Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2015 14:27

Bocian napisał(a):Trzeba celować w tych co się leczą prywatnie :lol:

:mrgreen:

Zmieniając temat na narciarski ;), a nie wypadkowy, relacja z naszego wczorajszego nartowania.

17 stycznia 2015 (sobota): Oščadnica

Wczoraj pojechaliśmy poszusować do Słowaków. I był to strzał w dziesiątkę. W Polsce początek ferii, więc spodziewaliśmy się dużych kolejek, a w Oščadnicy mieliśmy jazdę na bieżąco :)

Ośrodek jest położony na stokach Wielkiej Raczy. Z Gliwic mamy tylko 2 godziny dojazdu. Jak na całkiem spory areał i kilka tras do wyboru, zdecydowanie warto! Mapka tras:

Obrazek

Niestety z powodu braku śniegu nie chodzą wszystkie trasy. Ale zdecydowana większość jest "v provozu" i na kilka godzin białego szaleństwa wystarczy :)

Zaczynamy nartowanie :D Radość na parkingu ;):

Obrazek

Na początku mamy trochę słoneczka, w ciągu dnia nadciągają chmury, ale nic z nich nie pada. Temperatura około 4 stopni w plusie, więc śnieg szybko robi się wiosenny (chociaż początkowo było wyratrakowane na twardo), ale nam akurat taki nie przeszkadza.

Nartowanie zaczynamy w części ośrodka zwanej Dedovka (prawa część mapy). Czteroosobowa kanapa strasznie się wlecze:

Obrazek

To wada Dedovki. Ale traski są fajne - czerwona i niebieska. I, jak się później okaże, jest tu zdecydowanie więcej śniegu niż w Lalikach (lewa część mapki).

Przed pierwszym zjazdem ;):

Obrazek

Widok na górny, wspólny odcinek trasy:

Obrazek

W prawo odchodzi niebieska, w lewo - czerwona.

Ostatnia "ścianka" na czerwonej trasie:

Obrazek

Pod koniec dnia było tu niestety dużo przetarć do gleby :roll:

Po jakimś czasie przenosimy się w stronę Lalików, sprawdzić, jak jeździ się na tamtych trasach.

Czerwona trasa nr 8 (patrz - mapka :)), w środkowej części ośrodka:

Obrazek

Bardzo fajny śnieg. Super się tu szusowało.
Niestety dolna część tej trasy była znacznie zwężona, bo na stoku odbywały się zawody w slalomie.

Niebieską "dwunastką" (płaską dojazdówką) docieramy w końcu do Lalików i dolnej stacji kolejki Laliky Sky Express. Brzmi dumnie ;)

Natomiast ilość śniegu w tej części ośrodka pozostawia wiele do życzenia. Czarna trasa pod wyciągiem :roll::

Obrazek

Na czerwonej jest jeszcze gorzej 8O:

Obrazek

Tendencyjnie sfociłam najgorszy fragment ;), ale było naprawdę źle :roll: Zjechaliśmy tą trasą tylko raz. Jakimś cudem nie porysowaliśmy nart.

Została nam czarna trasa, którą, gdy omijało się przetarcia ;), jeździło się bardzo sympatycznie. Górna część trasy:

Obrazek

Ludzi tutaj bardzo mało. Ze względu na warunki zostali ci najtwardsi ;)

Kilka zjazdów czarną trasą i my powoli też mamy dosyć wyłażącej ziemi i traw. Wracamy do Dedovki. Warunki śniegowe na traskach, od których zaczynaliśmy nartowanie, nadal niezłe, więc do końca dnia szusujemy na przemian czerwoną i niebieską trasą.

Wyjazd uważamy za bardzo udany. Dopisała pogoda, było bardzo mało ludzi. A to, że zima słaba... Sorry, taki mamy klimat ;)

Na koniec coś, co chyba miało być napisane po angielsku :mrgreen::

Obrazek

Pozdrawiam narciarsko :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.01.2015 14:32

Co do skipassów w Krynce to są inne niż w zeszłym roku, jednorazowe, nie pobiera sie kaucji. Z tego co słyszałem to skanuje sie facjatę przy pierwszym uruchomieniu i kto inny na ten karnet nie wejdzie...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2015 14:36

Bocian napisał(a):Co do skipassów w Krynce to są inne niż w zeszłym roku, jednorazowe, nie pobiera sie kaucji. Z tego co słyszałem to skanuje sie facjatę przy pierwszym uruchomieniu i kto inny na ten karnet nie wejdzie...

Tak jak wszędzie w Alpach :) W Polsce w Białce też mają taki system. O Krynicy nie wiedziałam. Może jeszcze gdzieś...

Ale tam, gdzie wczoraj byliśmy (w Oščadnicy), nie sądzę... Więc raczej nie daliby rady tego odkryć. Pewnie dlatego straszą takimi tablicami ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.01.2015 14:43

maslinka napisał(a):
Bocian napisał(a):Co do skipassów w Krynce to są inne niż w zeszłym roku, jednorazowe, nie pobiera sie kaucji. Z tego co słyszałem to skanuje sie facjatę przy pierwszym uruchomieniu i kto inny na ten karnet nie wejdzie...

Tak jak wszędzie w Alpach :) W Polsce w Białce też mają taki system. O Krynicy nie wiedziałam. Może jeszcze gdzieś...

Ale tam, gdzie wczoraj byliśmy (w Oščadnicy), nie sądzę... Więc raczej nie daliby rady tego odkryć. Pewnie dlatego straszą takimi tablicami ;)

Nie słyszałem o tym wcześniej. W Austrii nie wiedziałem, że tak jest.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2015 14:45

Bocian napisał(a):Nie słyszałem o tym wcześniej. W Austrii nie wiedziałem, że tak jest.

Tak było przynajmniej we wszystkich alpejskich ośrodkach, które odwiedziliśmy, czyli w Austrii w Ski Amade i w dolinie Zillertal, i w Dolomitach.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.01.2015 14:47

maslinka napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie słyszałem o tym wcześniej. W Austrii nie wiedziałem, że tak jest.

Tak było przynajmniej we wszystkich alpejskich ośrodkach, które odwiedziliśmy, czyli w Austrii w Ski Amade i w dolinie Zillertal, i w Dolomitach.

No to 8go lutego wejdę w kominiarce i tyłem :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2015 14:49

Bocian napisał(a):
maslinka napisał(a):

No to 8go lutego wejdę w kominiarce i tyłem :mrgreen:

To jest jakaś opcja :mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.01.2015 16:16

Pozdrawiam z Zuberca. Wyciąg narciarski Milotin nie działa. Janovki jeszcze czynny ale wczoraj było 8 na plusie - kolejek zero. Na Rohaczach mgła ale sytuacja dobra. Sporo osób, chodzi nowa ogrzewana gondola kolejek zero.

Na pokrzepienie ciała gulasz z jelenia, wyprażany z hronolkami syr i Śliwowica z Liptowskiego Mikulaszu albo Jemna Nicolaus.

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2015 18:35

darek1 napisał(a):Sporo osób, chodzi nowa ogrzewana gondola kolejek zero.

Chyba kanapa ;) Naprawdę jest ogrzewana? Jeszcze jej na żywo nie widziałam, ale z tego, co wiem, to nie miała być ogrzewana...

Baw się dobrze w Zubercu. Przyjemnych szusów :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.01.2015 18:47

maslinka napisał(a):

Naprawdę jest ogrzewana? Jeszcze jej na żywo nie widziałam, ale z tego, co wiem, to nie miała być ogrzewana...

Jakoś też nie zauważyłam, żeby mnie coś grzało, jak jeździłam tą kanapą przed Sylwestrem... :roll: A przydałoby się, bo przy górnej stacji było minus 12 stopni. :mrgreen:

Jedyny plus to osłona od wiatru, ale nogi i tak marzły.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.01.2015 19:03

Kanapa w Białce na Pasiece Ekspres podgrzewana jest przez kilkanaście sekund na dolnej stacji. Działa różnie. Czasami symbolicznie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2015 19:46

Mikromir napisał(a):Jedyny plus to osłona od wiatru, ale nogi i tak marzły.

"Bublina" jest (i fajnie wygląda :)), ale podgrzewania nie ma.

FUX napisał(a):Kanapa w Białce na Pasiece Ekspres podgrzewana jest przez kilkanaście sekund na dolnej stacji. Działa różnie. Czasami symbolicznie.

To zawsze tak działa, że podgrzewana jest na dolnej stacji. W czasie jazdy byłoby trudno ;) Rzeczywiście często trudno to poczuć. W Austrii czuliśmy głównie wtedy, kiedy wiedzieliśmy, że jest "heizung" i zwracaliśmy na to uwagę :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.01.2015 19:53

maslinka napisał(a):To zawsze tak działa, że podgrzewana jest na dolnej stacji. W czasie jazdy byłoby trudno ;) Rzeczywiście często trudno to poczuć. W Austrii czuliśmy głównie wtedy, kiedy wiedzieliśmy, że jest "heizung" i zwracaliśmy na to uwagę :)

Nie wszyscy wiedzą, więc...
:wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.01.2015 21:53

maslinka napisał(a):

Chyba kanapa ;) Naprawdę jest ogrzewana? Jeszcze jej na żywo nie widziałam, ale z tego, co wiem, to nie miała być ogrzewana...

Baw się dobrze w Zubercu. Przyjemnych szusów :)

Kanapa jest ogrzewana to znaczy siedziska. Posiada niebieskie owiewki. Wszystko działa automatycznie. Podjeżdża się na taśmie, siada i tyle. Owiewka sama opada i podnosi się. Kanapa ogrzewana jest przez całą jazdę.

Natomiast wieczorem skorzystałem z kąpieli termalnych w Oravicach.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.01.2015 22:53

darek1 napisał(a):Kanapa jest ogrzewana to znaczy siedziska. Posiada niebieskie owiewki. Wszystko działa automatycznie. Podjeżdża się na taśmie, siada i tyle. Owiewka sama opada i podnosi się. Kanapa ogrzewana jest przez całą jazdę.

No to pięknie :) Musimy się tam wybrać i przetestować nową inwestycję :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone