Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Żilina - Żywiec jaka droga?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.06.2025 16:38

mentos2504 napisał(a):Ale u nas też nie jest kolorowo, bo przed granicą w Zwardoniu na S1 musieli całkowicie rozebrać drogę, bo się osunęła.

Trudne miejsce do budowy. To jedno. Wtajemniczeni wiedzą jednak, że przyczyną była złośliwość ludzka.
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 28.06.2025 19:25

coglin napisał(a):Przez te wszystkie budowy i remonty między Żywcem a Żyliną, będę z Krakowa jechał taką trasą: https://www.google.pl/maps/dir/50.00399 ... FQAw%3D%3D

Pamiętam. Pierwsze wyjazdy do Chorwacji przez Chyżne i potem przez Martin, ale wtedy nie miałem nawigacji albo jej jeszcze nie było i raz pomyliłem drogę. Właśnie jechałem tą trasą. Strasznie kręta z tego co pamiętam. Nie wiem jak teraz ale tam była masa ograniczeń do 40km/h i słowacka Policja (tak mi się wydaje) łapała tylko Polaków na radar, mnie też, ale pokuta nie była wysoka i oczywiście szło jeszcze coś utargować.
konpiw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konpiw » 01.07.2025 10:29

Czy ktoś w ostatnich dniach jechał już z Polski trasą S1 i potem przez Czadcę i opowie jak w praktyce wyglądają te utrudnienia u Słowaków w Czadcy ? Jadę z okolic Myślenic w Małopolsce i nie wiem czy jechać zakopianką na Jabłonkę, czy jak to zwykle robiłem właśnie na Zwadroń i potem na Żylinę. :glupek:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.07.2025 10:59

konpiw napisał(a):Czy ktoś w ostatnich dniach jechał już z Polski trasą S1 i potem przez Czadcę i opowie jak w praktyce wyglądają te utrudnienia u Słowaków w Czadcy ? Jadę z okolic Myślenic w Małopolsce i nie wiem czy jechać zakopianką na Jabłonkę, czy jak to zwykle robiłem właśnie na Zwadroń i potem na Żylinę. :glupek:

Czytać umiesz, więc cofnij się o stronę, dwie.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 01.07.2025 19:02

coglin napisał(a):Przez te wszystkie budowy i remonty między Żywcem a Żyliną, będę z Krakowa jechał taką trasą: Udostępniona trasa: https://maps.app.goo.gl/8TjqsHZVEpGXCUeK6

No i jestem za Zagrzebiem.
Start z Krakowa o 4 rano. W Polsce luzik, ludzie śpią.
Na granicy Pol-Sło w Chyżne, służby słowackie zgarnęły 3 busy jadące przede mną.
Przez Słowację spokój - wszyscy przepisowo. Sporo zakrętów, zwłaszcza po skręcie w las za Dolnym Kubinem.
W Żylinie byłem ok. 6:30.
Autostrada do Bratysławy - dwie zwężki ale ruch płynny.
Dopiero przed Bratysławą (zjazdem na D4) spory korek i nawigacja ściągała mnie wczesniej. Przez Senec, Tomasov.
Średnio to było szczęśliwe, bo na tej trasie też remonty i zwolnienia. Potem już dość płynnie przez Węgry - 86 - sporo tirów, większość na polskich blachach.
Przed Zagrzebiem korek na pół godziny - spory dostawczak wbił się w barierę pomiędzy pasami - w stronę Zagrzebia dwa pasy zablokowane, w stronę Węgier - 1.
Teraz relaksik i jutro finisz.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 02.07.2025 16:30

Jechałem przez Żyline, Bratysławe, Szombathely i Letenye w nocy z poniedziałku a wtorek. Czadca objazd przez miasto, płynnie. Od Żyliny do Bratysławy jak zwykle tempomat i luzik. Węgry również szybko - od Zalabaksy przez Lento do Letenye sznur samochodów, głównie polskich, czeskich i słowackich. Zagrzeb po 8 rano duży korek praktycznie przez całą obwodnicę ( 2 awarie samochodów plus stłuczka). Od Lućko już luzik aż do Crikvenicy
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 08.07.2025 13:43

Taką informację przeczytałem na profilu Tu Zwardoń https://www.facebook.com/profile.php?id=100091782797318
Podobno z powodu integracji systemów zarządzania tunelu z nowo powstającymi tunelami na obejściu S1 Milówki.

Zrzut ekranu 2025-07-08 143835.jpg
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 08.07.2025 14:17

miesiąc integrować system? Mają rozmach...
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 17.07.2025 20:48

I rozmach i termin - :glupek: :glupek: :glupek:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.07.2025 07:19

Nie tyle co integrują systemem, co montują urządzenia, które będą zarządzać ruchem (+system bezpieczeństwa) i dostosowywać do tego co będzie się działo w ciągu S1 Przybędza – Milówka (w tym na obwodnicy Węgierskiej Górki).
Przy okazji będzie robiony przegląd techniczny, ewentualne naprawy i modernizacje.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 18.07.2025 07:37

W Milówce powstaje nowe centrum monitoringu tuneli na S1. Ma obsługiwać 4 nowo powstające tunele na obejściu Węgierskiej Górki. Tunel w Lalikach miał swoje lokalne centrum monitorowania. Teraz to centrum w Lalikach likwidują i przepinają całą instalację do nowego centrum w Milówce (będzie obsługiwać wszystkie 5 tuneli). Niestety jest z tym sporo pracy, trzeba zrobić później testy systemu i prawdopodobnie ponowne dopuszczenia do ruchu tunelu. Jeśli na jesieni mają otworzyć ten nowy odcinek S1 to nie ma innego dobrego terminu.
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 18.07.2025 08:04

Osuwisko na S1 naprawione :)
Źródło:

https://motoryzacja.interia.pl/polskie- ... d,22166313
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 21.07.2025 06:47

Przesunięcie okresu zamknięcia tunelu w Lalikach.
Tunel zamknięty będzie od 28 lipca do 25 sierpnia 2025 r.

https://inzynieria.com/tunele/wiadomosc ... nia-ruchem
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 04.08.2025 11:46

W lipcu, oprócz zamknięcia tunelu w Czadcy, załapałem się jeszcze na zamknięty tunel autostradowy w Żylinie. Na szczęście była niedziela i przejazd przez miasto był bezproblemowy. W ostatnią sobotę oba tunele były już otwarte, chociaż ten w Czadcy tylko od strony Żyliny...
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 10.08.2025 13:56

Mosty w Cadcy już otwarte w obie strony.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Żilina - Żywiec jaka droga? - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone