Lepszy byłby kodeks Hammurabiego.
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 24.12.2012 21:36

Wyznaje zasadę lepiej dyskutować niż mordować :) A za życzenia bardzo serdecznie dziękuję i życzę również wszystkiego dobrego w nowym roku, a przede wszystkim spokoju i wielu ciekawych przygód :)
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 24.12.2012 21:45

nabuchodonozor20 napisał(a):Kolego, powiedz mi w czym widzisz problem? Przestrzegać ograniczeń prędkości to nie będzie dopłacania do budżetu - proste i skuteczne. W Austrii jakoś nie widziałem przekraczania prędkości ... bo mandaty wysokie na naszą kieszeń? TAK!!! Nie widziałem postu/artykułu pt. "dlaczego tak kasują w Austrii/ Szwecji itp."

Przestrzegać ograniczeń prędkości.. heh
Moja praca polega na codziennym odwiedzaniu klientów, robię 200-400 km dziennie po sporej części kraju.
Staram się dostosowywać prędkość do warunków i znaków z ograniczeniami, na razie mi to wychodzi, nie mam od dwóch lat mandatu ale czuję się osaczony przez system, który wprowadza dzisiejsza władza.
Kiedyś kontrolą prędkości zajmowała się policja. Teraz zabrała się za to straż miejska a ostatnio i ITD (przejęli fotoradary i jeżdżą nieoznakowanymi autami z radarami i wideorejestratorami). Staje się to absurdalne, strażnicy zamiast pilnować porządku siedzą i pilnują fotoradarów zarabiających kasę dla gmin, ITD bawi się w policję nagrywając kierowców przekraczających prędkość. Jak następna służba weźmie się za kontrolę prędkości?
Czy muszę uzbrajać się w cb, antyradar by czuć się bezpieczniej? Nie pędzę w terenie zabudowanym 80-100 km/h ale zdarzy się czasem jak każdemu z nas przekroczyć prędkość o kilka/kilkanaście km/h.
Strażnicy ustawiają już progi robienia zdjęć przez fotoradary o kilka km/h. Czy patrzycie cały czas na prędkościomierz?
Nie rozumie tego ktoś wsiadający do samochodu by dojechać w niedzielę do kościoła czy przejeżdżający 10 km stałą trasą do pracy i z powrotem.
Kiedyś nasz obecny premier śmiał się, że tylko ktoś nie mający prawa jazdy może stawiać nowe fotoradary.
Teraz zakupiono ponad 300 nowych fotoradarów, nieoznakowane samochody dla ITD, straż miejska kupuje coraz więcej radarów lub wypożycza je od firm zajmujących się tym zarobkowo. Od nowego roku czeka nas ponad 20-cia odcinkowych pomiarów prędkości, będą na pewno na drogach expresowych, obwodnicach abyśmy nie poszaleli za bardzo na lepszej drodze bo to strasznie niebezpieczne dla nas...
Problem jest również w tym, że ktoś zakłada wpływ np. 1,2 mld złotych z tytułu fotoradarów do budżetu. I dla mnie nie jest to chore.
Kolego @nabuchodonozor20 tekst @realisty2 o ruletce jest jak najbardziej zasadny. Może się bowiem okazać, że po powrocie z Chorwacji okaże się, ze dostałeś kilka mandatów - od ITD bo nieoznakowane radiowozy pojechały za tobą i zrobiły fotki nie zatrzymując cię, na odcinkowym pomiarze zamyśliłeś się a w kilku gminach strażnicy porządku sumiennie zmierzyli ci przekroczenie o 7 km/h i w sumie nazbierałeś ponad 24 punkty. 8)
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 24.12.2012 23:35

