Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga do Chorwacji jak pole minowe

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.01.2013 10:26

pietrekzbronami napisał(a):A ja Tobie współczuje. :lol:

Bocian napisał(a):Ja tobie nie.

I niech tak pozostanie - Amen.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 03.01.2013 10:43

Przepisane z netu cd. cyt .:

"Grzywny mają być orzekane w widełkach od 40 zł do 10 tys. zł, a mandaty od 40 zł do 1 tys. zł – mówi Adam Jasiński z parlamentarnego zespołu ds. bezpieczeństwa ruchu drogowego. "

"Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, posłowie nie muszą przejmować się rosnącymi w siłę fotoradarami na polskich drogach. A wszystko przez lukę w sieci fotoradarowej. System, jak przyznaje jeden z inspektorów transportu radarowego w rozmowie z gazetą, "nie jest jeszcze doskonały". Nie wystawia mandatów posłom i senatorom. Tylko od początku działania systemu CANARD radary sfotografowały już 281 osób objętych immunitetem."
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 10:46

realista2 napisał(a): Tylko od początku działania systemu CANARD radary sfotografowały już 281 osób objętych immunitetem."

Takie prawo. I nie ma grabi grabiących od siebie.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 03.01.2013 10:59

Mnie zaciekawiła ostatnio podawana informacja o fotoradarach mierzących średnią prędkość na danym odcinku nawet do 20 km. No to jeszcze propozycje dla "rzondzoncych" mam aby gdzieś zrobili odcinek autostrady powiedzmy po 8 pasów w każdą stronę i tam postawić odcinkowy pomiar prędkości łatwiej trafią do naszych kieszeni 1 taka inwestycja zapewni wpływy do budżetu znacznie większe niż z tych ich odcinkowych.

Wiecie może od kiedy wprowadzą tachografy do osobówek, bo przecież na zwykłej krajówce też można przekraczać prędkość?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 11:02

marcinbb napisał(a):Mnie zaciekawiła ostatnio podawana informacja o fotoradarach mierzących średnią prędkość na danym odcinku nawet do 20 km. No to jeszcze propozycje dla "rzondzoncych" mam aby gdzieś zrobili odcinek autostrady powiedzmy po 8 pasów w każdą stronę i tam postawić odcinkowy pomiar prędkości łatwiej trafią do naszych kieszeni 1 taka inwestycja zapewni wpływy do budżetu znacznie większe niż z tych ich odcinkowych.

Wiecie może od kiedy wprowadzą tachografy do osobówek, bo przecież na zwykłej krajówce też można przekraczać prędkość?

Przecież wystarczy nie przekraczać prędkości dozwolonej, nie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2013 11:09

sicret napisał(a):Ale to są wyjątki - o Austrii przecież pisałem. Mi samemu błysnęło w Austrii nie raz i nic nie przyszło nigdy, odpukać. Więc nie szerzcie paniki.

A ja dostałem mandat z Austrii z pomiaru czasowego w tunelu w Wiedniu i wolałem zapłacić, żeby nie mieć problemów przy ewentualnej następnej kontroli w Austrii.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 03.01.2013 11:12

Bocian napisał(a):Przecież wystarczy nie przekraczać prędkości dozwolonej, nie?

Już za chwilę hulaj dusza piekła nie ma.
Cyt z netu cd. :

"Najnowsza propozycja resortu transportu sprowadza się do tego, że jeśli kierowca zapłaci mandat, nie dostanie punktów karnych.
Nowy pomysł sprowadza się do tego, że kierowca, który zapłaci i nie będzie dochodził kwestii faktycznego użytkownika auta i udowadniał, że to nie on prowadził – nie dostanie punktów karnych. W mojej ocenie państwo w ten sposób de facto mówi obywatelowi: zapłać, to będziemy dla ciebie mniej dolegliwi, będziesz mieć święty spokój! Cały ten system będzie premiował bogatych Polaków. Ci, którzy są zamożni i których będzie na to stać, będą mogli sobie faktycznie szaleć po drogach i płacić, bo dla nich mandaty nie będą żadnym problemem, a za wykroczenia nie będą obciążani punktami karnymi."
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2013 11:13

marcinbb napisał(a):tachografy do osobówek, bo przecież na zwykłej krajówce też można przekraczać prędkość?

Nie wiem - ale pewnie by się przydało, bo tachograf mierzy też czas przesiadywania kierowcy za kierownicą.
Skoro zawodowy kierowca musi odpoczywać - to dlaczego kierowca amator w np. drodze do Chorwacji nie :?:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.01.2013 11:14

Jak to mówią psy szczekają a karawana jedzie dalej.
Niemal pół miliona w dwa miesiące. Tak ITD zarabia na Dolnym Śląsku dzięki mobilnym fotoradarom

Pozwolę sobie zacytować jeden z komentarzy pod artykułem
"trollujcie trollujcie o rewolucji, a za rok bedziecie jeździć jak nieprzymierzając koledzy ze szwecji albo inni niemcy :) I BARDZO DOBRZE! wreszcie będzie jakiś bat na notoryczne i społecznie akceptowane OLEWANIE prawa. Płaci tylko ten kto łamie przepisy - więc o co ten krzyk? "
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 11:15

Janusz Bajcer napisał(a):
marcinbb napisał(a):tachografy do osobówek, bo przecież na zwykłej krajówce też można przekraczać prędkość?

Nie wiem - ale pewnie by się przydało, bo tachograf mierzy też czas przesiadywania kierowcy za kierownicą.
Skoro zawodowy kierowca musi odpoczywać - to dlaczego kierowca amator w np. drodze do Chorwacji nie :?:

Bo jak się chce zabić niezawodowo, to nie można mu zabronić.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.01.2013 11:16

marze_na napisał(a):Jak to mówią psy szczekają a karawana jedzie dalej.
Niemal pół miliona w dwa miesiące. Tak ITD zarabia na Dolnym Śląsku dzięki mobilnym fotoradarom

"trollujcie trollujcie o rewolucji, a za rok bedziecie jeździć jak nieprzymierzając koledzy ze szwecji albo inni niemcy :) I BARDZO DOBRZE! wreszcie będzie jakiś bat na notoryczne i społecznie akceptowane OLEWANIE prawa. Płaci tylko ten kto łamie przepisy - więc o co ten krzyk? "

Tyle, że lansuje się teorię, że CAŁE prawo o RD jest be, WSZYSTKIE znaki są źle postawione i KAŻDY fotoradar służy do zarabiania kasy, a przecież wszyscy jeździmy szybko i bezpiecznie. Gdyby znaki stały tam gdzie ja chcę, fotoradary tam gdzie ja uważam i przepisy ja mógłbym ustanowić, wtedy byłoby cudownie.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 03.01.2013 11:19

Janusz Bajcer napisał(a):... pewnie by się przydało, bo tachograf mierzy też czas przesiadywania kierowcy za kierownicą.

Sądzę, że powinno się też rozważyć sprawę obowiązkowego miernika czasu spędzonego przed telewizorem jeśli jego posiadacz ma prawo jazdy. Ogląda taki seriale do późna, a potem rano niewyspany siada za kierownicę, co może przyczynić się do spowodowania zagrożenia w ruchu lądowym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2013 11:24

Bocian napisał(a):
marze_na napisał(a):Jak to mówią psy szczekają a karawana jedzie dalej.

Tyle, że lansuje się teorię, że CAŁE prawo o RD jest be, WSZYSTKIE znaki są źle postawione i KAŻDY fotoradar służy do zarabiania kasy, a przecież wszyscy jeździmy szybko i bezpiecznie. Gdyby znaki stały tam gdzie ja chcę, fotoradary tam gdzie ja uważam i przepisy ja mógłbym ustanowić, wtedy byłoby cudownie.

Upraszczasz, a wiesz, że nie o to...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.01.2013 11:24

Bocian napisał(a):Tyle, że lansuje się teorię, że CAŁE prawo o RD jest be, WSZYSTKIE znaki są źle postawione i KAŻDY fotoradar służy do zarabiania kasy, a przecież wszyscy jeździmy szybko i bezpiecznie. Gdyby znaki stały tam gdzie ja chcę, fotoradary tam gdzie ja uważam i przepisy ja mógłbym ustanowić, wtedy byłoby cudownie.

Mnie się podoba inna teoria. Że gdyby jeździć zgodnie z przepisami to nikt by nigdzie nie dojechał.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2013 11:24

realista2 napisał(a):Sądzę, że powinno się też rozważyć sprawę obowiązkowego miernika czasu spędzonego przed telewizorem jeśli jego posiadacz ma prawo jazdy.

A jest taki miernik :oczko_usmiech: bo tachograf jest :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Droga do Chorwacji jak pole minowe - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone