napisał(a) Mosqito » 03.01.2013 13:26
Realisto2 bardzo często przywołujesz w tym wątku przykład Austrii i porównujesz tamtejsze ilości wystawionych mandatów oraz wysokości kar za poszczególne przewinienia do tych obowiązujących w PL.
Aby jednak te porównania odnosiły się w pełni do rzeczywistości podaj proszę jaki jest (i czy w ogóle jest ) wymiar tzw tolerancji ustawionego fotoradaru tak jak to miejsce w PL. Bo idę o zakład że jeśli jest ograniczenie do 50km/h to fotoradar jest ustawiony na 50km/h a nie z tolerancją +10% lub +10km/h. I dlatego łapie wszystkich delikwentów którzy jadą 51km/h, 52/km/h itd.
Jak jest u nas ? Fotoradary ustawione z tolerancją, podejrzewam że "suszarki" ustawione na faktyczną prędkość mam przypuszczenie graniczące z pewnością że żaden gliniarz z drogówki nie zatrzymuje gościa który jedzie 53km/h, nawet samo Państwo zaprosiło do łamania ograniczenia prędkości najpierw podnosząc dopuszczalną na autostradzie ze 130km/h na 140km/h a zaraz potem od razu dodając że za 150km/h nikt nikogo nie zatrzyma - bo tolerancja, bo może licznik przekłamywać itp....
I ty narzekasz że w Polsce pod tym względem jest źle ? Tu jest raj ! Ktoś słyszał żeby na zachodzie kierowca się tłumaczył po zatrzymaniu że jedzie 10km/h więcej niż dopuszczalna bo mu licznik przekłamuje ? Tylko Policja zła bo się czepia, ITD złe bo zatrzymuje, fotoradar źle bo łapie....
PS Argument o odbieraniu praw jazdy na jakiś okres? Słuchaj, to jak to jest że policja zatrzymuje tygodniowo setki delikwentów pod wpływem, po każdych świętach, sylwestrach, długich weekendach tak samo, do tego dochodzą sprawcy wypadków - czyli logicznie rzecz ujmując z każdym tygodniem na ulicach powinno być mniej pojazdów - a ja co tydzień tkwię w tym samych korkach ???? Wiesz co sobie ludzie robią z odebrania prawa jazdy ? Nic ! A wiesz dlaczego ? Bo to dramatycznie opresyjne Państwo (jak za każdym razem podkreślasz) w postaci reprezentujących je na szosie policjantów z drogówki zatrzymało na przykład takiego delikwenta jak ja może w sumie z 5 razy jak mam prawo jazdy już 18 rok !