AndyB prosze nie przesadzaj
sam jestem ph i robie podobne kilometry dziennie i nie mam problemu z fotoradarami
w większości są one ustawione na do 20 km/h więc jak na 50 jedziesz 69 to nie ma problemu
ostatni mandat dostałem jak na 50 jechałem 71 i to nie jadąc do klienta ale na wakacje :)
przejechałem ponad 1M kilometrów i fakt skasowałem 3 auta wraz z dachowaniem ale nigdy nie z mojem winy a mimo to uważam że kary są za małe w naszym kraju za przekraczanie prędkości
nie jestem święty i nieraz przekraczam prędkość o dużo za dużo ale bardziej niż prędkość niebezpieczna jest niewiedza tych co robią po 200 km rocznie
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 25.12.2012 08:48

Skoro już wywołaliście temat Austrii to może zamiast ulegać stereotypom za szyby własnego samochodu lepiej sięgnąć do liczb. Nie wiem skąd się bierze przekonanie, że w Austrii jeździ się zgodnie z przepisami, a wysokie mandaty powodują, że polscy kierowcy ulegają tej presji. W świetle faktów to mity.
Austria jest absolutnym europejskim liderem w ilości wystawianych mandatów.
W 2011 na 1000 mieszkańców wystawiono mandatów za wykroczenia drogowe w poszczególnych krajach :

Austria – 587
Holandia - 445
Szwajcaria – 335
Dania - 51
Norwegia – 41
Polska - 40
Słowacja -24
Szwecja – 22
Czechy – 19
Wielka Brytania -18
Włochy – 16

No to jak to jest ? Jeżdżą w Austrii przepisowo czy nie ? Te mandaty to niby za co?
Dodajmy do tego, że z Austrii przysyłają polakom rocznie kilkadziesiąt tysięcy mandatów z fotoradarów które muszą być zapłacone bo jak nie, to komornik (dlaczego tylko austriackie a już na przykład niemieckie już nie pisałem przy okazji innego tematu). No to jak to jest? Polacy w Austrii jeżdżą przepisowo czy też nie ?
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 25.12.2012 09:44

Pociągniemy dalej austriacki temat bo daje do myślenia.
Tak wygląda austriacki taryfikator mandatów za przekroczenie prędkości :

Teren zabudowany:

do 20 km/h – 21 EUR
do 25 km/h – 29 EUR
do 30 km/h – 36 EUR
do 40 km/h – 40-70 EUR
powyżej 40 km/h od 150 - 2180 EUR w tym przypadku zostaje tez zatrzymane prawo jazdy . Za pierwszym razem na 2 tyg. , za drugim na 6 tygodni, a za trzecim na 3 miesiące.

Teren niezabudowany :

do 20 km/h – 21 EUR
do 25 km/h – 29 EUR
do 40 km/h – 70 EUR
do 50 km/h – 150 – 300 EUR
powyżej 50 km/h – 150-2180 EUR w tym przypadku zostaje też zatrzymane prawo jazdy. Za pierwszym razem na 2 tyg. , za drugim na 6 tygodni, a za trzecim na 3 miesiące.

Nietrudno zauważyć, że przekroczenie prędkości do 40 km/h , a takie są najczęstsze, jest karane znacznie niższym mandatem niż w Polsce. Jeśli na to nałożymy zarobki Austriaka i Polaka to okaże się , że takie kary mają dla Austriaka charakter symboliczny, a dla Polaka wyniszczający.

Warto tez zwrócić uwagę na jeszcze jeden ciekawy element austiackiego prawa drogowego. Kara dodatkowa, zatrzymanie prawa jazdy przy poważniejszych wykroczeniach na 2 tygodnie , 6 tygodni za recydywę itd. U nas jak się zabiera prawo jazdy to na co najmniej 6 miesięcy. Jaki ma to sens? Zatrzymanie prawa jazdy na 2 tygodnie wystarczy żeby otrzeźwić zbyt rozgrzane głowy, ale życia nie rujnuje. Tyle, że u nas nie chodzi o wychowanie kierowców, tylko o kasę, reszta się nie liczy.

