Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy warto zabierać jedzenie do Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jeanette
Plażowicz
Re: Wwożenie żywności

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jeanette » 03.06.2008 11:37

zbynek napisał(a):Tak jak pisałem to straszenie było na wyrost. Zgodnie z zaleceniami Unii:

http://www.wetgiw.gov.pl/files/3051_2004_745.pdf
Chorwacja wprowadziła rozporządzenie w związku z jej stowarzyszeniem z UE. Owo rozporządzenie dotyczy osób wjeżdzających z krajów trzecich (czyli spoza Unii). Więc wszyscy chcący jechać z jedzeniem do Cro mogą spać spokojnie... :D

To ma sens, bo jako kraj kandydacki od 2004, wprowadza powoli przepisy unijne (tak jak Polska wcześniej). Ha, zaczekajmy na relacje naszych turystów. Ale to mnie troche uspokoiło :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.06.2008 17:52

mirko napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
mirko napisał(a):Uwaga 8O
Ogorkow kiszonich (w soli) w Chorwacji w ogole nie ma :( szkoda :cry:

Mirko - przecież można zrobić samemu ne ma problema :wink: :lol: :papa:

Janusz, dziekuje za przepis, na pewno go sprobuje :roll:

:papa:

Jak już zrobisz to tak to wygląda w słoikach :lol:

Obrazek

a tak na talerzu :P

Obrazek
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 03.06.2008 18:50

mirko napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
mirko napisał(a):Uwaga 8O
Ogorkow kiszonich (w soli) w Chorwacji w ogole nie ma :( szkoda :cry:

Mirko - przecież można zrobić samemu ne ma problema :wink: :lol: :papa:

Janusz, dziekuje za przepis, na pewno go sprobuje :roll:

Mirko, widzisz że sposób jest prostszy od cepa więc spróbowac warto.
Pytanie tylko czy są szanse że się uda. Skoro tak prostego sposobu na konserwowanie w Chorwacji się nie stosuje to może wasze ogórki się do tego nie nadają (to tak jak z winem, u nas winogrona od biedy rosną nigdy nie bedą tak słodkie jak na południu Europy).

Jeżeli mój tegoroczny wyjazd do Chorwacji wyjdzie to zamiast tradycyjnego worka ziemniaków biorę beczkę małosolnych ale musisz na mnie czekać przed granicą :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.04.2009 16:18

Co by tu za smakołyki niedostępne w Chorwacji zabrać ze sobą. Myślę, że ogórki małosolne, w occie, paprykę w occie, pieczarki w occie, śledzie marynowane w occie, krakowską suchą, kiełbasę myśliwską, swojską, kabanosiki, białą kiełbasę, szynkę swojską wędzoną, kaszankę olewnika na zakąskę, pasztetową wędzoną- wszystko raczej maksymalnie opakowane w folii z terminem przydatności, pasztet ze śliwką, ser żółty, topiony w okrągłym pudełeczku, kilka serków do chleba almette lub ostrowi. Na obiadek flaki zamojskie coby chorwatów ugościć o ile je zjedzą, gołąbki, leczo, może gotowe dania w słoikach mięsne, kotlety mielone zmrożone, gulasz w słoiku, głowaciznę, pulpety - myślę, że firm Sokołów, Łowicz, Pudliszki, może pierogi ruskie jak się zmieszczą w lodówce zmrożone ale chyba nie. No napewno herbatę, kawę taką jak się lubi. Zupki typu żurek, barszcz, ziemniaczki knorra lub winiar no i pomidorowa, pieczarkowa i inne. Zgrzewkę wody gazowanej lub dwie, olej do smażenia, sól, cukier, śmietankę do kawy. Piwa nie bo po co jak jest karlovacko. Serki wiejskie i parę jogurtów owocowych. Wina i wódki nie. Napewno zapas kilka butli coca coli, mirindy, spirita, toniku. Kilka pomidorów i ogórków świeżych na drogę. Termos kawy, parę batoników na drogę. Chyba to wszystko. Zastanawiam się nad weglem drzewnym i coś na grlila z Polski (boczek, karkówka itp w porcjach zmrożonych. Oczywiście pieniądze i kartę maestro, bez tego ani rusz. Makarony i tym podobne kasze, kartofle kupić na miejscu. A może by tak rybkę wędzoną np. pstrąga świeżutkiego. W co to włożyć - oczywiście w 2 lodówki, jedna elektryczna druga na wkłady. Pozdrawiam

P.S. Tylko nie mówcie, że nic nie zabieracie do Chorwacji bo was stać jest z rodziną codziennie stołować się w konobach i nie lubicie pitrasić. Po za tym jak tu się pochwalić znajomym, że obierało się ziemniaki w Chorwacji lub jadło flaki zamojskie z puszki. A jak się powie, że jadło się tu i tam i na motorówce pływało, po promenadzie wieczorem chodziło to dopiero jest czym się chwalić. Bardzo lubie kucharzyć, zwłaszcza na urlopie bo na codzień jem wszedzie tylko nie w domu. :D :D :D Jeszcze co lubię to małe miejscowości i rakiję wieczorami bo w dzień nie da się jej wypić, strasznie się odbija i wykrzywia usta chyba , że się wymiesza z zimną colą to troszkę mniej wykręci gębę. Pozdrawiam
U nich kupić tanie brendi i whiskacze. Dobre na wieczory, z lodem, cytrynką, colą lub bez jak kto lubi. :D :D :D

Zapomniałem o 5 litrowych baniakach wina schłodzonego - bez tego ani rusz, dostępne jest tam jak i w Słowacji wszędzie. Do wina dodaje się wodę jamnicę pół na pół - jak orzeżwia ten wie kto pił. No i lekko uderza Paniom i Panom też. Cóż Wy na to Cromaniaczki i Cromaniacy ???
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 26.04.2009 17:26

darek 1-w jakie auto Ty to wszystko chcesz zapakowac?uchyl rabka tajemnicy?mi 1/3 tego co wymieniles by nie weszla..Choc najmniejszego samochodu nie mamy.. :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.04.2009 20:14

KumoterSzyszkownik napisał(a):darek 1-w jakie auto Ty to wszystko chcesz zapakowac?uchyl rabka tajemnicy?mi 1/3 tego co wymieniles by nie weszla..Choc najmniejszego samochodu nie mamy.. :)

W każde wejdzie kolego w każde aby tylko weszły dwie lodówki do bagażnika, na upartego do jednej lodówki wejdzie. Słoiki, napoje, weki przewozi się luzem, nie w lodówce. Pozdrawiam niedowiarka :D
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 26.04.2009 21:58

u mnie do bagaznika nie wejdzie....podrozuje tam 50-kilowy pies.......Auto typu-kombi oczywiscie..
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.04.2009 22:04

Darek1 ma TIRa i samolot :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.04.2009 16:47

KumoterSzyszkownik napisał(a):u mnie do bagaznika nie wejdzie....podrozuje tam 50-kilowy pies.......Auto typu-kombi oczywiscie..

Pies ?, nadaje się do chińskiej kuchni - dobry pomysł.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 27.04.2009 18:15

darek1 napisał(a):Cóż Wy na to Cromaniaczki i Cromaniacy ???

1. Przynajmniej o 2miesiące bym musiał wypoczynek przedłużyć, by po wejściu do Jadranu poziom wody momentalnie nie podskoczył.
2. Po spakowaniu całego prowiantu albo moją pannę albo jej torbę z ręcznikami... byś musiał samolotem do Cro mi podrzucić.
3. Jeszcze potrzebny dobry sposób na psy, by na granicy kiełbasy nie wyczuły :D

Dołożył bym jeszcze 2mendle jajek od kurków Pni Krysi ze wsi. Po gorących nocach w Cro, jajeczniczka na boczku z pomidorkami da energię na kolejny dzień pełen wrażeń. :wink:
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 27.04.2009 19:11

Darek 1-chyba ze Ty gustujesz w takich daniach.U nas pies jest na takich samych prawach jak reszta Rodziny.No ale o gustach-tych kulinarnych takze-sie nie dyskutuje.. :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2009 19:15

KumoterSzyszkownik napisał(a):Darek 1-chyba ze Ty gustujesz w takich daniach.U nas pies jest na takich samych prawach jak reszta Rodziny.No ale o gustach-tych kulinarnych takze-sie nie dyskutuje.. :?

Kumoter - nie bądź blondynka, nie daj się Darkowi wypuszczać w maliny :wink: :mrgreen:
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 27.04.2009 19:17

u Darka nigdy nic nie wiadomo...czy zartuje-rowniez.. :)
alfa466
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfa466 » 22.04.2013 10:04

Wybieramy sie do Chorwacji po raz pierwszy, stąd to pytanie. Czy warto cokolwiek z jedzenia zabierać (oprocz ogórkow małosolnych:))? Z pewnych względów (nie tylko oszczędnsciowych) jedziemy w pieć osób i podejrzewam, ze oprócz nas i bagażu nie da się już wiele wcisnać. Warto upychac co sie da czy te ceny nie są jakies strasznie wyższe? Mam zamiar zakupy robic w lidlu i ichniejszych marketach.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2013 10:15

alfa466 napisał(a):Wybieramy sie do Chorwacji po raz pierwszy, stąd to pytanie. Czy warto cokolwiek z jedzenia zabierać (oprocz ogórkow małosolnych:))? Z pewnych względów (nie tylko oszczędnsciowych) jedziemy w pieć osób i podejrzewam, ze oprócz nas i bagażu nie da się już wiele wcisnać. Warto upychac co sie da czy te ceny nie są jakies strasznie wyższe? Mam zamiar zakupy robic w lidlu i ichniejszych marketach.

co-kosztuje-tyle-samo-co-w-polsce-jedzenie-t26835.html

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.