PS.
Jestem starym , można by rzec bardzo doświadczonym kierowcą z trzydziestokilkuletnim stażem i przynajmniej milionem przejechanych kilometrów. Jeździłem szybko, czasem bardzo, bardzo szybko i nie zawsze przepisowo. Dziś jestem już starym człowiekiem, po ciężkim wypadku na nartach ( paraliż od szyi w dół którzy na szczęście był krótkotrwały, ale zdrowie już nie wróciło). Staram się jeździć bezpiecznie co mi się udaje i przepisowo co udaje mi się nie zawsze. Jestem absolutnie przekonany, że z uwagi na oznakowanie i stan dróg, w Polsce nie ma osób jeżdżących zgodnie z przepisami. Są tylko ci którzy są już ukarani i ci którzy będą ukarani za chwilę.
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 25.12.2012 09:52

No tak, ale w Austrii to się bierze po prostu stąd, że jest lepsza ściągalność, nieuchronność kary itd.
W Austrii jak pojedziesz 160 km/h na autostradzie, to jak przejedziesz cały kraj, to wyprzedzi Cię raptem kilka, kilkanaście samochodów, a w Polsce... w Polsce na autostradzie, sami wiecie.
Powiem tak - jakby w PL karano za każde przewinienie (nota bene: widział ktoś kiedyś, żeby ktokolwiek dostał mandat za np. wyprzedzanie w tunelu?), to by liczba mandatów jednego dnia wzrosła do jakiś 30 milionów. :mrgreen: Ale Policji się nie chce, bo ma w d.pie bezpieczeństwo, ma zarabiać wraz ze SM i ITD na budżet i tyle w temacie. A najłatwiej robi się to radarem. Za chwilę nic nie trzeba będzie robić, bo fotoradar sam zrobi, wyśle, ukarze, skasuje. :roll:
W Swindon zdemontowano wszystko fotoradary i liczba wypadków... spadła. Takich przypadków jest mnóstwo - ale się o tym nie mówi, bo jak wszyscy się dowiedzą, to społeczeństwo podpali fotoradary.
Co do jazdy z prędkościami przepisowymi w drodze na i z wakacji - no niestety tak trzeba będzie (częściej) robić: spalanie też wyjdzie niższe. I co? I budżety zarobią... mniej. Więc to ślepa uliczka dla wszystkich.
A jak ktoś poruszy temat, że "zgodnie z przepisami to bezpiecznie", to uspokajam, że jak ktoś d.pnie np. w drzewo to czy pojedzie 130 km/h czy 200 km/h to żadna różnica w uproszczeniu. I nie pomoże 25 poduszek.
Choć dla budżetu - znaczna różnica: w końcu za 200 km/h mogą zarobić, a za poniżej limitu to już nie. :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.12.2012 11:30

sicret napisał(a):Ale Policji się nie chce, bo ma w d.pie bezpieczeństwo, ma zarabiać wraz ze SM i ITD na budżet i tyle w temacie.

Ile masz służby w policji?
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 25.12.2012 13:42

Bocian napisał(a):
sicret napisał(a):Ale Policji się nie chce, bo ma w d.pie bezpieczeństwo, ma zarabiać wraz ze SM i ITD na budżet i tyle w temacie.

To pytanie to prowokacja - jakkolwiek nie odpowiem, to masz z góry przygotowaną odpowiedź.
A więc... pozdrawiam :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.12.2012 13:47

sicret napisał(a):
Bocian napisał(a):

To pytanie to prowokacja - jakkolwiek nie odpowiem, to masz z góry przygotowaną odpowiedź.
A więc... pozdrawiam :lol:

To proste pytanie, wypowiadasz się jakbyś wiedział o pracy policji wszystko. A jeśli nie jesteś psem, to wiesz tyle ile ktoś ci powie albo tyle ile poczytasz... Twoje twierdzenia są z gruntu, naciągane. A dla mnie osobiście, to farmazon z Faktu.
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 26.12.2012 21:16

sicret napisał(a):...jakby w PL karano za każde przewinienie (nota bene: widział ktoś kiedyś, żeby ktokolwiek dostał mandat za np. wyprzedzanie w tunelu?),

A od kiedy nie wolno w tunelach wyprzedzać?
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone